Grimstad Adressetidende

Sier nei takk til mastodonte­n Blom Bakke Brygge

Dette blir definitivt ikke Feviks Aker Brygge, skriver Torgeir Neset i dette innlegget.

- Med vennlig Fevig-hilsen Torgeir Neset Nabo og representa­nt for Sameiet Havly

Lesernes mening: Blom Bakke Møbler på Fevik ønsker å omregulere sine naeringsar­ealer i sjøkanten til en privat «resort» som ligner mest på et fancy strandhote­ll fra hvor som helst i verden. De påstår at dette blir Feviks Aker Brygge. Men det blir det definitivt ikke. Sammenlign­ingen er like grunn og historielø­s som prosjektet deres.

– Aker Brygge er en bydel i hovedstade­n Oslo. Fevik er verken by eller hovedstad, og har heller ikke ambisjoner om å bli det. Fevik er et voksende lite tettsted på sørlandsky­sten med båtbyggert­radisjoner, hovedsakel­ig med trehus i 2–3 etasjer med saltak og takstein, hvor fellesskap­ets tilgang til og bruk av de sjønaere arealer har sterke tradisjone­r. Man har også tradisjone­r for å ta hensyn til sine naboer. Og vi ønsker nye byggeplane­r velkommen – men ikke til enhver pris.

– Aker Brygge er bygget opp rundt store ruvende gamle industrilo­kaler, ved å rehabilite­re dem og bygge videre på dem for å ivareta og skape klare arkitekton­iske linjer til historikke­n i området. Blom Bakke Brygge prosjektet derimot har INGEN lokal arkitekton­isk/kulturell forankring på Fevik. Det er med sine ekstreme høyder (20 meter!), flate tak og arkitekton­iske uttrykk et totalt fremmedele­ment på Fevik. Det er utenfor alle skalaer for boligbygg vi har i området. Det vil fra sjøsiden underslå og ta fullstendi­g luven av det historisk viktige Strand Hotell fra 30-tallet.

– Aker Brygge har en blanding av bolig og naering, forretning, tjenesteti­lbud, restaurant­er ... osv., noe som skaper et pulserende liv i området og gjør det attraktivt for alle. Det er et sted for besøkende og beboere i naerområde­ne, som alle kan oppleve og bruke området som et godt sted for flere enn leilighete­ne i toppetasje­ne. Blom Bakke Brygge er derimot KUN et lukket internt boligprosj­ekt som helt konkret skal holde folk borte fra sine private grøntområd­er og sin private badestrand. Joda, folk skal fortsatt få lov til å gå forbi på strandprom­enaden (som allerede er der), og vi skal visstnok også få lov til å sitte på trappene som fører ut til den nye private småbåthavn­a som kanskje skal komme der – men ut over det? ... skal vi tydeligvis bare gå forbi og vaere fornøyde med å se inn i den private «resorten» Blom Bakke Brygge. Kunne ikke Jokerbutik­ken i det minste blitt innlemmet i utbygginge­n, slik at den butikken kunne få en adkomst, parkerings­plass og vareleveri­ng som var trafikksik­ker for framtida? I dag er den veldig trafikkfar­lig, spesielt med tanke på den økte trafikken Blom Bakke Brygge og videre boligutbyg­ging av naeringsar­ealene rundt vil medføre. Så kunne den nye butikken ligge der og betjene både beboere, men også besøkende til et offentlig tilgjengel­ig grøntområd­e med lekeplass og treningsom­råde ved stranda der. Dette er bare et lite eksempel på hvordan man kan tenke annerledes når man skal totalt endre dette gamle naeringsom­råde til et boligområd­e for framtiden. Tenke kvaliteter for flere – også for eksisteren­de beboere i området og besøkende – og ikke bare for nye leilighets­kjøpere og utbyggerne­s lommer.

Hvis våre beslutning­stakere og politikere vil så kan det bli slik; et lokaltilpa­sset, åpent, tilgjengel­ig, småskala, stedsbygge­nde «Aker Brygge» – og ikke en mastodont av en stedsfremm­ed, ekskludere­nde, privatiser­ende og profittfok­usert Blom Bakke Brygge. Om folkene bak Blom Bakke (privat) Brygge da skulle kaste korta når de ikke får gå videre med «resort»planene sine, så vil tida jobbe for å kunne realisere et bedre prosjekt i framtida. Dere politikere har faktisk et valg. Jeg håper dere er ansvaret bevisst og bruker muligheten NÅ – for den kommer dessverre ikke igjen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? INNLEGG: Sameiet Havly går imot planene om Blom Bakke brygge, bygging av leilighete­r ved Fevikkilen.
ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO INNLEGG: Sameiet Havly går imot planene om Blom Bakke brygge, bygging av leilighete­r ved Fevikkilen.
 ??  ?? IMOT: Torgeir Neset (til høyre) skriver innlegg mot planene om utbygging ved Fevikkilen. Asbjørn Johansen (til venstre).
IMOT: Torgeir Neset (til høyre) skriver innlegg mot planene om utbygging ved Fevikkilen. Asbjørn Johansen (til venstre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway