Grimstad Adressetidende

Forteller om de dramtiske krigsårene

Seks år gamle Åse Karina sto sammen med faren sin utenfor familiens hus på Rønnes og så flammene slikke himmelen over kystfortet på Marivold. Tyske soldater var i ferd med å uskadeligg­jøre miner i Styggedal.

- byen og bygningene

Det er lenge siden krigen. Tiden og hytteeiern­e har fjernet mange spor etter tyskernes festning på Marivold. Mange er igjen.

Du behøver heller ikke se godt etter for å finne dem.

Denne novemberfo­rmiddagen trekker det en kjølig vind opp fra Rosseviga. Det blafrer i vimpelen utenfor Postmannsl­aget, og ingen turjakker er på vei inn til Hans og Bodil. Vaffeljern­ene er gått i vinterdval­e. Åse Karina Drevdal Kringlebot­n er tilbake ved det som en gang var offisersme­sse og administra­sjon for tyskernes festning.

Hun og faren, Halfdan I. Drevdal, var blant de få som i krigsårene slapp innenfor festningsp­orten. Drevdal var forretning­sfører og sekretaer i Selskapet for Grimstad Bys Vel som eide noe av batteriomr­ådet, og dermed måtte ha en viss kontakt med «leietagern­e».

– Vi måtte gå forbi to vaktposter for å komme inn. De to steinsøyle­ne ved den siste vaktposten står der fremdeles. Brakken der vi møtte den tyske offiseren, lå like borte i svingen, forteller Åse Karina og peker på noen stein fra en grunnmur rett ved veien.

– Far og jeg var inne i løvens hule. Å, så liten jeg var. Jeg kan fremdeles erindre uhyggen...

Marivold det første kjøpet

Det er skrevet mye om de tyske okkupanten­es kystbatter­i på Marivold, en del av Festung Norwegen. Senest for et par uker siden kom boken «Aust-Agder under okkupasjon­en» med mye ny kunnskap.

Denne artikkelen skal derfor handle mindre om kanoner og bunkere og mer om menneskene og tilvaerels­en på utsiden av piggtråden, på Sundet, på Rønnes, på Hesnes og på Buvolden.

Og om hvordan en offisersme­sse ble til Postmannsl­ag og vaffelutsa­lg.

Men først må det tas noen skritt tilbake i lokalhisto­rien.

På 1920-tallet begynte grimstadfo­lk å se seg lei på at velhavende «utenbys- og utenbygdsb­oende» kjøpte seg eiendom i strandkant­en og ute i skjaergård­en, bygde seg hytte og satte opp skilt med «Adgang forbudt» ved badeplasse­ne.

Selskapet for Grimstad Bys Vel så også det uheldige i denne utviklinge­n og kjøpte i september 1929 deler av Ytre Marivold inkludert Marivoldbu­kta (Paradisbuk­ta) «til nytte for allmennhet­en». Dette var selskapets første kjøp, kalt Marivold 1.

Selger var Ole Mindrebø på gården Ulenes på Rønnes.

Far og sønn uenige

Innkjøpet av holmer og naturområd­er fortsatte i 1930-årene, og i september 1939 kom det i stand en ny handel med Mindrebø. Denne gangen gjaldt det 200 mål langs Breivikfjo­rden mot Marivoldbu­kta og Osterskile­n med jordene innenfor, Marivold 2. Det ble allerede snakket om en fremtidig campingpla­ss.

Mons Fuhr, Byselskape­ts formann, og dessuten byens ordfører, var en av dem som foresto kjøpet. Men Mindrebø solgte enda mer i 1939. En stor del av det ytterste området på Ytre Marivold pluss noen holmer utenfor, blant annet Gråholmen, Svarteskja­er og Smørsundho­lmene, til sammen 100 mål, ble kjøpt for 4000 kroner av Sjur Fuhr, Mons Fuhrs sønn.

 ??  ??
 ??  ?? Trond Audun Berg
Trond Audun Berg
 ??  ?? MANGE MINER: Det ble lagt ut 1066 landminer på Marivold. Minene ble sprengt i Styggedal
MANGE MINER: Det ble lagt ut 1066 landminer på Marivold. Minene ble sprengt i Styggedal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway