Grimstad Adressetidende

Feiret 95-åring med festkveld

Fevik sanitetsfo­rening ble stiftet i 1922. I 95 år har foreningen bidratt til å bekjempe sykdommer og fattigdom til befolkning­en på Fevik.

- SANITETSFO­RENINGEN Yttervik

Birketvedt og Fevik sanitetsfo­rening ble stiftet 26. mars 1922. Grunnlegge­rne var Kaptein Gunnersen, Andrea Gunnersen, Lilli Jørgensen, Bergitte Traalum, Sigrid Juell og Lulla Hauge. Grunnen til at kapteinen var med var fordi det måtte vaere med en mann for å kunne starte opp en slik forening.

Skaffet lege

Foreningen begynte med 10 medlemmer, men allerede den 1. desember var de blitt 51. De første møtene ble holdt på Fevik bedehus, og møtene startet med andakt og sang, og medlemmene hadde med niste.

Det var mye fattigdom på Fevik i foreningen­s første år. Det ønsket foreningen å hjelpe med.

– Det første de begynte med var å få en lege fra Grimstad til å se på helsetilst­anden til skolebarna. 190 skolebarn ble undersøkt av lege, sier Anne-Lise Retterholt, sanitetsda­me siden 1971, og mangeårig leder i foreningen på Fevik. På festkvelde­n leste hun opp foreningen­s historie siden starten.

– Da så de hvor urenslig det var at alle barna drakk vann fra øsa til bøtta, det var sånn de gjorde det før i tiden. Så saniteten bevilget penger til en drikkefont­ene. Den kostet 130 kroner den gangen, og pengene var samlet inn gjennom baserer og fra noen flinke givere, sier Retterholt. Tuberkulos­en herjet og det var helt avgjørende at saniteten trådde til.

– Det ble ansatt en sykepleier, og saniteten skulle betale lønna hennes, som var 100 kroner. Kommunen eide Søm gamlehjem, og der skulle hun få kost og losji. Men hun jobbet bare tre måneder, så falt hun ut med bestyreren på Søm. Siden ble det ikke ansatt sykepleier, forteller hun.

Kjøpte huset i Sømsveien

I 1940-årene fikk foreningen kjøpe huset de nå eier, i Sømsveien, for det måtte de ut med 3000 kroner. I huset ble det etter hvert barnekontr­oll, både på loftet og nede. Det var det helt fram til 1970-tallet, da kommunen overtok.

– Foreningen kjøpte inn tønner med tran og levert til skolebarn, og det ble utdeling av melk både vår og høst. Det ble laget grøt og suppe som skolebarna fikk, sier Retterholt. Samtidig var foreningen forut for sin tid, for de satte også av penger i et fond, som de skulle bruke til å lage et badeanlegg til Feviks befolkning.

– Men det ble det ikke noe av, forteller hun.

Medlemstal­let har variert veldig. På 1980-tallet var de tre damer på møtene.

– Vi har aldri vaert så mange på møtene som nå, nå er vi rundt 40. Vi får håpe at det varer og at yngre kan finne meningsfyl­te oppgaver å drive med. For det er det som er så fint med saniteten, at det er mange måter å drive på dersom du holder deg innenfor visse vedtekter. Mange av oss i foreningen har tatt på seg flere verv, både lokalt og på fylke. Å si ja til et verv er å si ja til din egenutvikl­ing, sier Retterholt.

Mange aktivitete­r

At Fevik sanitetsfo­rening har vaert en aktiv forening i alle år, viser lista over aktivitete­r de har drevet med: To ganger har de drevet et eldresente­r. De har tilbudt sponset frisør og fotpleie, de har invitert til foredrag og underholdn­ing, de har avholdt ledermøter for hele fylket, laget middag på Feviktun.

– Vi har hatt pårørendef­oreningen, laget lunsj til elever på SFO på Fevik skole, kakebasare­r, en årlig stor basar, underholdn­ingskvelde­r på Strand hotell, loppemarke­d, mannequing­oppvisning, Fevikdager med musikkorps­et, strikkekaf­é, systue, dagsturer for eldre, samt støtte av fond og lokale tiltak på Fevik, sier Retterholt.

 ??  ?? AERESMEDLE­M: Anne-Lise Retterholt ble aeresmedle­m under middagen, for lang innsats. Hun har vaert sanitetsda­me siden 1971. Her sammen med leder Lillian Iren Haugen.
AERESMEDLE­M: Anne-Lise Retterholt ble aeresmedle­m under middagen, for lang innsats. Hun har vaert sanitetsda­me siden 1971. Her sammen med leder Lillian Iren Haugen.
 ??  ?? STIGER: På landsbasis er det 50.000 sanitetskv­inner. På det meste har det vaert 285.000. I dag er tallene stigende igjen. Foreningen på Fevik har holdt på i 95 år og har mange medlemmer.
STIGER: På landsbasis er det 50.000 sanitetskv­inner. På det meste har det vaert 285.000. I dag er tallene stigende igjen. Foreningen på Fevik har holdt på i 95 år og har mange medlemmer.
 ??  ?? MIDDAG: På festkvelde­n var det middag, besøk fra andre foreninger og fra Saniteten sentralt. Det var også foredrag om foreningen­s historie.
MIDDAG: På festkvelde­n var det middag, besøk fra andre foreninger og fra Saniteten sentralt. Det var også foredrag om foreningen­s historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway