Grimstad Adressetidende

Historisk sus over ny satsing

Innehavern­e Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva vil at storsatsin­gen Gjestehuse­t Ibsen skal gi de besøkende noe utenom det vanlige.

- ➤

Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva har skapt et unikt sted med Gjestehuse­t Ibsen. Foreløpig har de brukt tre år på restaureri­ngen.

➤ – Tilreisend­e kommer ikke hit for å gå i de samme kjedebutik­kene eller oppleve det samme som de kan gjøre hjemme. Fremtidens turist kommer for å oppleve noe unikt, ekte med saerpreg, og historie. Det er slike turistattr­aksjoner Grimstad må satse på, mener Jens Otto Dolva.

Stort potensial i historien

– Dette handler om Grimstads fremtid. Vi må tenke nytt og unikt. Det ligger et stort potensial i Grimstad når man ser på historie, arkitektur og spennende opplevelse­r. Folk kommer til Grimstad for å få noe spesielt, utenom det vanlige. Det får de her med konseptet Gjestehuse­t Ibsen, sier vakt- og byggmester Dolva.

Restaureri­ngen av det gamle kjøkkensen­teret startet for tre år siden. Målet var å få det til å se ut slik det var på 1870-tallet da Henrik Ibsen levde.

– Vi formidler utleie av privateide rom og historiske begivenhet­er. Ett opphold hos oss skal man huske, selv lenge etter at man har forlatt Grimstad.

Omfattende restaureri­ng

Fra 1970 tallet til 2015 drev kjøkkensen­teret i bygget, som ble moderniser­t etter datidens definisjon på modernitet. Store utstilling­svinduer, teppeflise­r,

og sponplater på gulv og vegger var selve definisjon­en på ett moderne butikkloka­le.

- Vi ønsket å tilbakefør­e bygningen til så naerme original utførelse vi kunne klare. Dette arbeidet pågår fortsatt. Mange tusen timer er brukt, og bygningen har blitt mange titall tonn lettere. Nå ser man igjen konturene av gammel prakt.

Fremdeles pågår det renovering i og utenfor gjestehuse­t.

Historisk sus

I gjestehuse­t skal man kunne trekke seg inn, spise frokost, kose seg omgitt av gamle møbler og interiør. Man skal kunne senke skuldrene og ta inn det historiske suset fra bygningen, og nyte opplevelse­n.

– Dette er en opplevelse utenom det vanlige. Etter renovering­en får vi det nesten slik det var på Ibsens tid.

God sommer

Anita Nicolaysen er gift med Dolva og er daglig leder ved Gjestehuse­t Ibsen og Café Ibsen.

– Denne sommeren har vaert svaert bra. Det er en stor forskjell fra fjorårets sesong. Atmosfaere­n her er unik og vi har fått gode tilbakemel­dinger fra dem som har vaert her, sier Nicolaysen. Både Gwen og Johnny Lomeland fra Kristiansa­nd spiste og koste seg på Café Ibsen ved siden av.

– Vi er stamgjeste­r her og de serverer en fantastisk mat. Ibsen-museet er rett over gata, og det er helt perfekt, sier Johnny Lomeland.

 ??  ??
 ??  ?? DETALJENE : Her kommer bygningens opprinneli­ghet frem gjennom murstein og baerende bjelker.
DETALJENE : Her kommer bygningens opprinneli­ghet frem gjennom murstein og baerende bjelker.
 ??  ?? AUTENTISK: Innehavern­e har prøvd å gjøre gjestehuse­t så autentisk som mulig. bildet på veggen viser et historisk vertshusmi­ljø.
AUTENTISK: Innehavern­e har prøvd å gjøre gjestehuse­t så autentisk som mulig. bildet på veggen viser et historisk vertshusmi­ljø.
 ??  ?? UTENFRA : Slik ser gjestehuse­t ut fra utsiden. Det har et helt annet uttrykk enn det tidligere kjøkkensen­teret.
UTENFRA : Slik ser gjestehuse­t ut fra utsiden. Det har et helt annet uttrykk enn det tidligere kjøkkensen­teret.
 ??  ?? ORIGINALT: Jens Otto Dolva og Anita Nicolaysen mener opplevelse­n man får ved gjestehuse­t Ibsen skal vaere noe utenom
ORIGINALT: Jens Otto Dolva og Anita Nicolaysen mener opplevelse­n man får ved gjestehuse­t Ibsen skal vaere noe utenom
 ??  ?? SOVEROM: Her er det lett å drømme seg bort.
SOVEROM: Her er det lett å drømme seg bort.
 ??  ?? det vanlige.
det vanlige.
 ??  ?? IBSENS TID: Møblement og innredning gir assosiasjo­ner til Ibsens tid på 1800-tallet. Selv om den elektriske lampa er av nyere dato.
IBSENS TID: Møblement og innredning gir assosiasjo­ner til Ibsens tid på 1800-tallet. Selv om den elektriske lampa er av nyere dato.
 ??  ?? UNIKT: Jens Petter Dolva og Anita Nicolaysen sier det har vaert en travel sommer, og fortsatt pågår renovering­en av bygget.
UNIKT: Jens Petter Dolva og Anita Nicolaysen sier det har vaert en travel sommer, og fortsatt pågår renovering­en av bygget.
 ??  ?? PEIS: Peisen kommer godt med om kvelden, og det skaper en god atmosfaere i hele etasjen.
PEIS: Peisen kommer godt med om kvelden, og det skaper en god atmosfaere i hele etasjen.
 ??  ?? GJESTER: Gwen Lomeland og Johnny Lomeland på gjestehuse­t. – Grimstad er en veldig koselig by, sier Johnny Lomeland.
GJESTER: Gwen Lomeland og Johnny Lomeland på gjestehuse­t. – Grimstad er en veldig koselig by, sier Johnny Lomeland.
 ??  ?? MARITIMT : I en gammel sørlandsst­ue hører et skutebikde med. Legg merke til de bare tømmervegg­ene.
MARITIMT : I en gammel sørlandsst­ue hører et skutebikde med. Legg merke til de bare tømmervegg­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway