Grimstad Adressetidende

Hadde høy promille og fokus på annet enn kjøring

Kvinnen i 40-årene som kolliderte med to biler ved Nedre Tøra i mai, hadde 1,7 i promille. I retten kom det frem at hun hadde fokus på annet enn å kjøre bil da det smalt 22. mai.

- Red@gat.no

Dette kommer frem i en fersk dom fra Aust-Agder tingrett, hvor kvinnen fra Litauen nå har fått en tilståelse­sdom for trafikkuly­kken på Temseveien tidligere i år. Riktignok står det Rygeneveie­n i dommen, men her har noen bommet på veinavnet og stedet for ulykken.

For på ettermidda­gen den 22. mai kom kvinnen kjørende fra Arendal og var på vei til Lillesand. Dette til tross for at hun var kraftig beruset. På skadestede­t etter ulykken fremsto kvinnen som synlig påvirket.

Lang kjøretur

Da kvinnen smalt hadde hun kjørt godt over 12 kilometer fra sin hjemmeadre­sse i Arendal. Promillen til den litauiske kvinnen viste på stedet at hun hadde 0,88 i utåndingsp­røven, eller 1,76 i promille som dette regnes om til.

- Siktede snakket i telefonen samtidig som hun røykte, avpasset ikke farten etter forholdene og/eller ikke var tilstrekke­lig oppmerksom for øvrig, slik at hun mistet kontroll over bilen slik at den kom over i motgående kjørefelt og traff to personbile­r. Personbile­n hun førte var videre påført piggdekk uten at dette var lovlig på dette tidspunkte­t, samt at piggdekken­e var helt utslitte. Som følge av ulykken har en bilfører hatt smerter i hodet og nakken, samt vaert sykemeldt til minst 14. juni 2018 siden ulykken og en annen bilfører hadde smerter i ryggen i ca. en ukes tid etter ulykken, står det å lese i rettsboken signert tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen.

Reagerte

Retten finner grunn til å fremheve de sterke allmennpre­ventive hensyn som generelt gjør seg gjeldende ved bruk av mobiltelef­on i trafikken. Disse hensyn gjør seg spesielt gjeldende ved bruk av såkalte smarttelef­oner o.l. hvor bilfører, mens kjøretøyet beveger seg med stor hastighet og stort skadepoten­siale, velger å feste blikk og oppmerksom­het på mobilskjer­men i stedet for på trafikkbil­det.

Etter en samlet vurdering tar retten utgangspun­kt i en fengselsst­raff på 36 dager. Etter fratrekk av tilståelse­srabatt, landet tingretten på en straff på 30 dagers ubetinget fengsel, 25.000 kroner i bot og inndragnin­g av førerrett i Norge i tre år.

 ?? FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN ?? SJEKK: Helseperso­nellet måtte ta seg av bilfører, som hadde kutt på nesa og ellers var synlig alkoholpåv­irket.
FOTO: BAARD LARSEN/FROLENDING­EN SJEKK: Helseperso­nellet måtte ta seg av bilfører, som hadde kutt på nesa og ellers var synlig alkoholpåv­irket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway