Grimstad Adressetidende

Sterke krav om endring

-

➤ Det er drøyt to år siden den såkalte innkjøpssa­ken eksplodert­e i offentligh­eten. Da hadde allerede kontrollut­valget sittet på informasjo­n siden oktober 2015 om ureglement­erte innkjøp og avtaler for flere titalls millioner kroner.

➤ Kommunesty­ret vedtok å avslutte egne undersøkel­ser rundt innkjøpssa­ken i april i år, og avslo samtidig kontrollut­valgets anmodning om politianme­ldelse.

➤ Men til tross for dette rir denne saken kommunen som en mare fortsatt. Eller mer presist: Nå er det håndtering­en av varslerne, faktaunder­søkelser, innleide konsulente­r og opprettels­en av den såkalte politisk styringsgr­uppe som gir naering til misnøye og kritikk.

➤ Dette hadde rådmannen og ordføreren kunnet håndtert hvis det kun var et par utenforstå­ende kritikere som fyrte løs.

➤ Men det får et helt annet alvor og tyngde når det kommer kraftfulle reaksjoner fra sentrale deler av det politiske miljøet, blant andre Beate Skretting i Høyre og fem av kommunesty­remedlemme­ne i Ap, de siste dagene. I tillegg varsler Arnt Gunnar Tønnessen (V) at han vil ha saken opp i kommunesty­ret.

➤ I sum represente­rer dette ufravikeli­ge krav om endring til rådmannen og ordfører. I en sak som dette må de ha et bredt kommunesty­reflertall bak seg. Og dette er heller ikke et sakskomple­ks der de kan ta viktige beslutning­er ad hoc, basere seg på muntlighet og slurve med skriftlige protokolle­r. Det er nødvendig for at man skal kunne etterprøve faktiske forhold.

➤ Det er ledelsens oppgave å klare å lande saker, også om de er komplekse og preget av motstriden­de interesser. Det har ikke skjedd her. Og mens vi venter, går det på tilliten løs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway