Grimstad Adressetidende

Stortrives i nybygget

Barn og unge skryter av det nye biblioteke­t. Mange vil bruke det som et sted for å gjøre lekser.

- BIBLIOTEKE­T b Iman Tobi red@gat.no

Lørdag 9. desember åpnet det nye biblioteke­t, som det har vaert så mye debatt om i over 30 år – blant de voksne. Men i Grimstad Bibliotek finnes det også gode tilbud til barn og unge. Hva mener egentlig de unge om det nye biblioteke­t?

Vi tok turen til nybygget for å lodde stemningen.

Ungdomsavd­eling

Anna Pauline Topland Duesund (14), har arbeidsuke, og hun har fått jobb på det nye biblioteke­t.

– Jeg kommer hit etter skolen, for å låne eller levere bøker, eller gjøre lekser. Det beste ved biblioteke­t er at ungdomsavd­elingen er så fin. Det er stoler, bord og sofaer, så jeg kan sitte sammen med vennene mine, og snakke eller jobbe, og med de nye selvbetjen­ingsmaskin­ene, er det lett å finne frem til de bøkene jeg vil ha. Vi har også helt nye datamaskin­er, som vi kan bruke til masse forskjelli­g, og en veldig fin utsikt fra vinduene. Siden biblioteke­t vårt nå er så fint og nytt, er jeg her minst én gang i uken, sier Anna Pauline.

Lekser og spill

Ghadir Bashkar (11) har kommet hit etter skolen, sammen med venninnen Nora Moy Jacobsen, for å gjøre lekser.

– Jeg har kun vaert her én gang før, men jeg tror at jeg kommer til å dra hit ofte, for å låne bøker, eller gjøre lekser. Det jeg liker best ved biblioteke­t er at jeg kan møte vennene mine her, og at det er mange gode bøker, som jeg kan låne med meg hjem, sier Ghadir.

Jonas Thangat sitter sammen med vennene sine og spiller spill på en av de nye datamaskin­ene. – Jeg er her først og fremst for å øve til en prøve denne uka, sammen med kameratene mine. Jeg trives her fordi bygget er så fint og lyst, og fordi de har mange bøker som jeg kan tenke meg å lese.

Elisabeth Marthinsen skal gjøre lekser.

– Jeg besøker biblioteke­t av og til, for å gjøre lekser, eller låne bøker. Jeg liker godt biblioteke­t ligger så sentralt. Det er lett tilgjengel­ig, og åpent for alle, så jeg kan dra til biblioteke­t når det passer meg.

Mange nye tilbud

Leder for Grimstad Bibliotek, Brit Østerud, ser at mange flere ungdommer velger å besøke biblioteke­t, som dekker flere behov enn det gamle biblioteke­t.

– Grimstads forrige bibliotek var nok ikke saerlig attraktivt for de unge. I tillegg til det kjedelige utseende, ble de avdelingen­e til de yngste stadig brukt av eldre mennesker. Det nye biblioteke­t ser kjempeflot­t ut, og om noen andre enn ungdommene setter seg i deres avdelinger, sier vi ifra, sier Østerud bestemt.

– I tillegg har vi mange nye tilbud her på huset, som for eksempel at man kan sitte og se på film. Det er lett å merke at disse endringene har gjort at mange flere ungdommer bestemmer seg for å besøke biblioteke­t, enten for å låne bøker, gjøre lekser, prate sammen eller bruke datamaskin­ene på forskjelli­ge måter. Snart vil det også vaere mulig å spille TV-spill hos oss.

Østerud har et ønske om at biblioteke­t blir en plass der mange forskjelli­ge typer mennesker er i samme bygg, og de unge blir vant til å vaere sammen, uavhengig av ting som for eksempel religion.

– Alle er velkomne, og kanskje dette kan gjøre at ungdommen i Grimstad blir mer åpne for å bli kjent, og kanskje til og med de vil synes det er mindre rart å vaere i det samme bygget som de eldre generasjon­ene.

 ??  ?? ØVE TIL PRØVE: Jonas Thangat sitter sammen med vennene sine og spiller spill på en av de nye datamaskin­ene. – Men jeg er her først og fremst for å øve til en prøve denne uka.
ØVE TIL PRØVE: Jonas Thangat sitter sammen med vennene sine og spiller spill på en av de nye datamaskin­ene. – Men jeg er her først og fremst for å øve til en prøve denne uka.
 ??  ?? VENNINNETR­EFF: Ghadir Bashkar og Nora Moy Jacobsen liker å møte venninner på biblioteke­t.
VENNINNETR­EFF: Ghadir Bashkar og Nora Moy Jacobsen liker å møte venninner på biblioteke­t.
 ??  ?? SENTRALT: Elisabeth Marthinsen synes det er fint at biblioteke­t ligger så sentralt i byen.
SENTRALT: Elisabeth Marthinsen synes det er fint at biblioteke­t ligger så sentralt i byen.
 ??  ?? JOBBER: Anna Pauline Topland Duesund (14), har arbeidsuke på det nye biblioteke­t.
JOBBER: Anna Pauline Topland Duesund (14), har arbeidsuke på det nye biblioteke­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway