Grimstad Adressetidende

– Ikke nok med førerkort for båt

– Det hjelper ikke en skitt så lenge vi ikke innehar holdninger og forståelse for farene vi utsetter oss og andre for, skriver Nicolay Svendsen.

- DEBATT Nicolay Svendsen

Lesernes mening: Det er svaert trist å høre at to personer har omkommet på vannskuter nylig. Men det blir for lettvint å si at den siste ulykken skyldtes mørke og dårlig vaer. Det er klart det er noe mer. Men det får vi vente med til havarikomm­isjonen har konkludert. Politiet sier allerede nå at det må ha vaert betydelig fart, andre tipper 20–25 knop. Sikker fart? Ikke nødvendigv­is promille, sier politiet.

Livsens farlig. Men det å begi seg ut på den mørkeste tiden av døgnet på vannskuter eller annen hurtiggåen­de farkost er livsens farlig og en halsløs gjerning om du ikke vet hva du gjør og ikke har tanker om at det faktisk går an å slakke på farten. Det var visst også i mørket det som skjedde i Rosfjorden. Vi vet ikke noe om farten der. En vannskuter er ikke utstyrt med lanterner. Nå spiller ikke det noen rolle så lenge du er alene på sjøen. Men om den så skulle ha det, er det så allikevel umulig å foreta en kvalifiser­t vurdering av ev. vikeplikt eller fare for sammenstøt når den fyker i alle retninger.

Hvem skal håndheve? Den samme oppgitthet­en kan man ha om forslaget til førerkort på hurtiggåen­de farkoster. Det hjelper ikke en skitt så lenge vi ikke innehar holdninger og forståelse for farene vi utsetter oss og andre for. Og hvem i all verden skal håndheve dette? Det er for galt at vi skal skylde på manglende ressurser i politiet når det er vi selv som sitter med hele løsningen. For øvrig kunne politiet godt sittet på Torskeholm­en og hatt orkesterpl­ass til fartsovert­redelser og manglende bruk av redningsve­ster. De ville skrevet blokka til endes på et øyeblikk. De gjør en utmerket jobb der de til enhver tid befinner seg, men de kan ikke sitte på hver en pynt.

 ?? ARKIVFOTO ?? INNLEGG: Nicolays Svendsen er oppgitt over alle fartsovert­redelsene han opplever til sjøs.
ARKIVFOTO INNLEGG: Nicolays Svendsen er oppgitt over alle fartsovert­redelsene han opplever til sjøs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway