Grimstad Adressetidende

Her får ikke elevene lekser

Hesnes montessori­skole er ikke som alle andre barneskole­r.

- UTDANNING ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

➤ På Hesnes montessori­skole jobber barn i ulik alder med forskjelli­ge fag om hverandre. Og takket vaere lange skoledager gjør de seg ferdig med arbeidet på skolen, slik at de ikke får lekser. Likevel blir de selvstendi­ge, mener skolens pedagogisk­e leder Wenche Felldal.

Adressa skriver fra tid til annen om hva som rører seg på den lille skolen med det litt spesielle navnet, men ikke så ofte om hva som skiller den fra kommunens andre barneskole­r.

For det første er det en privatskol­e, noe som betyr at foreldre må betale for å sende barna sine hit. I motsetning til mange andre privatskol­er handler det ikke i dette tilfellet om at skolen er kristen, eller fokuserer på en annen religion, for den saks skyld. En montessori­skole bruker en type pedagogikk oppkalt etter grunnlegge­ren, den italienske legen Maria Montessori.

Hesnes skole var grendeskol­e i 150 år, før den ble nedlagt i 2003. Umiddelbar­t ble det startet montessori­skole, slik at barna kunne fortsette. I dag har skolen 50 elever. Litt under halvparten er fra Hesnes-området, de andre kommer fra resten av kommunen, og fra Arendal.

Adressa ble nylig invitert ut til skolen for å se hvordan en vanlig formiddag med undervisni­ng arter seg. Her var barn i ulike aldre spredt rundt i flere rom. Noen satt ved bord alene eller i grupper, andre i en godstol, og noen på gulvet. Forskjelli­ge fag ble jobbet med om hverandre.

Wenche Felldal er pedagogisk leder på skolen. Hun forklarer at aldersblan­dingen skal sørge for et samspill mellom elevene.

– Her kan elevene hjelpe hverandre. De laerer mye av å laere bort noe til andre, og de bruker et språk som er lettere å skjønne for de andre barna, sier hun.

Ikke tavle

Laererne på skolen underviser på en annen måte enn i tradisjone­ll klasseroms undervisni­ng.

– Vi har ikke tavlestyrt undervisni­ng. Vi deler heller inn i mindre grupper. Da blir også forskjelle­ne mindre synlige.

I små grupper og individuel­t jobber elevene i stor grad med spesiallag­et undervisni­ngsmaterie­ll. På den måten skal elevene kunne laere gjennom å gå fra det konkrete til det abstrakte.

Det er spesielt synlig i matematikk­en, hvor det for eksempel brukes kuleramme, perler, ulike spill og fargekoder.

Der man på en offentlig barneskole hører klokka ringe til friminutt med jevne mellomrom, får elevene jobbe uavbrutt i lengre perioder på montessori­skolen.

– Vi har en lang arbeidsøkt på formiddage­n. Vi ønsker at elevene skal få jobbe i fred. Så kan de heller ta en pause når de ønsker det, sier Felldal, som påpeker at en ringeklokk­e kan forstyrre konsentras­jonen til en elev som er dypt inne i noe.

Når sulten kaller ...

Når Adressa er på besøk ser vi også flere elever som legger ned arbeidet og tar seg en gulrot, et eple eller begynner å spise litt av matpakka. Her er det nemlig ikke slik at elevene må vente helt til felles matpause halv tolv, dersom det begynner å rumle i magen allerede halv elleve.

– Nå er jeg veldig sulten, sier Georg Lerbo, etter å ha jobbet en stund med en matteoppga­ve.

Så han spør laereren om lov til å hente matboksen. Ettersom klokka er over 10 og han har arbeidet frem til nå, får han lov til det.

Han setter seg til rette på en benk sammen med Benjamin Bergan Knutsen og åpner nista. Det er jordbaersy­ltetøy på maten, det liker han godt.

– Hva synes du om at du kan gå og spise når du er sulten, og ikke må vente til det er matpause?

– Det synes jeg er veldig bra, sier Lerbo, før han setter tennene i jordbaersk­iva.

Må ta ansvar for egen laering

Alt dette bunner i at skolen ønsker å gjøre barna selvstendi­ge.

– Vi prøver å laere dem å ta ansvar for egen laering. De får ansvar for å gjøre arbeidet ferdig innen perioden er over. Vi får tilbakemel­dinger fra ungdomssko­lene om at elevene herfra er veldig selvstendi­ge, sier Felldal.

Her varer hver skoledag til klokka 15, bortsett fra fredag, hvor det er slutt klokka 13.

– Det betyr at vi har leksefri skole. Vi synes det er bedre at de er ferdige med arbeidet på skolen, sier Felldal.

Men hva så om man har barn og vurderer Hesnes montessori­skole? Vil det vaere dyrt? Ikke ifølge Felldal.

– Noen privatskol­er har høy pris, noe som er ekskludere­nde. Vi legger oss så lavt som mulig, sier Felldal, noe som betyr 1100 kroner i måneden.

– De første årene er billigere enn om man går på en offentlig skole og har SFO, sier hun.

Hesnes har også SFO med samme pris som på kommunale skoler, men på grunn av de lange skoledagen­e er det et lite brukt tilbud.

Mener miljøet er mangfoldig

Et mye brukt argument mot privatskol­er er at barna her ikke får ta del i fellesskap­et på samme måte som på en offentlig skole. På Hesnes mener imidlertid Felldal at mangfoldet er stort ettersom elevene kommer dit av mange grunner.

– Noen foreldre er levende opptatt av pedagogikk­en, mens andre er opptatt av at det er en liten skole.

– Så det blir ikke et snevert miljø?

– Nei, vi opplever det ikke slik, og vi tror det er bra at kommunen har et valg. Mange foreldre er takknemlig­e for at denne skolen finnes.

 ??  ??
 ??  ?? KULERAMME: Vetle Andre Wilhelmsen bruker kuleramme i matematikk­en, noe som skal gjøre regnestykk­ene mer konkrete. Faglaerer Kaia Olesdatter Pettersen hjelper til.
KULERAMME: Vetle Andre Wilhelmsen bruker kuleramme i matematikk­en, noe som skal gjøre regnestykk­ene mer konkrete. Faglaerer Kaia Olesdatter Pettersen hjelper til.
 ??  ?? TILPASSET: Lokalene og møblene er tilpasset barna. Hannah Lykke Bergan (t.v.) og Benjamin Bergan Knutsen arbeider på gulvet, mens Leonor Amundsen jobber i en liten og komfortabe­l stol.
TILPASSET: Lokalene og møblene er tilpasset barna. Hannah Lykke Bergan (t.v.) og Benjamin Bergan Knutsen arbeider på gulvet, mens Leonor Amundsen jobber i en liten og komfortabe­l stol.
 ??  ?? SULTNE: Benjamin Bergan Knutsen (t.v.) og Georg Lerbo tar seg en tidlig matpause når det rumler i magen.
SULTNE: Benjamin Bergan Knutsen (t.v.) og Georg Lerbo tar seg en tidlig matpause når det rumler i magen.
 ??  ?? TEGNING: John Kevin Johnsen øver seg med passer ved hjelp av tegning.
TEGNING: John Kevin Johnsen øver seg med passer ved hjelp av tegning.
 ??  ?? ORDKLASSER: Linn Dahl Johansen og Malin Malingam Andersen jobber med ordklasser i norsk. Pedagogisk leder Wenche
ORDKLASSER: Linn Dahl Johansen og Malin Malingam Andersen jobber med ordklasser i norsk. Pedagogisk leder Wenche
 ??  ?? Felldal forklarer. Elevene bruker et spesiallag­et undervisni­ngsmaterie­ll hvor hver ordklasse har sitt symbol.
Felldal forklarer. Elevene bruker et spesiallag­et undervisni­ngsmaterie­ll hvor hver ordklasse har sitt symbol.
 ??  ?? KONKRET: Daniel Raen bruker fysiske modeller for å laere om geometrisk­e figurer. Barne- og ungdomsarb­eider Helene rose Arntsen hjelper til.
KONKRET: Daniel Raen bruker fysiske modeller for å laere om geometrisk­e figurer. Barne- og ungdomsarb­eider Helene rose Arntsen hjelper til.
 ??  ?? GAMMEL: Hesnes skole var grendeskol­e i 150 år før det ble montessori­skole i 2003.
GAMMEL: Hesnes skole var grendeskol­e i 150 år før det ble montessori­skole i 2003.
 ??  ?? MATCHEKORT: Daniel Andre Dahl Johansen bruker her såkalte matchekort for å laere navnet på ulike fugler.
MATCHEKORT: Daniel Andre Dahl Johansen bruker her såkalte matchekort for å laere navnet på ulike fugler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway