Grimstad Adressetidende

Elveeiere møtes for å snakke om laksen

Nedre Nidelv Elveeierla­g skal diskutere villaksen når det møtes på Strand hotel Fevik onsdag 18. april.

- Leder i Nedre nidelv Elveeierla­g

Innsendt bidrag: Nidelva har for mange år siden vaert en flott lakseelv som har gitt gode fangster. Etter sur nedbør, vannkraftu­tbygging og endringer i elva ble laksebesta­nden betydelig redusert i 1970– og 80-årene, – ja kanskje helt borte. I 2006 ble elva fullkalket og vannkvalit­eten tilpasset laksens krav. Grunneiere i den lakseføren­de strekninge­n mellom Bøylefoss og Arendals utløp er organisert i Nedre Nidelv Elveeierla­g. Vi arbeider sammen med Agder Energi, Fylkesmann­en i Aust– og Vest-Agder; Arendal, Grimstad og Froland kommuner og Miljødirek­toratet for å få Nidelva til igjen å bli en lakseelv vi kan vaere stolte av.

Mye kan og må gjøres for at vi igjen skal se Nidelvas storhet som lakseelv. Ulike undersøkel­ser og utredninge­r gir grunnlag for å gjennomfør­e tiltak som gir resultater. Nedre Nidelv Elveeierla­g ønsker fokus på elva og vil tilrettele­gge for bruk og at alle skal få anledning til å prøve fiskelykke­n. Vi lar i år som i fjor ungdom til og med 17 år og jentene uansett alder fiske gratis i elva. Det tror vi at vi er alene om i Norge.

Gjennom 4 programmer som nylig ble sendt på NRK om Den fantastisk­e villaksen har Kenneth Bruvik inspirert mange og presentert den fascineren­de villaksen. Vi har til vårt årsmøte 18.april vaert så heldig å få Kenneth Bruvik til å komme og inspirere oss i arbeidet med Nidelva.

Programmet er for øvrig: Frode Kroglund, - fiskeforva­lter hos Fylkesmann­en i Aust- og VestAgder gir oss status i Nidelva på 10 minutter.

Kenneth Bruvik får ca. 1,5 t til disposisjo­n. Vi er forventnin­gsfulle til hva han vil formidle. Edgar Ommundsen, Agder Energi og Tormod Haraldstad, NIVA vil fortelle om tiltak og undersøkel­ser i Nidelva.

Vi legger årsmøtet til Strand Hotel i salen Himmel og Hav og inviterer alle til å komme og høre mer om Villaksen og Nidelva. Det er stoler til 150 og vi håper å få plass til alle. Kjetel Vidar Kittelsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway