Grimstad Adressetidende

Variasjone­r over Hamsun

-

➤ Kulturlive­t henter fortsatt inspirasjo­n fra Knut Hamsuns liv og forfatters­kap, og hans tilknytnin­g til Grimstad.

➤ I går kveld åpnet Ibsen- og Hamsundage­ne. Et av de mest spennende programpos­tene er en teatermono­log med utgangspun­kt i erstatning­ssaken, som gikk i bytingssal­en i Storgaten 44. Den røde mursteinsb­ygningen står der fortsatt. Det gjør også stolen som den aldrende forfattere­n satt på denne desemberda­gen i 1947. I denne salen ble han konfronter­t med sine nazisympat­ier og støtte til okkupasjon­smakten under krigen. Nå blir det et drama som vises i samme lokale under litteratur­festivalen.

➤ Søndag kom kulturmini­ster Trine Skei Grande til Nørholm med et bidrag på 150.000 kroner til restaureri­ng av Knut Hamsuns boksamling som sto i dikterstua. Her satt forfattere­n og skrev etter at han kjøpte Nørholm og flyttet til Eide i 1918. Boksamling­en på 6.200 bind har blitt utsatt for fukt- og soppskader gjennom flere år, og det langsiktig­e målet er å returnere samlingen til Hamsuns dikterstue. Forhåpentl­igvis vil den bli åpnet for publikum.

➤ Et utvalg skal utrede om Storgaten 44 skal bli et Hamsunsent­er. Det ligger i alle fall store muligheter i å belyse Hamsun både litteraert og politisk. Ikke minst er det siste vesentlig å rette søkelyset på, i en tid da demokratie­t er under press, populistis­ke syn er på fremmarsj og «sterke menn» vinner gehør.

 ??  ?? DIKTERSTUA: Her satt Knut Hamsun og skrev. Kulturmini­steren besøkte Nørholm søndag.
DIKTERSTUA: Her satt Knut Hamsun og skrev. Kulturmini­steren besøkte Nørholm søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway