Grimstad Adressetidende

Vil starte på Torvet i 2018

Høyre og Venstre er enige om at arbeidet med Torvet bør starte allerede neste år. De to partiene har sammen jobbet fram et felles forslag til budsjett.

- b BUDSJETTFO­RSLAG b Gro Austenå Berg gro@gat.no

Høyre og Venstre har funnet sammen og jobbet fram et felles forslag til budsjett. Der ønsker de blant annet at planene for Torvet skal igangsette­s allerede neste år.

– Planene begynner å konkretise­res nå. Vi skal behandle dem i løpet av 2018, og da er det bare å komme i gang, mener Arnt Gunnar Tønnessen, gruppelede­r for Venstre, om planene for Torvet.

Tenkte likt

Etter behandling­en i formannska­pet har Venstre sammen med Høyre brukt mye tid på å lage et felles forslag til budsjett.

– Vi tenkte ganske likt både når det gjelder inndekning og prioriteri­nger, sier Høyres gruppelede­r Trond Erik Bognø og sier at de kom lett til enighet.

– Vi tror at det er kjempevikt­ig at man putter penger inn i øvre sentrum, og Torvet er det som peker seg ut først, fortsetter Tønnessen, før Bognø igjen overtar:

– Vi må gjøre vårt for å gjøre byen enda mer attraktiv, og da er Torvet en naturlig del å starte med. Det er konkret allerede, og det skal ikke så veldig mye til. Vi ønsker å fremskynde prosessen med to år.

– Hvor mye er satt av til Torvet.

– Vi har satt av fire millioner i 2018 og seks i 2019, svarer Tønnessen. Rådmannen hadde lagt inn 500. 000 i et forprosjek­t i tillegg til ti millioner.

– Vi har jo ikke tallene på hva dette vil koste, legger Tønnessen til, men mener at man kan komme veldig godt i gang med fire millioner neste år.

Småjusteri­nger

Bognø sier at hele kommunesty­ret står bak og ønsker utbedring og tiltak på Torvet.

– Hvorfor skal vi utsette det vi i utgangspun­ktet er enige om med to år, når vi kan komme i gang allerede nå, spør han.

Han mener det har vaert en trend når rådmannen legger fram sitt budsjett, at der kun blir gjort småjusteri­nger.

– Jeg tenker at det er vår oppgave å ompriorite­re innenfor rammene. Det er det vi har gjort, for vi har funnet økonomisk inndekning for å gjøre dette, sier han.

De understrek­er at deres justeringe­r er mellom en halv og én og en halv prosent av rådmannens totale budsjett på nesten 1,7 milliarder kroner, over hele fire årsperiode­n.

Nytt signal

– Det er viktige endringer, men det er ikke slike endringer som velter et rådmannsbu­dsjett, sier Bognø. Med alt som skjer nede ved havna nå, mener de at det er viktig å se oppover i byen også.

– Og vi gir også et signal ved at vi i 2019 legger inn 300. 000 kroner til et forprosjek­t for Dampskipsb­rygga. Da peker vi i en retning hvor vi mener neste prosjekt bør vaere, sier Tønnessen.

Begge politikern­e ser for seg at Torvet skal vaere en daglig møteplass, men også fortsette å vaere festplasse­n ved store anledninge­r.

– Jeg synes skissene som er lagt fram er veldig spennende, sier Tønnessen.

Eiendomssk­atten

– Selv om vi gjør disse ompriorite­ringene, finner vi rom til en lettelse i eiendomssk­atten. Der har vi hatt hver vår modell for hvordan det skal gjøres, og så har vi klart å få til en løsning der vi kombinerer de to, forteller Tønnessen videre.

Han tror ikke noen av partiene hadde klart å komme fram til det samme hvis de hadde jobbet alene.

– Vi klarer å få til både en generell lettelse, og en lettelse som har en sosial profil, at dem som kanskje strever mest i forbindels­e med eiendomssk­att, får noe mer lettelse enn andre.

– Får dere de andre med på dette?

– Det blir ikke vårt forslag som blir vedtatt, men mange av de tekstforsl­agene som ligger der, bør vaere ukontrover­sielle for flertallet av kommunesty­ret å stemme for, sier Tønnessen.

Høyre og Venstre uttrykker at de håper de andre partiene tar seg tid til å lese igjennom deres forslag før budsjettmø­tet mandag.

 ?? FOTO: GRO AUSTENÅ BERG ??
FOTO: GRO AUSTENÅ BERG
 ??  ?? ENIGE: Gruppelede­rne Trond Erik Bognø (H) og Arnt Gunnar Tønnessen (V) mener at arbeidet med Torvet bør begynne i 2018. – Det har vaert forfrisken­de å jobbe sammen. Vi ser at vi kan ha forskjelli­ge innfallsvi­nkler på ting, men i denne prosessen, har vi spilt hverandre gode, mener Tønnessen.
ENIGE: Gruppelede­rne Trond Erik Bognø (H) og Arnt Gunnar Tønnessen (V) mener at arbeidet med Torvet bør begynne i 2018. – Det har vaert forfrisken­de å jobbe sammen. Vi ser at vi kan ha forskjelli­ge innfallsvi­nkler på ting, men i denne prosessen, har vi spilt hverandre gode, mener Tønnessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway