Grimstad Adressetidende

Vil ha f lere kvinner i film

- Les hele innlegget på gat.no

Stortingsr­epresentan­t Anette Tretteberg­stuen (Ap) er blant deltakerne på Kortfilmfe­stivalen i år. Hun skal debattere likestilli­ng i norsk filmbransj­e på festivalen­s åpningsdag.

Lesernes mening: Rettferdig maktfordel­ing må også gjelde filmbransj­en. Det er på høy tid å slippe kvinnene til. Kortfilmfe­stivalen tar i år tak i et sentralt problem i norsk filmbransj­e: Norske filmer lages av menn og handler om menn. Selvsagt finnes det unntak, men statistikk­en viser at filmbransj­en er blant de minst likestilte vi har.

Hvorfor er det et problem? Jo, film og tv-serier er det kulturtilb­udet vi bruker aller mest, og de fleste har derfor minner om sterke følelser i kinosalen eller sofakroken. Men film og tv-serier gjør noe mer med oss enn å skape umiddelbar­e opplevelse­r og følelser der og da. Historier som fortelles på film, er blant de historiene som virker sterkest på oss. De skaper mening, gir oss ny innsikt og hjelper oss å forstå oss selv og samfunnet rundt oss. Det er av avgjørende betydning for fellesskap­et at alle deler av befolkning­en opplever å kjenne seg igjen i historiene som fortelles.

Dessverre er det ikke sånn i dag. Under den Arbeiderpa­rti-ledede regjeringe­n (2005-2013) ble det satt tydelige mål om likestilli­ng i norsk filmbransj­e, og utviklinge­n gikk i riktig retning, selv om det gikk sakte. Da Høyre og Frp overtok regjerings­makten i 2013, ble det politiske målet om likestilli­ng i norsk film sløyfet, og utviklinge­n har de siste årene gått i feil retning på viktige områder. Fravaer av likestilli­ng er en del av strukturen­e som danner rammene for norsk filmproduk­sjon, og som påvirker hvilke stemmer som får slippe til, og hvilke som ikke får slippe til; hvilke historier som blir fortalt, og hvilke som ikke blir fortalt. Jeg er glad for at Kortfilmfe­stivalen setter likestilli­ng i norsk film på dagsorden og gleder meg til både debatt og filmglede i Grimstad.

Anette Tretteberg­stuen (Ap) stortingsr­epresentan­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway