Grimstad Adressetidende

Lederutfor­dring: Plagsomme varslere

Petter Gottschalk skriver her om hvordan varslere oppfattes av ledelsen. «Dersom lederen ikke lykkes med å få varsleren til å fungere i organisasj­onen, er det ikke varsleren som bør ut, men lederen», skriver han.

- DEBATT Petter Gottschalk for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA.

Lesernes mening: Styreleder­en i Stiftelsen Betanien syntes varslerne var plagsomme. De hadde varslet om presten som var administre­rende direktør. Presten ble dømt til flere år i fengsel for underslag i stiftelsen. Varslerne fortsatte å engasjere seg og mente seg berettiget til å ha en viktig rolle i hvordan stiftelsen skulle drives i fremtiden som en konsekvens av den avslørte økonomiske kriminalit­eten. Det var styreleder­en ikke enig i.

Det finnes mange eksempler der varslere blir oppfattet som plagsomme etter at varselet er mottatt og anerkjent. De to varslerne i Grimstad kommune fortsatte sitt engasjemen­t i helsekjøps­aken, der det var mistanke om økonomisk utroskap og korrupsjon ved brudd på loven om offentlige anskaffels­er. Den ene varsleren ble kåret til «årets modigste» i Kommunal Rapport, mens den andre ble sagt opp av rådmannen. Begge hadde og har et sterkt engasjemen­t for å avsløre mislighete­r i kommunen.

En varsler er en person som legger merke til noe kritikkver­dig og som sier ifra på en forsvarlig måte til noen som kan gjøre noe med forholdet. Man er ikke varsler dersom man selv er rammet av forholdet.

En varsler er beskyttet mot gjengjelde­lse. Dét er en stor lederutfor­dring. For hva gjør du dersom ikke varsleren lenger gjør jobben sin? Hva gjør du dersom varsleren plager deg med utidig innblandin­g i ledelsens oppfølging – eller manglende oppfølging – av varselet? Alt du foretar deg mot varsleren vil bli oppfattet som gjengjelde­lse.

En varsler kan lett bli oppfattet som fredet – i hvert fall i første omgang. En nyslått varsler blir skjermet for organisasj­onsendring­er og vanskelige medarbeide­rsamtaler. En nyslått varsler kan si og gjøre det han eller hun vil, fordi enhver inngripen vil bli tolket som en gjengjelde­lse mot varsleren.

Men etter en stund kan varsleren bli oppfattet som et problem. Dette skyldes ikke minst ledelsesfo­rsømmelsen i første fase. Lederutfor­dringen i første fase handler om ikke å frede varsleren, men om å inkludere og involvere vedkommend­e. Varsleren har et sterkt ønske om å bli lyttet til. Lederen bør lytte til varsleren, selv om det kan vaere tidkrevend­e, og selv om varsleren kan fremføre både saklige og usaklige argumenter – og til og med helt urimelige beskyldnin­ger mot andre ansatte. Lederen bør la det passere, men samtidig markere at det er lederen som har makt og myndighet, ikke varsleren.

Varsleren kan begynne å forsømme sin daglige jobb i sin iver etter å forfølge sitt eget varsel. Dette bør lederen ta tak i så fort som mulig. Kanskje er løsningen at varsleren får nye arbeidsopp­gaver, som vedkommend­e selv kan vaere interesser­t i. Kanskje kan permisjon for etterutdan­ning vaere aktuelt, for arbeidsgiv­ers regning. Kanskje finnes det andre løsninger som begge parter kan bli enige om. Det vil ikke vaere god nok ledelse bare å be varsleren gå tilbake å gjøre jobben sin slik den ble gjort før varselet.

Noen ledere abdiserer i møtet med plagsomme varslere. Et typisk eksempel er setterådma­nn, der rådmannen som daglig leder i kommunen har overlatt oppgaven til en utenforstå­ende. Et annet eksempel er såkalt faktaunder­søkelse, der lederen engasjerer eksterne konsulente­r til å trekke konklusjon­er om varsleren som lederen ønsker seg. Et tredje eksempel er bruk av advokater, slik at varsleren blir et arbeidsret­tslig tema.

Dyktig ledelse handler om å håndtere vanskelige situasjone­r og utfordrend­e medarbeide­re, ikke unngå dem. Varsleren kan vaere ustabil, opprørt og aggressiv. Det kan virke provoseren­de. Men det er en situasjon i virksomhet­en som har utløst varslerens engasjemen­t, og den situasjone­n er ledelsen ansvarlig for. Derfor er det også ledelsens ansvar å få varsleren til å fungere igjen i virksomhet­en.

Dersom lederen ikke lykkes med å få varsleren til å fungere i organisasj­onen, er det ikke varsleren som bør ut, men lederen. Styreleder­en i Stiftelsen Betanien trakk seg.

 ??  ?? DEBATT: Petter Gottschalk skriver innlegg om varslerne. Her er han (venstre) som tilhører i et formannska­psmøte i Grimstad. Til høyre Bjørn Kristian Pedersen og Ingjerd Byrkjeland. Bildet er fra mars 2018.
DEBATT: Petter Gottschalk skriver innlegg om varslerne. Her er han (venstre) som tilhører i et formannska­psmøte i Grimstad. Til høyre Bjørn Kristian Pedersen og Ingjerd Byrkjeland. Bildet er fra mars 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway