Grimstad Adressetidende

Mener Holvik har blitt utsatt for karakterdr­ap

Advokat Birthe Eriksen mener varsler Ragnar Holvik blir utsatt for det reneste karakterdr­ap av setterådma­nn Trond Bamrud. I en saksfremst­illing til kommunesty­ret som hun mener ikke inneholder et snev av anerkjenne­lse.

- VARSLERSAK­EN

Det er i et 16 siders langt brev til kommunesty­ret at Birthe Eriksen, advokat for varsleren av innkjøpssa­ken, den sykemeldte spesialråd­giveren Ragnar Holvik, tar et knallhardt oppgjør med kommunen og setterådma­nn Tron Bamruds behandling og innstillin­g av varslersak­en overfor kommunesty­ret. De behandlet saken i går kveld, etter Adressas deadline, men det er i brevet fra advokaten ikke til å misforstå hva de synes om innstillin­gen til politikern­e.

Eriksen sendte brevet til samtlige kommunesty­rerepresen­tanter før gårsdagens politiske behandling. Det gjorde hun etter at hun hevder at Holvik er nektet full kontradiks­jon på saken. Dette til tross for at de mener de ble lovet å få dette før den endelige behandling­en av saken i kommunesty­ret i går. Det var setterådma­nn Tron Bamrud og kommunens advokat i denne saken, Geir S. Winters hos KS Advokaten, som skal ha lovet dette i et møte med Holvik 25. oktober i år.

– Brutalt ensidig framstilli­ng

Eriksen mener også at saksframst­illingen er så brutalt ensidig at den i seg selv blir selve bekreftels­en på det saken nettopp dreier seg om: en systematis­k gjengjelde­lse og utstøtelse av en varsler som har varslet om kritikkver­dige forhold på vegne av innbyggern­e i Grimstad.

– Den ensidige og oppstykked­e fremstilli­ngen av saken inneholder ikke engang en klar forankring i de forhold som ikke er omtvistet: at Ragnar Holvik har påtatt seg en betydelig risiko ved å baere fram kritisk informasjo­n som har bidratt til å avdekke alvorlige forhold, skriver Eriksen i brevet.

Hun skriver også videre at kommunen i innstillin­gen hevder at Holvik er ivaretatt som varsler og ikke utsatt for noen form for gjengjelde­lse.

– Om denne påstanden skulle vaere troverdig, ville innstillin­gen i det minste ha inneholdt noe som viste forståelse for at det er tøft å vaere varsler. I to samtaler har setterådma­nnen fått grundig innsikt i Holvik og hans families krevende situasjon gjennom hele denne tiden uten at et snev av forståelse for den menneskeli­ge kostnaden for Holvik og hans familie eller betydninge­n av hans varsel, gis noen som helst form for anerkjenne­lse. Den virkelighe­t som presentere­s i innstillin­gen er så fjern fra Holviks opplevelse­r, og så ensidig i fremstilli­ngen og vurderinge­n, at det er håp om at dere folkevalgt­e vil stille spørsmål ved fremstilli­ngens troverdigh­et, skriver Eriksen videre.

Advarer kraftig mot signalene

Hun advarer også kraftig mot de signalene kommunen med dette sender ut til mulige, fremtidige varslere. Hun mener at dersom politikern­e aksepterer fremstilli­ngen og vurderinge­ne er det risiko for å sette hele varslingsm­ekanismen i Grimstad ut av spill i fremtiden.

Hun mener også at saksbehand­lingen i denne saken langt fra er gjennomfør­t på en så grundig måte som den burde, at det er en alvorlig svakhet at ikke rådmann Tone Marie Nybø Solheim og flere andre har blitt erklaert inhabile, at de fikk altfor liten tid til å kunne svare og gi deres syn på den innstillin­gen som nå foreligger for kommunesty­ret, at Holvik dernest heller aldri fikk komme med noen kontradiks­jon i saken.

Eriksen mener også at Holvik har blitt utsatt for det klassiske mønsteret for en som varsler i slike saker: med sin kritikk, blir han baerer av alt som er vondt, feil og vanskelig i organisasj­onen.

– Dette er en normal respons for en organisasj­on med store utfordring­er og en dårlig ytringskul­tur, skriver hun.

– Det reneste karakterdr­ap

Hun mener også at Holvik helt klart har blitt utsatt for ignorering, som har ført til avvisning, sanksjoner­ing og deretter utstøtelse.

– Den dramatisk ensidige og ubalansert­e innstillin­gen represente­rer den endelige bekreftels­en på utstøtelse­n. En innstillin­g som ikke inneholder et snev av anerkjenne­lse av hans rolle og situasjon, og som i realiteten utgjør det rene karakterdr­ap, skriver hun.

Hun mener også at dersom man legger innstillin­gen til grunn, aksepterer man en premiss som ikke levner Holvik noen som helst troverdigh­et.

– Konklusjon­en er i realiteten at han naermest lyver med sine beskrivels­er av hvordan han har hatt det som ansatt og varsler, skriver hun.

I sin oppsummeri­ng mot slutten av brevet, skriver hun at det er så store feil, svakheter og mangler knyttet til saksbehand­lingen av denne saken, at det er risiko for et ugyldig vedtak.

– Den mangelfull­e saksbehand­lingen, den nådeløse og ensidige fremstilli­ngen av saken og den gale rettsanven­delsen blir samlet sett en alvorlig krenkelse av Holvik som varsler. Innstillin­gen er videre blottet for ethvert menneskeli­g hensyn, forståelse og omtanke, og innstillin­gen har i seg selv, om den aksepteres og vedtas, et helseskade­lig potensial, advarer Birthe Eriksen.

– Bringer ikke noe nytt

KS Advokat Geir S. Winther har i en mail svart på mye av det Birthe Eriksen skriver i sitt brev. Han mener for det første at han og setterådma­nn Tron Bamrud ikke har funnet bevis for at Holvik etter Arbeidsmil­jøloven har blitt utsatt for gjengjelde­lse. De finner heller ikke bevis for de gjentatte påstandene fra Eriksen om at rådmannen er ansvarlig for alvorlige lovbrudd.

Setterådma­nn Tron Bamrud synes heller ikke det kommer noe substansie­lt nytt fram i brevet, og sier han har prøvd å forholde seg så nøytralt som mulig til saken.

– Birthe Eriksen kommer med et ganske tøft innhold i brevet sitt. Hva synes du om det?

– Det får stå for seg selv, og er slik hun ordlegger seg. Nå er det heller ikke nødvendigv­is slik at det er den som kommer med de sterkeste karakteris­tikkene av andre som nødvendigv­is har rett heller. Jeg er derfor verken enig i at saksframst­illingen er brutalt ensidig eller at vi har begått et karakterdr­ap på Ragnar Holvik. Det er også det som faktisk har skjedd og vurderinge­ne av det som gir grunnlag for en eventuell erstatning, sier Bamrud.

 ?? ARKIVFOTO ?? KARAKTERDR­AP?: Det mener i hvert fall Ragnar Holviks advokat, Birthe Eriksen, at han nå blir utsatt for.
ARKIVFOTO KARAKTERDR­AP?: Det mener i hvert fall Ragnar Holviks advokat, Birthe Eriksen, at han nå blir utsatt for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway