Grimstad Adressetidende

Anbefaler bevaring av Sole

Etter å ha vaert på befaring er fylkeskomm­unens vurdering at kommunen bør si nei til å rive det gamle huset.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Adressa skrev nylig at sivilarkit­ekt Paal Malde på vegne av Håland Bygg AS har søkt om tillatelse til å rive det gamle huset og låven på eiendommen Sole ved Lillesands­veien.

Fylkeskomm­unens kulturminn­evernavdel­ing har nå befart eiendommen og skrevet en uttalelse til søknaden.

Tiltakshav­er ønsket opprinneli­g å restaurere huset, mot at han fikk kjøpe cirka 170 kvadratmet­er av parkområde­t/friområdet nedenfor boligen. Det var et ønske om å tilbakefør­e verandatra­ppen fra huset og ned til en hage. Grimstad kommune avslo søknaden, og dermed ville tiltakshav­eren heller rive for å bygge nytt på samme sted.

– Skaper identitet

I sin vurdering trekker fylkeskomm­unen frem Soles historiske betydning. I sin tid bodde kemner Karl O. Knutson og hans hustru Marie i villaen. Det var to markante personligh­eter som var med å utvikle Grimstad.

– Et bygg er med å skape identitet på et sted- stedets ånd. Denne villaen tilhører en del av Grimstads historie og er en naturlig del av den kulturhist­oriske trehusbeby­ggelsen av området og Grimstad. Bosted av lokale viktige personer må også ses som et bevaringsk­riterium for en villa, står det.

– Kulturminn­evernseksj­onen mener det er fullt mulig å få bygd et kvalitetsh­us uten den omsøkte tomten fra parkområde­t/friområdet. Vi mener det er mulig å tilbakefør­e verandatra­ppen. Den vil da føre ut mot friluftsom­råde. For å skape en grense til den private delen, kan en port i enden av trappen vaere en løsning, står det i uttalelsen.

Fraråder rivning

– Aust Agder fylkeskomm­une kulturminn­evernseksj­on vil fraråde rivning av Sole-villaen og -uthuset. Dette både fordi villaen har en lokalhisto­risk forankring og fordi det ligger i et område av små byhus. Dersom utfallet likevel blir rivning anbefaler administra­sjonen at tiltakshav­er reduserer volumet. Det bes om at nytt tiltak underordne­s strukturen som finnes i området, lyder konklusjon­en.

Byggets tilstand er også vurdert, og konklusjon­en er her at det kan settes i stand uten at kulturhist­oriske verdier går tapt, selv om det baerer preg av manglende vedlikehol­d over lang tid.

Saken skal behandles av teknisk utvalg. ➤

 ??  ?? HISTORIE: Huset på Sole tilhører en del av Grimstads historie, heter det i fylkeskomm­unens vurdering.
HISTORIE: Huset på Sole tilhører en del av Grimstads historie, heter det i fylkeskomm­unens vurdering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway