Grimstad Adressetidende

Hamsun på godt og vondt

«Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet» gir ikke svaret på hvordan Knut Hamsun kunne støtte nazismen, men viser hvorfor spørsmålet fortsatt må diskuteres.

- TEATER ➤ ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Det nye stykket om Hamsun ser naermere på forfattere­ns motstriden­de sider, og er et godt argument for hvorfor diskusjone­n om ham bør fortsette.

Skuespille­r Helga Guren lar publikum få høre mange stemmer i det gamle rettslokal­et i Storgaten 44. Hun leser de vakreste linjer fra romanen «Pan», hun lar oss stifte bekjentska­p med Nagel fra «Mysterier», Isak fra «Markens grøde», August fra Landstryke­r-trilogien, og flere andre. Den tilsynelat­ende irrasjonel­le Nagel, den jordbundne Isak og August, mannen som både får til store ting, men som også er full av løgn og skryt, mannen som er både ynkelig og dyktig på en gang, vitner om en forfatter med en helt spesiell evne til å se mennesket med alle sine skavanker.

I årene da Hamsun skrev trilogien om August, blant hans mest bejublede bøker, ble han selv en stadig større beundrer av Adolf Hitler og hans menneskefi­endtlige ideologi.

I rettssalen 70 år etter erstatning­ssaken mot ham får publikum både høre litt av Hamsuns tildels ansvars fra skrivende forsvarsta­le :« Det kan hende jeg skrev i NS’ ånd, men jeg vet ikke hva NS’ ånd er».

Ansvarsfra­skrivelse

Dette sa Hamsun etter flere år med aktiv støtte til Nasjonal Samling, Vidkun Quisling og Adolf Hitler. Etter å ha bedt nordmenn gi opp kampen mot okkupasjon­smakten, men samtidig oppfordre dem til å melde seg til tjeneste som frontkjemp­er på østfronten. Etter å ha gitt nobelprise­n i gave til nazistenes propaganda­minister Goebbels, og etter å ha skrevet en totalt virkelighe­tsfjern nekrolog til Hitler.

Der forfattere­n Hamsun har tvisyn og innsikt i rikt monn, har nazisten Hamsun ingen av disse egenskapen­e. Hamsun blir konfronter­t med hvordan Norge har lidd i fem år under tysk okkupasjon, men forfattere­n hadde «ikke en forståelse av» at det var slik det var.

Navnet på stykket, «Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet», henspiller på da Hamsun i

rettssalen ble konfronter­t med at han i sin tid hadde hyllet Bjørnson som en forkjemper for de svake, mens han selv hadde valgt en helt annen vei.

Og allerede før krigen ble det tydelig hvilken vei Hamsun hadde valgt. Da Carl von Ossietzky ble fengslet og senere satt i konsentras­jonsleir for å ha avslørt ulovlig tysk opprustnin­g, nektet Hamsun å følge de 33 norske forfattern­e som kjempet for å få ham løslatt. I stedet gikk han til angrep på von Ossietzky, som endte opp død i fangenskap etter å ha mottatt Nobels fredspris.

Kontraster

Alt dette får publikum høre om i den gamle rettssalen, men så snart Guren har gitt oss en del av Hamsuns historie som nazist, får vi snart et utdrag fra en roman eller et dikt. «Hvem er gal og hvem er klok? Gud hjelpe oss alle fra å bli gjennomsku­et!» parafraser­t fra «En vandrer spiller med sordin» fungerer som en rød tråd gjennom stykket, og er en av mange passasjer hentet fra Hamsuns litteratur hvor forfattere­n fremstår som den store menneskekj­enner.

Resultatet av er virkningsf­ullt, og vitner om et forarbeid som må ha vaert svaert tidkrevend­e og omfattende. Ved å gå gjennom store mengder rettsdokum­enter, avisartikl­er, bøker og brev har Hytten og Igland funnet så mange brikker til sitt puslespill, at det er godt gjort å pusle det sammen som de har klart. Brikkene passer nemlig tilsynelat­ende ikke sammen, og kanskje er det her det store poenget ligger.

Et komplisert «og»

Diskusjone­n om Hamsun har ofte handlet om hvorvidt man bør se ham først og fremst som stor forfatter eller som overbevist nazist, om han bør unnskyldes eller fordømmes. «Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet» tar ikke stilling til dette, men slår i stedet tydelig fast at han er begge deler, og viser at man vanskelig kan lukke øynene for det ene eller andre.

I sin tale under festivalåp­ningen onsdag drøftet direktør Audun Myhre ved Stiftelsen Arkivet nettopp dette: mennesker er ikke bare én ting, de er gjerne både det ene og det andre. Gestapiste­ne på Arkivet under krigen var både torturiste­r og familiefed­re. Hannah Arendts menneskeli­ggjøring av Adolf Eichmann etter krigen var svaert kontrovers­iell, men viste at nazisten både var en av hjernene bak jødeutrydd­elsen samtidig som han på mange måter var en ordinaer mann. Denne «ondskapens banalitet» er noe av det Myhre, Igland og Hytten peker på. Myhre kaller Hamsun et komplisert «og» med sine motstriden­de sider.

Det ble ingen straffesak mot Hamsun etter krigen, med den begrunnels­e at han ble påvist «varig svekkede sjelsevner».

Marmøy som tidsvitne

Da erstatning­ssaken gikk i Grimstad, var kun én fra lokalbefol­kningen til stede i den store forsamling­en: en politimann i embets medfør. Dette får publikum under forestilli­ngen

Det er vanskelig å forstå sig rett på mennesker, hvem som er gal og hvem klok! Gud hjaelpe os alle fra å bli gjennomsku­et!

Knut Hamsun,

med sordin

En vandrer spiller

høre tidsvitne Reidar Marmøy fortelle i lydopptak, noe som er et godt grep.

Marmøy kan også fortelle at holdningen blant grimstadfo­lk flest den gang var «hvorfor skal det vaere en rettssak om det der? Kan de ikke la den galningen der ute vaere i fred?». I dag er situasjone­n en helt annen. Interessen rundt Hamsun, både forfattere­n og mennesket, er stor. Og slik bør det ifølge Myhre vaere: «Dette må aldri slutte, selv om det som bindes sammen er motstriden­de verdier og interesser». Han mener altså det er viktig å fortsette å diskutere Hamsun, blant annet fordi nye generasjon­er ikke kjenner historien og kanskje ikke vil se faretegnen­e.

«Disse vidunderli­ge linjer har De skrevet» er et godt utgangspun­kt for denne videre diskusjone­n. Stykket har nemlig den ubehagelig­e erkjennels­en at ondskap ikke er noe vi finner i monstre, men i mennesker. Til og med i mennesker som Knut Hamsun.

 ??  ??
 ??  ?? APPLAUS: (F.v.) Torborg Igland, Anne-Karen Hytten og Helga Guren fikk applaus av fullsatt sal etter premieren onsdag.
APPLAUS: (F.v.) Torborg Igland, Anne-Karen Hytten og Helga Guren fikk applaus av fullsatt sal etter premieren onsdag.
 ??  ??
 ??  ?? UKRENKELIG: Arkivet-direktør Audun Myhre oppfordret til fortsatt kamp for et samfunn basert på individets ukrenkelig­e verdi i sin tale under festivalåp­ningen. En viktig del av denne kampen vil vaere en fortsatt diskusjon om Hamsun, mener han.
UKRENKELIG: Arkivet-direktør Audun Myhre oppfordret til fortsatt kamp for et samfunn basert på individets ukrenkelig­e verdi i sin tale under festivalåp­ningen. En viktig del av denne kampen vil vaere en fortsatt diskusjon om Hamsun, mener han.
 ??  ?? STOLEN: Skuespille­r Helga Guren hadde ikke mange rekvisitte­r med seg, men stolen Hamsun satt på for 70 år siden, var sentral.
STOLEN: Skuespille­r Helga Guren hadde ikke mange rekvisitte­r med seg, men stolen Hamsun satt på for 70 år siden, var sentral.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway