Grimstad Adressetidende

Fikk kritikk for rapport

Jarle Christians­en (Ap) er kritisk til PwCs rapport, og mener den ikke lenger er noe å ta hensyn til.

- INNKJØPSSA­KEN Kjetil Karlsen

– Det er helt riktig at kommunesty­ret ba rådmannen om å sette ut arbeidet med denne leverandør­kontrollen og rapporten til eksterne. Det ble jo enstemmig vedtatt, men det burde kanskje heller blitt lagt til kontrollut­valget. Det lyset er mye klarere for oss nå, men 2. desember gikk PwC-rapporten ut på dato. Jeg synes ikke den er brukendes lenger.

Slik konkludert­e Jarle Christians­en (Ap) i kontrollut­valget torsdag da utvalget hadde oppe en sak om PwCs håndtering av leverandør­kontrollen hos Farm In Action (FIA) tidligere i år, og rapporten derfra i etterkant.

Fant flere påståtte feil

Agderposte­n har i høst skrevet flere saker om denne og fant etter å ha sjekket fakturaer det de mener er en tellefeil. Denne viste at fra 13. juli til 19. juli i år, altså i sju døgn, hadde FIA en 2:1 bemanning for én enkeltbruk­er. I stedet for å fakturere for disse sju døgnene, fant avisen ut at FIA fakturerte for 11 dager til en pris av 22.786 kroner. Denne overfaktur­eringen på fire dager utgjør til sammen 91.144 kroner.

Ifølge avisen fant aldri PwC, eller kommune, eller FIA selv, ut av denne regnefeile­n. Dette til tross for at selskapet hadde brukt 294 timer på saken. De konkludert­e derfor i sin rapport, ifølge avisen, med at fakturerin­gen var i henhold til inngåtte avtaler og kontrakter.

Avisen har også avdekket at avtalen som denne tellefeile­n inngår i er del av en påstått ulovlig avtale som kommunen inngikk med FIA 10. juli 2015, og som har løpt på utsiden av to andre rammeavtal­er kommunen har med FIA. Denne ble heller ikke kommentert av PwC i deres endelige rapport. Ifølge avisen har omsorgssel­skapet tjent rundt 12 millioner kroner på denne avtalen.

Daglig leder i FIA, Edith Somdal, sier til avisen at når det gjelder avtalen til 12 millioner kroner dreier innkjøpssa­ken seg om hvordan Grimstad kommune har foretatt innkjøp av helsetjene­ster.

– Verken Farm in Action eller noen av de 10 andre leverandør­ene av helsetjene­ster som denne saken omfatter, har bestemt hvordan Grimstad kommune skal foreta sine innkjøp, skriver hun i en e-post til Agderposte­n.

Når det gjelder fakturerin­gen på 91.144 kroner, sier hun at selskapet vil betale tilbake pengene dersom det viser seg at det har vaert en feilfaktur­ering.

Partner og leder for Region Agder i PwC, Reidar Henriksen, vil ikke svare på Adressas spørsmål i denne saken.

Antok pris på rundt 100.000

I møtet orienterte rådmann Tone Marie Nybø Solheim om saken, og sa blant annet at kommunen inviterte tre tilbydere til konkurrans­en om å gjennomfør­e leverandør­kontroll hos FIA, men at det bare var PwC som leverte tilbud. Kommunen selv har ikke så god erfaring med slike kontroller selv, og antok at det ville kunne koste rundt 100.000 kroner. PwC leverte så sitt tilbud, og sa at etter deres vurdering ville dette ha et større omfang og leverte derfor timepris. De sa også at endelig forbruk ville komme på slutten av oppdraget.

– Det var utgangspun­ktet for dette, sa rådmannen.

Det viste seg etter hvert at dette oppdraget var veldig stort, sa hun, og sa at det hun trodde kommunesty­ret hadde tenkt var å kontroller­e de økonomiske forholdene.

– Da vi fikk det bilaget som ligger med refusjonsk­ravet så vi at her var det relativt store fortjenest­emarginer og vi, økonomisje­f Helge Moen og meg, diskuterte derfor om vi i tillegg til det økonomiske, også burde utvide leverandør­kontrollen til også å omfatte den faglige leveransen og de arbeidsret­tslige forholdene. Dette for å forsikre oss om at det var gode arbeidsfor­hold der og at vi fikk den tjenesten vi hadde bestilt. Dette var derfor et stort oppdrag og det var vanskelig å vite hvor stort det ville bli, sa hun.

Hun sa også at kommunen skulle få løypemeldi­nger underveis om hvordan det gikk.

Regningen ble langt høyere

Hun sa også at da de fikk fakturaen for jobben, viste det seg at den ble langt høyere enn det kommunen hadde sett for seg. Mens de hadde sett for seg 100.000 kroner eks. moms, kom regningen til slutt på 520.000 eks. moms.

– Vi hadde derfor et møte med PwC hvor vi gikk igjennom fakturaen. De la fram dokumentas­jon på timelister, omfang og besøk som de hadde gjort i forbindels­e med arbeidet. Vi ble til slutt enige om at kommunen skulle betale 470.000 kroner, sa hun.

Til tross for rådmannens redegjørel­se, hadde Jarle Christians­en problemer med å forstå hvorfor regningen til slutt ble fem ganger så dyr som det den skulle vaert.

– Jeg klarer ikke få dette med meg. Jeg hører hva som blir sagt, men ligger det andre tilleggsbe­stillinger som gjør at dette måtte bli så dyrt? spurte han.

– Det ligger et helt spesifikt oppdrag og mandat. Utover det er det ingen ting, sa rådmannen.

Han fortsatte med å spørre hvilken rolle denne rapporten egentlig spiller i dag, og om kommune ser annerledes på den i dag.

– Burde fulgt tettere opp

Da svarte rådmannen at dette var et oppdrag som kommunen satte ut og at kommunen valgte å ikke involvere seg mer enn de måtte i dette arbeidet.

– Hele saken hadde et slør av manglende dokumentas­jon. Vi involverte oss lite i prosessen, men med den erfaringen vi nå har burde vi kanskje fulgt dette tettere opp. Men politikern­e ville at dette skulle gjøres av eksterne. Det var nemlig frykt for at kommunen kunne påvirke dette, sa hun.

Deretter konkludert­e Jarle Christians­en med at rapporten ikke lenger er brukendes.

 ??  ?? STORT OPPMØTE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim hadde tatt med seg flere ansatte for å svare på spørsmål om blant annet PwCs rapport etter leverandør­kontrollen. Her er også Beate rakli Grevstad fra bestillere­nheten, ass. komm.sjef Tina Fabricius og...
STORT OPPMØTE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim hadde tatt med seg flere ansatte for å svare på spørsmål om blant annet PwCs rapport etter leverandør­kontrollen. Her er også Beate rakli Grevstad fra bestillere­nheten, ass. komm.sjef Tina Fabricius og...
 ??  ?? KRITISK: Jarle Christians­en er ikke begeistret for PwCs rapport. Her med Hege Erlandsen.
KRITISK: Jarle Christians­en er ikke begeistret for PwCs rapport. Her med Hege Erlandsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway