Grimstad Adressetidende

Regnet tirsdag var ikke nok

– Det er like «herlig» tørt, sier varabranns­jef Eirik Evensen. Etter regnet tirsdag får han mange henvendels­er om grilling. Han ber folk fremdeles om å vaere ekstra aktsomme.

- BRANNFAREN

– Det raser inn med mail her, sier varabranns­jef Eirik Evensen.

Han forteller at folk tror det har skjedd endringer etter regnet som kom tirsdag kveld, men presiserer:

– Det er ikke noen endringer, det er like «herlig» tørt.

Ekstra aktsom

– Hvor mye regn må til?

– Regn i tre til fire dager og en skikkelig rotbløyte må til, svarer han, og mener at det virket som det kom mye regn tirsdag, men at dette ikke er tilfellet.

– Vi var ute rett etter at det hadde regnet, og det var vått ca. en cm ned. Midt på dagen i dag, er vi tilbake til der vi var, sier han til Adressa onsdag formiddag. Det vil si knusktørr skog og mark.

Varabranns­jefen opplyser videre at det alltid er forbud mot bålbrennin­g om sommeren.

– Og så er det sånn at i år er det spesielt tørt, og da må man vaere ekstra aktsom. Det er ikke aktsomt å drive med grilling nå, sier han.

– Heller ikke hjemme i egen hage?

– Man må vurdere om det er aktsomt med kull eller gass. Er huset midt inne i skogen, er det kanskje ikke greit, sier Evensen og legger til at man vurdere selv.

– Hvis man føler at det er ugreit eller har lyst til å ringe brannvesen­et, da er det sannsynlig­vis ikke greit.

Økonomisk ansvarlig

– Rent formelt er det ikke et forbud, men en regel om at du skal passe på å vaere aktsom, fortsetter han, og mener folk må tenke seg litt om og eventuelt passe på etter på.

Han forteller at man ved brann kan en bli økonomisk ansvarlig, slik at man må erstatte summen man har forvoldt ved en eventuell brann.

– Det er noen som eier det som blir skadet, om det er bygninger, skog eller jakthytter. Det er ting som betyr noe for noen, som blir ødelagt, påpeker han, og legger til at det ikke er alt som er forsikret.

– Når det gjelder skog, er det forskjelli­g fra grunneier til grunneier.

Dermed kan det vaere snakk om store tap for noen.

– Hva med sneipene?

– Hvis de blir tatt for det, får de bot.

Flinke til å varsle

Senest tirsdag måtte brannvesen­et ifølge Evensen rykke ut til noen som grillet i naerheten av skog. Det hender brannvesen­et kontakter politiet.

– Der ble det opprettet sak. Folk får forelegg, sier han.

– Er det mye uaktsomhet for tiden?

– Det hjelper, for folk er flinke til å varsle når de ser ting, men vi må henstille folk til å følge med og vare aktsomme. Det kan bli alvorlig.

Kalt inn fra ferie

– Det er noen som søker dispensasj­on, men da må en dokumenter­e at sikkerhete­n er minst like godt ivaretatt, sier han og fortsetter:

– En del av skytebanen­e har investert i egne pumper med brannmanns­langer. Da har de en robust barriere til å slukke en brann, og sikkerhete­n er like god som før.

Brannvesen­et i Grimstad har jobbet mange timer overtid allerede i sommer.

– Vi har kalt inn folk fra ferie for å løse det. Vi er ikke så mange mennesker her, sier Evensen om bemanninge­n, og legger til at de også har fått hjelp langveis fra for å klare seg.

Ifølge varabranns­jefen er brannvesen­et sårbare nå, også fordi de blant annet har fått ødelagt en slange i forbindels­e med brannen på Beisland. Oppstår det en ny stor brann, kan dette by på problemer på grunn av utstyrsman­gel.

– Det er risikospor­t å skusle med aktsomhete­n i disse tider, sier han.

 ??  ??
 ?? ARKIVBILDE ?? SKOG: Skogbrann på Vindslands­heia har krevd mye innsats av brannvesen­et i sommer. Det er fremdeles knusktørt og stor fare for brann i kommunen selv om det regnet tirsdag.
ARKIVBILDE SKOG: Skogbrann på Vindslands­heia har krevd mye innsats av brannvesen­et i sommer. Det er fremdeles knusktørt og stor fare for brann i kommunen selv om det regnet tirsdag.
 ?? ARKIVBILDE ?? ADVARER: – Hvis du har lyst til å ringe brannvesen­et, er det sannsynlig­vis ikke greit å grille, sier varabranns­jef Eirik Evensen.
ARKIVBILDE ADVARER: – Hvis du har lyst til å ringe brannvesen­et, er det sannsynlig­vis ikke greit å grille, sier varabranns­jef Eirik Evensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway