Grimstad Adressetidende

Skal ha lurt til seg billån

En 35-åring fra Grimstad skal flere ganger ha lurt til seg billån i samarbeid med Olsen Bil AS, ifølge politiet.

-

Dette går frem av en tiltale som politiadvo­kat Geir Magne Søfteland ved Agder politidist­rikt utferdiget i sommer. Her listes det opp seks tiltalepun­kter mot grimstadma­nnen, som må svare for seg i Aust-Agder tingrett i september.

Forholdene det er snakk om er grovt bedrageri, og mannen er tiltalt på tre punkter etter den gamle straffelov­en. De tre andre punktene har funnet sted etter at den nye straffelov­en trådde i kraft høsten 2015. Straffen er inntil seks års fengsel.

Frem og tilbake

Politiadvo­kat Søfteland viser til seks tilfeller der mannen skal ha lurt til seg billån. Dette skal ha skjedd fra 31. august 2015 til 7. juni 2016. Dette er et eksempel på hvordan dette skal foregått, ifølge tiltalen:

«Den 31. august 2015 i Industrive­ien i Grimstad inngikk han avtale med AS Financieri­ng om opptak av lån/kreditt på kr 318.500 til å finansiere kjøp av en Mercedes-Benz personbil fra Olsen Bil AS. Lånet ble gitt med sikkerhet i form av salgspant i kjøretøyet. Lånesum ble deretter overført Olsen Bil AS. Kjøretøyet ble registrert tilbake på Olsen Bil AS den 13. november 2015 og solgt til ekstern kunde. Han fortiet eller unnlot å opplyse at det var Olsen Bil AS som var reell låntaker og at oppført egenkapita­l på kr 171.500 ikke var betalt. Han forledet med dette AS Financieri­ng til å utbetale lånet, hvilket førte til tap eller fare for tap for långiver», mener påtalemakt­en om den første bilen. Denne bilen ble solgt til en grimstadma­nn før jul 2015, og Santander ga da et billån på 543.240 kroner.

Dette skal også ha skjedd med kjøp av en Volkswagen Sharan med lån/kreditt fra Santander Consumer Bank AS på 308.750 kroner og med en MercedesBe­nz personbil, finansiert på samme måte med lån i Gjensidige.

Ifølge politiadvo­katen forledet han låneinstit­usjonene, hvilket førte til tap eller fare for tap for långiver.

Lignende skal ha skjedd med flere andre biler og låneopptak.

«Den 15. januar 2016 i Industrive­ien i Grimstad, inngikk han avtale med AS Financieri­ng om opptak av lån/kreditt på kr 324 000 til å finansiere kjøp av en Hyundai Tucson personbil fra Olsen Bil AS. Lånet ble gitt med sikkerhet i form av salgspant i kjøretøyet. Lånesum ble deretter overført Olsen Bil AS. Kjøretøyet ble registrert tilbake på Olsen Bil AS den 31. mai 2016 og solgt til ekstern kunde. Han fortiet eller unnlot å opplyse at det var Olsen Bil AS som var reell låntaker, at oppført egenkapita­l på kr 175 000 ikke var betalt, og at kjøretøyet på tidspunkte­t for låneopptak­et ikke var utbedret etter skade og hadde en langt lavere verdi enn kr 499 000 som var oppført i kjøpekontr­akten. Han forledet med dette AS Financieri­ng til å utbetale lånet, hvilket førte til tap eller fare for tap for långiver», skriver politiadvo­kat Geir Magne Søfteland i tiltalen.

Betydelige beløp

Totalt er det snakk om, ifølge tiltalen, at den 35 år gamle mannen har klart å få utbetalt lån på nesten 1,7 millioner kroner. Dette til tross for at lånesummen ble overført til Olsen Bil AS, som reell låntaker. Og i flere av tilfellene var bilens verdi lavere enn hva som var anført i kjøpekontr­akten.

Av de seks bilene som tiltalte fikk lån på, skal tre av bilene og lånene fortsatt hefte på grimstadma­nnen. Totalt er det snakk om drøyt 800.000 kroner i gjeld til finansinst­itusjoner som mannen må svare for.

Hva som skjedde i forbindels­e med låneopptak­ene, er noe av det som forsvarere­n, advokat Pål Christense­n, ventelig vil ta opp i retten. Aktor i saken blir politiadvo­kat Geir Magne Søfteland, mens tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum er rettens administra­tor.

Olsen Bil AS gikk som kjent konkurs i november 2016 med en gjeld på over 53 millioner kroner. Konkursen til dette selskapet, og andre selskaper tilhørende eieren, er fortsatt under etterforsk­ning.

red@gat.no

 ?? ARKIV: DRONEFOTO HOMDAL & LARSEN ?? BRUKTBILER: En 35 år gammel mann er nå tiltalt for bedrageri etter at han skal ha forledet låneinstit­usjoner til å utbetale lån, der Olsen Bil var reell låntaker. Bildet viser tomta til Olsen Bil i Østerhus.
ARKIV: DRONEFOTO HOMDAL & LARSEN BRUKTBILER: En 35 år gammel mann er nå tiltalt for bedrageri etter at han skal ha forledet låneinstit­usjoner til å utbetale lån, der Olsen Bil var reell låntaker. Bildet viser tomta til Olsen Bil i Østerhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway