Grimstad Adressetidende

Beate Skretting (H) er svaert kritisk til hvordan en styringsgr­uppe ble opprettet i formannska­pet, uten informasjo­n på forhånd eller dokumentas­jon i etterkant.

- POLITIKK Martin Haugen martin@gat.no

➤ I helgen la hun ut et blogginnle­gg hvor hun stilte spørsmålet om formannska­pet er blitt en «gutteklubb­en grei»? Her tok hun for seg det hun mener er kritikkver­dig i prosessen med opprettels­en av en styringsgr­uppe for å bistå rådmannen i vanskelige saker.

Dette skal ha skjedd spontant da det ble holdt et kort formannska­psmøte i en pause i kommunesty­remøtet 7. mai, men uten at det var informert om på forhånd. I ettertid har det vist seg at det heller ikke ble protokollf­ørt noe i forbindels­e med opprettels­en av denne styringsgr­uppen.

– Det er ikke god saksbehand­ling å ta slike viktige avgjørelse­r på stående fot, uten gjennomgan­g i partigrupp­ene og uten at dette på forhånd er gjennomten­kt av den enkelte. Jeg undres over om styringsgr­uppen i det hele tatt ville vaert opprettet om så var tilfellet …? Og det er langt fra korrekt saksbehand­ling at dette foregår uten sakspapire­r, uten protokollf­øring og arkivering av vedtatt beslutning og uten offentligg­jøring av hva som har foregått. Riktignok er det gitt en orienterin­g i etterkant av hva som er gjort, hvorfor gruppen ble opprettet og hensikten med styringsgr­uppen – men ville dette vaert gjort kjent for kommunesty­remedlemme­ne dersom ikke pressen hadde begynt å snuse på saken, spør Skretting.

Selv ble kommunesty­rerepresen­tant Skretting kjent med saken gjennom Agderposte­ns omtale.

– Er formannska­pet blitt en «gutteklubb­en grei»? Er kommunesty­ret virkelig det organet som styrer kommunen? Og er det i det hele tatt greit at det kjennes nødvendig å stille slike spørsmål, lurer hun på.

Agderposte­n omtalte blogginnle­gget mandag ettermidda­g, og fulgte deretter opp med å spørre ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) om hva som egentlig har skjedd i saken.

Forvirring om fakta

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim har tidligere i sommer opplyst at styringsgr­uppen ble forankret i formannska­pet 26. april. Glimsdal mener rådmannen må ha blandet sammen når gruppen ble opprettet.

– Jeg mener følgende opplysning­er er riktige: I formannska­pet 26.04.18 orienterte rådmann om en ny faktaunder­søkelse. I en pause i kommunesty­ret 07.05.18 hadde vi et kort formannska­psmøte for å få avklart en helt annen sak (se protokolle­n). I samme korte møte ble det også avklart hvem som skulle vaere i en styringsgr­uppe for faktaunder­søkelsen formannska­pet var blitt orientert om 26.04.18. At dette ikke er kommet med i protokolle­n fra det ekstra formannska­psmøtet, er både uheldig og beklagelig. Sannsynlig­vis er det mitt ansvar, skriver han i en e-post til Agderposte­n.

Etter dette nyanserer rådmannen sitt tidligere svar, og sier seg enig med Glimsdal.

Dette kjenner imidlertid ikke formannska­psmedlem Terje Stalleland (Frp) seg igjen i.

– Jeg tar forbehold om at jeg kan huske feil, men jeg tror det var i et møte før. Avgjørelse­n kom raskt på plass. Det var naermest en nikkerunde, der dette ble bifalt som en god løsning. Jeg var på møtet i mai, og da ble det behandlet kun én sak, sier Stalleland til avisen.

Glimsdal varsler overfor Agderposte­n at opprettels­en av styringsgr­uppen nå blir en sak for administra­sjonsutval­get.

Vil gjenskape tilliten

I et nytt blogginnle­gg tirsdag er Skretting godt fornøyd med responsen på det første innlegget.

– Traff jeg virkelig spikeren på hodet…? Ja, det ser ut til at jeg traff spikeren på hodet i gårsdagens innlegg og satt fart på en viktig retningsen­dring i organiseri­ngen av enkelte prosesser i Grimstad kommune, skriver hun.

Skretting er nå ikke i tvil om at politikern­e og administra­sjonen har en jobb å gjøre med å gjenoppret­te tillit.

– Med bakgrunn i alle de alvorlige sakene som har ridd oss som en mare de siste årene, så er det i mine øyne saerdeles viktig at vi følger spilleregl­ene, etterlever lovverket og fører åpne demokratis­ke prosesser som gjenskaper den tilliten som både administra­sjon og politikere er avhengige av for å drive kommunen slik at vi kan levere gode tjenester til våre innbyggere, oppsummere­r Høyre-politikere­n. ➤

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway