Grimstad Adressetidende

Flytter studio til Catilina

Sammen med sine dansere skal Vanessa Grandal i dag, lørdag, flytte studioet sitt til Catilina og vise hvordan de trener ballett hos henne til vanlig.

- DANS Gro Austenå Berg

Årets «førjulsfor­estilling» fra Vanessas ballettstu­dio er en litt annerledes «oppsetning» i Catilina 16. desember.

Mestringsf­ølelse

– Jeg tar med meg alt utstyret fra studioet i Løken-gården opp til kulturhuse­t, og underviser danserne på scenen i Catilina. Ved hjelp av gode høyttalere vil alle i salen høre mine forklaring­er, veiledning og instruksjo­ner underveis, forklarer innehaver av Vanessas Ballettstu­dio Vanessa Grandal.

– Danserne får en spennende avveksling fra vante omgivelser og masse publikum i salen, det er duket for ballett-undervisni­ng med ordentlig «trøkk» og fokus fra både danserne og laerer, sier Vanessa og smiler. For alle elevene hos Vanessas Ballettstu­dio er selve dansingen, treningen og ikke minst den sosiale tilhørighe­ten det viktigste.

Vanessa forteller at hun for de yngste danserne legger all vekt på danse- og bevegelses­glede, for så å øke vanskeligh­etsgraden etter hvert som elevene blir eldre, og den fantastisk­e følelsen av mestring virkelig tar over.

Nettopp fordi Vanessa selv klarte å bli profesjone­ll ballerina, vet hun bedre enn de fleste at nåløyet for å nå helt fram til den store scenen er uhyre trangt, og at de fleste ikke klarer å bli del av et ballettkom­pani. Men det er så mange andre muligheter, mener Vanessa.

– Det er like mange karrieremu­ligheter som dansedisip­liner, så selv om man ikke blir ballerina i et kompani, er det mange muligheter i en stor verden, forsikrer Vanessa, og legger til:

– For å lykkes som danser uansett disiplin er det en stor fordel at du har trent klassisk ballett, for helt nødvendige tekniske basisferdi­gheter utvikles gjennom klassisk trening og terping, understrek­er hun.

«Tenk om det går»

Den 44-årige sørafrikan­eren har jevnlig kontakt med tidligere kolleger rundt om i verden, enten det er i Sør-Afrika, USA, England, Kunsthøgsk­olen på Grünerløkk­a eller Nasjonalba­lletten i Bjørvika.

– De av elevene mine som virkelig vil satse, har reelle muligheter til å videreutvi­kle seg ved hjelp av mine kolleger i inn- og utland, og flere har gjort nettopp det. Det er nødvendig at de får veiledning og råd fra andre underviser­e enn bare meg, for da kan elevene knekke koden for utvikling lettere og fortere. «Tenk om det går» er en tilnaermin­g til livet jeg prøver lure inn i underbevis­stheten hos mine dansere, avslutter hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MYK: Vanessa Grandal i positur med Pernille Bergan Felldal (12). Uttøying og fleksibili­tet er spesielt viktig hvis du vil bli ballettdan­ser. Lørdag 16. desember åpner Grandal dørene i Catilina.
FOTO: PRIVAT MYK: Vanessa Grandal i positur med Pernille Bergan Felldal (12). Uttøying og fleksibili­tet er spesielt viktig hvis du vil bli ballettdan­ser. Lørdag 16. desember åpner Grandal dørene i Catilina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway