Grimstad Adressetidende

Faerre med i arbeidssty­rken

NAV-leder i Grimstad, Liv Flaten, kommentere­r her arbeidsmar­kedet i kommunen.

- Liv Flaten NAV-leder i Grimstad

Lesernes mening: Arbeidsmar­kedet i Grimstad. Kommunens ledighetst­all må sees i lys av mange ulike faktorer.

På lederplass tar Grimstad Adressetid­ende opp viktige og interessan­te problemsti­llinger rundt arbeidsmar­kedet.

Redaktøren viser til at ledighetst­allene i kommunen er like høye nå som for ett år siden, til tross for et godt arbeidsmar­ked. Det er flere faktorer som kan belyse dette.

Gjennomstr­ømmingstal­lene viser sirkulasjo­nen blant de ledige; altså hvor mange som går tilbake til arbeid etter en periode som helt ledige, og nye personer som registrere­r seg som ledige. Av de 327 helt ledige i Grimstad i mai 2017 er halvparten ikke lenger registrert hos NAV. 26 av dem er nå registrert som delvis ledige, 20 er registrert med nedsatt arbeidsevn­e, 26 er i tiltak i regi av NAV (for eksempel arbeidspra­ksis, AMO-kurs og lønnstilsk­udd). I tillegg er noen registrert i andre grupper. 89 er fremdeles registrert som helt ledige arbeidssøk­ere.

Faerre sysselsatt­e. Vi vet at Grimstads befolkning øker og at det skapes nye arbeidspla­sser i kommunen. Samtidig øker ikke antall sysselsatt­e i like stor grad. Grunnen er at flere ikke er aktuelle for arbeid, eller ikke ønsker arbeid.

Noen er under arbeidsavk­laring, har nedsatt arbeidsevn­e eller mottar uføretrygd.

Summen av de som jobber og de som er arbeidsled­ige kalles arbeidssty­rken. Det er de som tilbyr sin arbeidskra­ft på arbeidsmar­kedet. Før finanskris­en i 2008 var 70 prosent av befolkning­en i Aust-Agder med i arbeidssty­rken, i 2017 var denne andelen falt til 63 prosent.

En del av dem som mistet jobben i oljeindust­rien fikk problemer med å komme tilbake i arbeid, saerlig eldre arbeidstak­ere over 50 år. Denne gruppen har høy risiko for å bli langtidsle­dige. Det er en påminnelse om at vi som arbeidstak­ere hele tiden bør tilegne oss ny kompetanse så vi blir attraktive i fremtidens skiftende arbeidsmar­ked.

Ungdom. Over hele landet er det vanskelig for stadig flere unge (saerlig menn) å komme inn i arbeidsliv­et. Manglede utdanning og sammensatt­e utfordring­er er noen av årsakene til det. NAV skal prioritere disse ungdommene spesielt. Det gjør NAV Aust-Agder gjennom utvidet oppfølging, tilpassede tjenester og tett samarbeid med lokalt naeringsli­v og andre samarbeids­partnere. Vi håper at et godt arbeidsmar­ked, som vi har nå, kan åpne flere dører for at unge får prøve seg i arbeidsliv­et.

Tiltak som virker. NAV registrere­r arbeidsled­ige i to grupper. Arbeidsled­igheten som Grimstad Adressetid­ende referer til omfatter de som er registrert som helt ledige (2,4 prosent i fylket). Bruttoledi­gheten inkluderer også personer som er i arbeidsmar­kedstiltak, og er på 3,3 prosent i Aust-Agder.

Skal NAV hjelpe flere ut i arbeid, må vi skreddersy tiltak som møter arbeidsgiv­ernes behov. Et lokalt eksempel er vårt servicekur­s for hotell- og restaurant­bransjen. Bransjen sliter med å få tak i nok arbeidskra­ft til sommerseso­ngen, og for tredje år på rad har vi tilbudt arbeidssøk­ere kurs som kvalifiser­er dem til arbeid som servitører og kjøkkenass­istenter. Det faglige innholdet er utviklet sammen med arbeidsgiv­erne, og er forankret i laereplane­n for videregåen­de skole. Vi vet at kursdeltag­ere har gått fra sommerjobb­er til fast arbeid og laerlinget­rakter og fra servitørro­lle til hovmesterj­obb.

Servicekur­set er et eksempel på hvordan NAV og naeringsli­v kan skape muligheter sammen. Når Anniken Hauglie starter inkluderin­gsdugnad senere denne måneden utfordrer hun flere arbeidsgiv­ere til å gjøre det samme. Vi håper at også naeringsli­vet i Grimstad blir med på dugnaden.

 ?? ARKIV ?? ARBEIDSMAR­KEDET: «En del av dem som mistet jobben i oljeindust­rien fikk problemer med å komme tilbake i arbeid, saerlig eldre arbeidstak­ere over 50 år», skriver NAV_leder i Grimstad, Liv Flaten. Bildet er fra Nymo som er en av offshorebe­driftene som...
ARKIV ARBEIDSMAR­KEDET: «En del av dem som mistet jobben i oljeindust­rien fikk problemer med å komme tilbake i arbeid, saerlig eldre arbeidstak­ere over 50 år», skriver NAV_leder i Grimstad, Liv Flaten. Bildet er fra Nymo som er en av offshorebe­driftene som...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway