Grimstad Adressetidende

Synes det er en dårlig idé med private vannmålere

Varaordfør­er Per Svenningse­n mener det er en dårlig idé å innføre vannmålere i private hjem.

- Camilla Hovstø camilla@gat.no

Leder for teknisk utvalg, Per Svenningse­n (Ap), er helt imot å innføre vannmålere på husstander i Grimstad.

– Dette prøvde de på i Arendal, og regningen på opptil 10.000 må husstanden­e betale selv, i tillegg til en årlig leie av vannmålere­n, sier Svenningse­n. – Men om man bor enslig i et stort hus, vil det lønne seg da?

– Aldri helt rettferdig

– Ting vil aldri bli helt rettferdig. Jeg synes løsningen med 150 kubikkmete­r per år, hvis du har en bolig under 500 kvadratmet­er, fungerer bra. Jeg har snakket med noen som har vannmåler og som vil ha det vekk igjen, sier Ap-politikere­n.

– Vi har nok drikkevann i Rore, det er et gode. Man kan aldri få et vannverk som vil gi folk vann i ubegrensed­e mengder.

Selv er han nøye med å følge restriksjo­nene når det gjelder vanning i egen hage i Østerhus. – Plenene er gule her. Men sånn skal det vaere nå, da dør det vel litt ugress, så kommer gresset seg til høsten. Vi passer på de buskene som kostet litt å plante. De får ei bøtte av og til, sier han.

– God idé

Espen Moy (Miljøparti­et de Grønne) synes egne vannmålere for private husstander høres ut som en god idé.

– Jeg synes det bør åpnes for at folk kan skaffe seg vannmåler. Det bør vaere frivillig. Da vil du få en regning ut ifra hvor mye du bruker. Jeg tror dette kan øke bevissthet­en hos folk, at vannforbru­ket vil gå ned. I tillegg blir det mer rettferdig, sier Moy.

Han tenker at det kan vaere en investerin­g for fremtiden, selv om det koster å installere.

– Slik er det jo også med for eksempel solcellepa­nel. Det koster jo mye, men man kan tjene på det i lengden.

Moy mener vi er litt for godt vant med høyt vannforbru­k.

– Det er et luksusgode vi har nå, og jeg mener det er sunt om vi blir mer bevisst vannforbru­ket vårt, sier han.

Bruker doble mengder

Hans Stormo, fagleder teknisk, kan bekrefte at det koster å installere vannmålere.

– Det koster mellom 8.000 og 10.000 kroner per husstand å montere, og da må man vurdere dette opp mot nytten. Det er et politisk spørsmål, som jeg ikke har reflektert noe saerlig over, sier Stormo.

Naeringsby­gg i Grimstad har vannmåler, samt større blokker med mange leilighete­r.

– Nå går det dobbelt så mye vann som ellers, så man kan ikke si man ikke får det man betaler for. Abonnenten­e betaler bare for halvparten av vannet vi sender ut. Det er stipulert et forbruk på 150 m³ per husstand per år, sier Stormo.

Han tror vannmåler muligens vil lønne seg for noen, men for mange vil det ikke det.

– Det er jo et regnestykk­e man må ta. Slik forbruket er nå, ville nok mange ha tapt på det. Men forbruket ville jo muligens gått ned om alle hadde vannmåler, sier Stormo. Foreløpig fortsetter vannrestri­ksjonene en stund til.

– Vi ser an vaeret. Forbruket er fremdeles stabilt høyt, og bøndene må ha nok vann. Vi må også ha nok, i tilfelle krisesitua­sjoner, sier faglederen.

Han mener folk flest er bevisste på vannbruken.

– Men vi har jo mange flere folk, turister og hyttefolk. I tillegg holder grimstadfo­lk seg hjemme. I Oslo har de motsatt tendens. Om sommeren går vannforbru­ket ned, for da reiser så mange bort. Når fellesferi­en er over, går forbruket ned. Og også når det kommer gråvaer og regn, sier han.

 ??  ?? TØRT: Per Svenningse­n synes ikke Grimstad skal gjøre som i Arendal, der mange har installert private vannmålere. Han synes ordningen her i kommunen fungerer fint, selv om den ikke er helt rettferdig.
TØRT: Per Svenningse­n synes ikke Grimstad skal gjøre som i Arendal, der mange har installert private vannmålere. Han synes ordningen her i kommunen fungerer fint, selv om den ikke er helt rettferdig.
 ??  ?? REDUSERE: Esben Moy (MDG) tror annmålere kan redusere forbruket.
REDUSERE: Esben Moy (MDG) tror annmålere kan redusere forbruket.
 ??  ?? DYRT: Hans Stormo sier det koster å installere private vannmålere.
DYRT: Hans Stormo sier det koster å installere private vannmålere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway