Grimstad Adressetidende

Skal lage ny lokal brus

➤ Det er 50 år siden sist Grimstad hadde en brusprodus­ent. Nå tas den gamle tradisjone­n opp igjen. Kjetil Jørgensen og Rune Nøstvik starter Grimstad brusfabrik­k. Foreløpig har de to smaker klare.

-

– Dette er Kjetil Jørgensens idé, slår Rune Nøstvik fast.

– For fire måneder siden sluttet jeg i min jobb i legemiddel­bransjen og sendte melding ut til venner og kjente om at jeg var ledig på arbeidsmar­kedet. Da kontaktet Kjetil Jørgensen meg. Jeg har vaert borte i mange rare ideer og prosjekter, men dette var kanskje det villeste, sier Nøstvik som ikke umiddelbar­t boblet over av iver, men gikk i tenkebokse­n.

– Det måtte jeg ha en helg å tygge på, men jo mer jeg tygde på det, jo mer genial var ideen, sier han.

Smaksteam

Nå har Nøstvik og Jørgensen jobbet jevnt og trutt i mange måneder med å opprette Grimstad brusfabrik­k, og håpet er at folk i Grimstad kan få smake to leskende smaker allerede i mai. Disse er mynte- og limebrus og ingefaer- og sitronbrus.

– De to første smakene må vaere spesielle. De er flaggskipe­ne i starten, og så kommer det flere smaker etter hvert, sier de. De nye brusprodus­entene har også samlet det de beskriver som det beste teamet, bestående av kokk og ølbryggere, for å smake fram de beste smakskombi­nasjonene.

– Det er Rolf Tore Vik, Mathias Skodje Skjong og Ida Konradsen, sistnevnte er restaurant­sjef på Apotekerga­arden.

– Vi ønsker å fokusere på smak, at det skal vaere en brus for voksne, og et alkoholfri­tt alternativ på restaurant­er, forklarer de.

– Vanlig brus i Norge er søt og klissete. Disse er syrlige, friske og fruktige. De renser opp i munnen, legger Jørgensen til. Ifølge dem er smakene også bare starten på alt de har av ideer. Rabarbrabr­us og sukkerfri tonic er noe som også kan komme tidlig.

Sitrus fra Sicilia

Gjennom Jørgen Ljøstad, som kommer fra Grimstad, men som bor på Sicilia, skal de få tak i de beste sitrusfruk­tene. Firmaet Non Dos, der Ljøstad er medeier, er med på eiersiden i Grim-

stad brusfabrik­k.

Non Dos leverer vin til 550 restaurant­er i Norge, og brusen skal inn i deres sortiment. På lengre sikt ønsker «brusbrygge­rne» også å komme inn i butikker.

– Det er en nasjonal satsing, sier de om produktene og håper de vil bli det Nøgne Ø har vaert for øl og ølkvalitet.

Vil vaere først ute

Grimstad brusfabrik­k skal for øvrig produsere brusen på Arendals bryggeri. – De er profesjone­lle og kan produsere i stort volum, sier Jørgensen og Nøstvik, og forteller at bryggeriet har troen på dem.

Det er nisjebrus de nå produserer, og de håper å vaere først med denne trenden i Norge.

I tillegg knytter de gjerne til seg lokale samarbeids­partnere for å utvikle smaker og både NIBIO i Landvik og Hesnes Gartneri blir nevnt.

– Brusen er alkoholfri, men det kan også få i seg gin, og den er tenkt som en ferdig drinkmiks. Derfor har den sterke smaker som kan holde seg mot alkoholen som kommer oppi, forklarer Jørgensen.

17. mai for 120 år siden startet Grimstad mineralvan­nfabrikk opp. Det var starten på en lang brustradis­jon i Grimstad som endte da Svennevig solgte sine rettighete­r til Arendals bryggeri i 1968. Nå, 50 år senere, skal det igjen produseres lokal brus. ➤ Gro Austenå Berg gro@gat.no

 ??  ?? GAMMEL FLASKE: – Vi skal ha grønne flasker. Det er best for innholdet og beskytter mot sollys slik at brusen bevares bedre, sier Kjetil Jørgensen. Denne flasken er fra den tidligere brusfabrik­ken i Grimstad.
GAMMEL FLASKE: – Vi skal ha grønne flasker. Det er best for innholdet og beskytter mot sollys slik at brusen bevares bedre, sier Kjetil Jørgensen. Denne flasken er fra den tidligere brusfabrik­ken i Grimstad.
 ??  ?? KUNST: Etikettene er tegnet for hånd av kunstner Anna Tromop fra Grimstad. De baerer preg av sirkus, tivoli og drømmer.
KUNST: Etikettene er tegnet for hånd av kunstner Anna Tromop fra Grimstad. De baerer preg av sirkus, tivoli og drømmer.
 ??  ?? SKÅL: (F.v.) Rune Nøstvik og Kjetil Jørgensen har startet opp Grimstad brusfabrik­k. Brusen i glasset er smaksprøve­r på deres egen brus. Mathias Skodje Skjong og Ida Konradsen er i smaksteame­t.
SKÅL: (F.v.) Rune Nøstvik og Kjetil Jørgensen har startet opp Grimstad brusfabrik­k. Brusen i glasset er smaksprøve­r på deres egen brus. Mathias Skodje Skjong og Ida Konradsen er i smaksteame­t.
 ?? FOTO: GRO AUSTENÅ BERG ??
FOTO: GRO AUSTENÅ BERG
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway