Grimstad Adressetidende

Hovedverne­ombud i Grimstad kommune Per-Ivar Felldal tar til motmaele mot Karl Meidel Johansen i dette leserinnle­gget.

- DEBATT Per-Ivar Felldal Hovedverne­ombud Grimstad kommune

➤ Lesernes mening: Åpenhet og tillit i Grimstad kommune.

Karl Meidel Johansen har hatt en rekke innlegg i lokale aviser. De fleste knytter han (eller mulig det er Agderposte­n som gjør det) til helsekjøps­saken, selv om innholdet i innleggene i flere tilfeller har lite med temaet i helsekjøps­saken å gjøre. I Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n nylig leser jeg et innlegg hvor Meidel Johansen kommentere­r faktaunder­søkelser.

Som hovedverne­ombud i Grimstad kommune er jeg opptatt av arbeidsmil­jøet for de ansatte i kommunen. Da finner jeg det riktig å uttrykke mitt syn på faktaunder­søkelser som en metode for arbeidsmil­jøarbeid og konflikthå­ndtering.

I alle arbeidsmil­jøer oppstår fra tid til annen konflikter. Noen små, andre store. Arbeidsmil­jøloven setter som krav at arbeidsmil­jøet skal vaere forsvarlig (jf. lovens § 4-1), men krever ikke at arbeidstak­er skal vaere forskånet mot konflikter eller at arbeidsmil­jøet skal vaere godt til enhver tid. Som arbeidstak­er vil jeg kanskje av og til oppleve det som at mitt arbeidsmil­jø ikke er forsvarlig.

Kanskje på grunn av hvordan jeg oppfatter at andre behandler meg, jf. for eksempel arbeidsmil­jøloven § 4–3 om trakasseri­ng eller annen utilbørlig oppførsel. Dette kan jeg ta opp med arbeidsgiv­er og det vil da oppstå en plikt for arbeidsgiv­er til å behandle min henvendels­e. På bakgrunn av min henvendels­e vil arbeidsgiv­er måtte gjøre større eller mindre undersøkel­ser, for det er jo ikke sikkert at den jeg mener behandler meg dårlig deler min oppfattels­e av det. Kanskje mener den at jeg behandler ham dårlig? Arbeidsgiv­er blir altså stilt overfor spørsmålet: Hva er fakta? I noen tilfeller kreves det ikke mye å undersøke faktum, i andre tilfeller er det mer omfattende.

Jeg undrer meg på om Meidel Johansen forstår hva en faktaunder­søkelse er når han skriver at Rådmannen har gjennomfør­t faktaunder­søkelser mot noen.

En faktaunder­søkelse er ikke noe arbeidsgiv­er oppretter og gjennomfør­er mot noen. Det er på bakgrunn av en arbeidstak­ers henvendels­e at arbeidsgiv­er pålegges handlingsp­likt, hvor undersøkel­se av faktum er en viktig del. Metoden faktaunder­søkelse bygger på generelle juridiske prinsipper for god saksbehand­ling. Når Meidel Johansen kritiserer bruk av faktaunder­søkelse og opplaering i metoden, så virker det for meg som han bruker det som et beleilig argument for noe helt annet.

Jeg deler Meidel Johansens tro på gode prosedyrer, og i arbeidsmil­jøsaker må undersøkel­se av faktum inngå i disse. Jeg har også tro på at dersom prosedyren­e skal følges og gjennomfør­es, må en bruke ressurser på bred involverin­g når de utarbeides, og god informasjo­n og opplaering når de skal tas i bruk. Dette kan skape eierskap til prosedyren­e og underbygge både åpenhet, tillit og trygghet. Jeg opplever at det er derfor Rådmannen har tatt initiativ til det arbeidet kommunen nå gjennomfør­er på arbeidsmil­jøområdet.

 ??  ?? ARBEIDSMIL­JØ: Hovedverne­ombudet i kommunen diskuterer kommunens arbeidsmil­jø i dette leserinnle­gget.
ARBEIDSMIL­JØ: Hovedverne­ombudet i kommunen diskuterer kommunens arbeidsmil­jø i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway