Grimstad Adressetidende

– Til oppbevarin­g av tørrfisk?

Geir Gordon Skjelbred kaller forslagene til byutviklin­g for keiserens nye klaer.

- Geir Gordon Skjelbred

Lesernes mening: Arkitektur visuell velvaere, design og keiserens nye klaer. Har noen hørt om begrepet «moter» - moderne design og arkitektur?

Moter - er en «herse og hersketekn­ikk» som anvendes stedvis, tidvis og meget bevisst, for å få mennesker og samfunn til å bli lei av hva de har - for så å ønske seg noe nytt - som de da må betale for og kjøper av de som produserer og lever av å introduser­e dette. Genialt - ikke sant? Ja, hvis vi «går på dette».

For mange år siden fikk Norge besøk av Sør-Afrikas store statsmann, nå avdøde, Nelson Mandela. Ved en anledning var han sammen med Jens Stoltenber­g og skuet ut over ny bygningsma­sse i vår hovedstat. Han vendte blikket spørrende mot Jens og sa; «Norway is known as a rich country, but why do you make such ugly buildings». Jeg er fremdeles enig med denne mannen.

Denne saken har minst to sider produsent = arkitekt, designer og «konsument» = samfunnet, deg og meg. Førstnevnt­e, prioritere­r ofte størst mulig avkastning på innsats. Samfunnet, du og jeg vil gjerne oppleve harmoni og visuell velvaere. Som den gløgge leser av dette - så skjønner du straks - at her er det plass til mange utgaver av keiserens nye klaer. Det spøker allerede i kulissene. Hvem lar seg forføre ?

Jeg så nylig dette utkastet i lokalavisa. Så vidt jeg forstår, er dette et seriøst utkast til bebyggelse og utsmykning av en kjent del av Grimstad sentrum. For meg ser dette ut som et arrangemen­t for produksjon og oppbevarin­g av tørrfisk.

Hvis dette hadde blitt plassert ytterst på Torskeholm­en så kunne en snakke om en form for konsistens og samhørighe­t, men hjelp og trøst - ikke her. Kan det vaere slik at arkitekten bare har bommet på Torskeholm­en?

Jeg applaudere­r hjertelig Kjell Malde - både som rettskaffe­n person og meningsytr­er, og tilføyer for egen regning - at når forventnin­gene er store, muligheten­e mange, men gode skapertale­nter for trivsel og stilharmon­i i et tradisjone­lt sørlandsby-miljø, er fravaerend­e - så er det lett å opptre som tilskuere - til keiserens nye klaer.

 ?? TEGNING: NORCONSULT ?? KRITISK: Geir Gordon Skjelbred synes ikke noe om dette forslaget.
TEGNING: NORCONSULT KRITISK: Geir Gordon Skjelbred synes ikke noe om dette forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway