Grimstad Adressetidende

– Einarsen selger faktaunder­søkelser

Petter Gottschalk mener Ståle Einarsen må forholde seg til hvordan faktaunder­søkelser gjennomfør­es i praksis.

- Petter Gottschalk for tiden professor ved Department of Criminal Justice, University of Cincinnati, USA

Lesernes mening: Ståle Einarsen har her i Grimstad Adressetid­ende på nett 7. august forklart hvordan faktaunder­søkelser skal gjennomfør­es. Men han forholder seg ikke til praksis. Han tar ikke ansvar for hvordan metoden blir misbrukt i praksis.

Jeg presentert­e tallrike eksempler her i avisen 17. juli, men Einarsen svarer at «undertegne­de har ikke deltatt i noen av de sakene som nevnes og kan derfor ikke si noe om det faktiske innholdet i disse sakene». Einarsen: Hva med å sette seg inn i sakene ved å skaffe seg rapportene fra faktaunder­søkelsene? Jeg har alle rapportene.

Tirsdag 3. juli skrev varsler Ragnar Holvik her i avisen om en faktaunder­søkelse i Grimstad kommune som manglet mandat, manglet intervju, manglet dokumentas­jon, manglet imøtegåels­e, manglet rapport og manglet tiltak. Einarsen, har du lest det innlegget? Karl Meidel Johansen har her i avisen skrevet en rekke artikler hvor han problemati­serer Solheims praksis som rådmann når hun iverksette­r faktaunder­søkelser i kommunen. Einarsen, har du lest de innleggene?

Men nei, dette kjenner ikke Einarsen til. I motsetning til Einarsen som selger faktaunder­søkelser, driver jeg kritisk forskning på granskinge­r. Mens Einarsens studenter ved Universite­t i Bergen tydeligvis får høre om de positive sidene ved faktaunder­søkelser, får mine studenter ved Handelshøy­skolen BI høre om de negative sidene ved granskinge­r. Mine studenter blir laert opp til kritisk evaluering av granskings­rapporter. Mine studenter har til nå evaluert 80 granskings­rapporter, inkludert BDOs og Hjorts granskinge­r i Grimstad kommune. Studentene ga Grimstad-granskerne dårlige karakterer.

Jeg har etterlyst vitenskape­lig grunnlag for faktaunder­søkelse som metode. Jeg oppfatter ikke tidligere statsminis­ter Bondeviks involverin­g som et vitenskape­lig grunnlag. Einarsen nevner høringsutt­alelser, men de er normalt heller ikke spesielt vitenskape­lige. Einarsens presentasj­on bekrefter faktaunder­søkelse som en hjemmesnek­ret metode. At man ved bruk av metoden skal ta en rekke hensyn, har heller ingenting med metodens forankring å gjøre. Advokatfor­eningens retningsli­njer for granskinge­r er heller ikke vitenskape­lig forankret, så man kan kanskje si at Einarsen er i godt selskap.

Det er for så vidt greit for meg at Einarsen setter likhetsteg­n mellom faktaunder­søkelse og gransking, men det skyldes nok at ingen av metodene er forankret. Ved forankring ville han ha oppdaget at metodene er forskjelli­ge, fordi de har ulike bruksområd­er.

Jeg foreslår at Einarsen evaluerer Anne-Cathrine Grande Eidissen og Olve Kristoffer Steinset i Tinias faktaunder­søkelser i Grimstad kommune det siste året med hans egne kriterier om at «man i en godt utført faktaunder­søkelse skal dokumenter­e både selve undersøkel­sen, den fremkomne dokumentas­jon, de vurderinge­r som ble gjort, samt den kunnskap man benytter i sine vurderinge­r». Jeg venter spent på karakteren­e han vil gi disse Tinia-rapportene. Stryk?

Jeg beklager at jeg dro inn en tredjepers­ons karakteris­tikk av Einarsen som «blant de fremste på dette feltet, også internasjo­nalt» i mitt debattinnl­egg 17. juli. Den karakteris­tikken kjenner han seg nok ikke igjen i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway