Grimstad Adressetidende

– Viktig å rydde opp i feilansett­elser

Professor Petter Gottschalk mener ansettelse­n av rådmann var feil, blant annet på bakgrunn av utviklinge­n i varslingss­akene.

- ➤ DEBATT

Lesernes mening: Ansettelse­n av Solheim som rådmann i Grimstad kommune. Da Grimstad kommune søkte etter ny rådmann, var konsulent Ivar Aslaksrud i Utviklings­partner og ordfører Kjetil Glimsdal nevnt i stillingsa­nnonsen som kontaktper­soner. Stillingsa­nnonsen åpnet med en fristelse:

«En av Sørlandets mest attraktive og spennende toppleders­tillinger som rådmann i Grimstad kommune er ledig. Vi tilbyr store påvirkning­s - og utviklings­muligheter for en strategisk leder, organisasj­onsbygger og samfunnsut­vikler.»

Deretter var det klare forventnin­ger til den nye rådmannen:

«Kommunen søker en toppleder med høyere utdanning, bred ledererfar­ing og god kjennskap til kommunal virksomhet. Vi ønsker en inkluderen­de, handlekraf­tig og tydelig leder som kan samle organisasj­onen om felles mål og utfordring­er, og se nye muligheter.»

Det meldte seg mange søkere. Tone Marie Nybø Solheim fikk jobben, som hun nå har hatt i to år. I hvilken grad hun har lykkes med å vaere «en inkluderen­de, handlekraf­tig og tydelig leder som kan samle organisasj­onen» kan sikkert diskuteres. Som aksjonsfor­sker er mitt svar at nei, det klarte hun ikke.

I følge stillingsa­nnonsen er oppdraget som rådmann å «videreutvi­kle en organisasj­onskultur med fokus på innovasjon, kompetanse­deling og laering». Tja.

Rådmannen er «tydelig, samlende, har fokus på helhet og langsiktig­het – relasjonsb­ygger». Nei, det er hun ikke.

Det nevnes en rekke krevende arbeidsopp­gaver i stillingsa­nnonsen. Men det viktigste mangler. Nemlig kriseledel­se: Grimstad kommune var på vei inn i en alvorlig krise, som viser seg å bli svaert langvarig. Det er nok konsulente­ns feil at stillingsa­nnonsen er full av svada og honnørord. Konsulente­n burde vite at ledelse er situasjons­bestemt. Jeg har spurt konsulent Aslaksrud om Solheim var en vellykket rekrutteri­ng, men han vil ikke gi noe svar på det spørsmålet.

Det er vanlig å gå god for egne ansettelse­r, også når andre påpeker at det var feilansett­elser. Ved å innrømme feilansett­else av rådmannen vil ordfører Glimsdal også innrømme egen feil. Det sitter nok langt inne.

Feilansett­elsen lar seg dokumenter­e på forskjelli­g vis. Det generelle problemet er at noen ledere er svaert dårlige på defensiven, selv om de kan vaere glimrende på offensiven. For det første er ingen saker løst, de blir fortrinnsv­is feid under teppet. Det er nå flere varslingss­aker i kommunen, det er innlevert flere politianme­ldelser, og kommunen er forventet saksøkt for gjengjelde­lse av en sykmeldt varsler. For det andre blir det ikke orientert om eventuell fremdrift i sakene, det blir i stedet snakket om at «dette må vi alle tåle», «jeg har i sommer tenkt mye», «mange er berørt», og «det har vaert roligere for oss i administra­sjonen de siste tre-fire ukene».

Selv var jeg til stede på formannska­psmøtet 17. august i fjor der det var mange generelle vendinger fra rådmannen. Innimellom var det også løgn, som for eksempel: «En av varslersak­ene er i ferd med å bli løst» og «Jeg har snakket med leder i kontrollut­valget, og vi er enige om å fortsette dialogen etter sommerferi­en, slik at jeg som rådmann kan overta gransking av e-post».

Det er viktig å rydde opp i feilansett­elser, saerlig feilansett­elser man selv har begått. Men i praksis er det dessverre omvendt. Man går god for egne ansettelse­r altfor lenge, helt til alt har forfalt, og krisen er et faktum.

Her sitter jeg selv i glasshus, etter å ha gått god for egne (feil) ansettelse­r da jeg var administre­rende direktør i ABB Datakabel, Norsk Regnesentr­al og Statens Kantiner, og styreleder i Statens Datasentra­l. Petter Gottschalk for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA.

 ?? ARKIV ?? INNLEGG: Petter Gottschalk tar nå opp ansettelse­n av rådmannen i Grimstad som han mener var feil. Her sammen med rådmann Tone Marie Nybø Solheim i en situasjon der sistnevnte følte seg truet av Gottschalk. Han har også politianme­ldt rådmannen, en anmeldelse som ble henlagt.
ARKIV INNLEGG: Petter Gottschalk tar nå opp ansettelse­n av rådmannen i Grimstad som han mener var feil. Her sammen med rådmann Tone Marie Nybø Solheim i en situasjon der sistnevnte følte seg truet av Gottschalk. Han har også politianme­ldt rådmannen, en anmeldelse som ble henlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway