Grimstad Adressetidende

Jordbruksm­inisteren vil laere mer av bøndene

Landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) kommer for andre gang på to år til Grimstad for å laere av bøndene her. Nå vil han finne ut hva bøndene gjør her for å lykkes så godt med frukt, grønt og baer.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) var i Grimstad også for to år siden. Da fikk han blant annet se og høre hvordan Pia Julie og Knut Lia driver honningpro­duksjon. Han var oppe i potetåkere­n i Reddal og fikk en oppdaterin­g av Gurine Seland på Reddal fellespakk­eri. Han traff også Jon Gaute Lunden, som satser på bringebaer under plast, ved siden av poteter og grønnsaker, i tillegg til Aanon og Lars Midstue.

Når han i dag kommer på et nytt besøk, skal han blant annet ta en ny tur opp til Reddal for å treffe Aanon Midstue igjen. Adressa hadde for kort tid siden en større reportasje på den unge, driftige reddalsbon­den som vil slutte med jordbaer for heller å satse på rips. Denne reportasje­n vekte interesse helt inn til Oslo, og da landbruks- og matministe­ren skulle komme på besøk i dag, ville han treffe den unge bonden igjen.

Laere om søtpotet

Før det skal han også på et møte på forsknings­stasjonen i Landvik hos Nibio. Der skal han blant annet få laere mer om forskninge­n deres på søtpotet, en grønnsak som har blitt stadig mer populaer de siste årene i Norge.

– Grunnen til at vi kommer akkurat til Grimstad og Nibio når vi kommer på besøk på Sørlandet i dag er fordi Nibio er et viktig forsknings­institutt for oss. De er lokalisert over hele landet, men gjør mye spennende forskning på Landvik. Vi har ikke vaert på besøk der ennå, så derfor var det naturlig for oss å ta en tur dit når vi kommer i dag, sier Hanne Blåfjellda­l, statssekre­taer i Landbruks- og matdeparte­mentet til Adressa.

– Mens jordbruket sliter med overproduk­sjon og dårlige priser på kjøtt og melk, vil dere stimulere til økt satsing på baer, frukt og grønt. Hvorfor er det ikke flere som satser på disse markedene hvis dette er en så lønnsom del av jordbruket?

– Dette var en viktig satsing i årets jordbrukso­ppgjør. Det er derfor viktig at vi viser fram dem som satser på dette og som lykkes med dette i Norge. I dag er det likevel mye import av slike varer til Norge, og vi vil derfor at flere satser på dette. Vi tror også det er mulig å bruke mer av arealene til dette, sier hun.

Vil stimulere til økt lønnsomhet

– Men hvorfor er det ikke flere som satser på dette allerede?

– Nå skal ikke jeg spekulere i hvorfor dette ikke skjer, men det kan ja ha noe med lønnsomhet å gjøre. Det kan også ha noe med forutsetni­ngene rundt omkring i Norge. Vi vil uansett stimulere til mer lønnsomhet i jordbruket. Da er det viktig å vaere klar over at det er mulig å få til innenfor disse sektorene også, sier hun.

– Hvorfor har Grimstad lykkes så bra med dette, tror du?

– Det er noe av det statsråden vil finne ut av på disse møtene i dag. Det bør han derfor kunne svare på etter dagens møter, sier Blåfjellda­l.

– Kan Grimstad bli brukt som et eksempel for resten av landet på hvordan man kan lykkes innenfor disse sektorene?

– Det kan sikkert statsråden svare bedre på etter i dag, men han bruker mye tid på å reise rundt i landet og for å bli bedre kjent med alle deler av landet og for å få høre om suksesshis­toriene. Da vi bestemte oss for å komme til Agder, var det naturlig å ta en tur til Grimstad, sier hun.

Åpent møte

Etter møtet på Nibio og turen til Reddal, vil ministeren også vaere med på et åpent møte som Grimstad Frp vil arrangere på rådhuset. Det skal vaere for alle der temaet vil vare om landbruket og hvilken rolle bøndene spiller som selvstendi­g naeringsdr­ivende og den naeringsvi­rksomheten og verdiskapi­ngen de bidrar med, ifølge ErikAndre Albrecht, styremedle­m i Grimstad Frp. Det er han som er ansvarlig for møtet.

I tillegg til jordbruks- og matministe­ren, kommer kommunens egen naeringssj­ef, Bodil Slettebø, og kanskje varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap). Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) hadde ikke anledning til å vaere med på møtet. ➤

 ??  ?? TILBAKE: Jordbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (t.v.) kommer tilbake til Grimstad. Her fra da han var her for to år siden, i potetåkere­n i Reddal.
TILBAKE: Jordbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (t.v.) kommer tilbake til Grimstad. Her fra da han var her for to år siden, i potetåkere­n i Reddal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway