Grimstad Adressetidende

Odd Fellow åpner opp

Odd Fellow ordenen ønsker å bli mindre mystiske. Lørdag 15. september inviterer de til åpent hus.

- ➤ Gro Austenå Berg gro@gat.no

Ordenen i Jørgen Bangs gate holder åpent hus for å avmystifis­ere.

Lørdag 15. september åpner Odd Fellow ordenen dørene til lokalene i Jørgen Bangs gate. Fra en stand på Odden skal de sende folk opp for en omvisning i huset.

Redningssk­øyter

Loge-virksomhet er ofte forbundet med noe hemmelig og mystisk.

– Det har vi tenkt å gjøre noe med, sier Harald Støyl. Han er leder, eller såkalt overmester, for Loge 98 Henrik Ibsen, én av fire Odd Fellow-loger som holder til i lokalene.

– Vi ønsker at folk skal bli trygge på hva vi driver med, fortsetter han.

Sammen med Jan Oddbjørn Bakke, som er leder for gruppa som har ansvar for utadvendt arbeid, som pengeinnsa­mling, har han invitert Adressa med inn i lokalene for en titt.

– Vi pleier å legge penger i Frelsesarm­eens gryte til jul, røper de. Til nå har det vaert anonymt, men fra sentralt hold har de fått beskjed om å slippe mer opp for å gi et innblikk i hva de driver med.

Nylig fikk Grimstad demensfore­ning 10. 000 kroner til sitt arbeid, og på landsbasis blir det også samlet inn penger.

– Det skal samles inn 25 millioner til en ny redningssk­øyte, forteller Steinar Christoffe­rsen fra Loge 152 Fjaere. Det blir den tredje redningssk­øyten i rekken finansiert av ordenen. – Vi jobber både internasjo­nalt og nasjonalt. Odd Fellow er en internasjo­nal sammenslut­ning som startet i 1819 i den nåvaerende form, forteller Støyl, og legger til at arbeidet gir dem en god følelse.

Venneaften­er

Odd betyr «ed», og logene består av edsvorne brødre som vil hjelpe andre og utvikle seg selv. Aldersgren­sen er 21 år og man må ha en fadder og noen som tar seg av deg, for å slippe inn. Det blir arrangert venneaften­er der alle medlemmene kan ta med noen. Der får de ytterlige informasjo­n før de kan søke om å bli med og eden blir avlagt.

– Vi har ikke opplevd at noen er blitt avvist, men noen har valgt å slutte, sier Støyl, og legger til at det ikke er møteplikt de to gangene i måneden det er møter. Da har de gjerne hyggelige måltider i underetasj­en og festlige lag.

Det er også mulig for medlemmene å besøke andre Odd Fellow loger på deres møter hvor som helst i landet.

«Knoppskyti­ng»

Når en loge vokser seg for stor, blir det «knoppskyti­ng». Der-

med er det blitt hele fire loger som holder til i Jørgen Bangs gate.

98 Henrik Ibsen er den eldste med oppstart i 1979, mens 127 Gabriel Scott er den andre. 152 Fjaere er den nyeste, dannet for bare seks år siden. Også Rebekka-søstrene, eller 104 Måken for damer, hører med.

Det er ca. 350 personer som tilhører en av logene i Grimstad, 85 av disse er damer. Logene holder møter hver for seg.

– Det er ingen krav til religion, men alle må ha troen på et høyeste vesen som verdens skaper og oppretthol­der. For noen kan det vaere vanskelig å bli med i Odd Fellow, sier Støyl, mens medlemmene videre forteller at det også er medlemmer som er muslimer. og at det viser at Odd Fellow er religionsu­avhengig.

– Det er derfor vi kaller det en livsform, et arbeid for andre og med seg selv.

Upassende emner

– Har dere mange ritualer?

– Vi har noen opplaerend­e ritualer som er viktig for den selvutvikl­ende opplaering­sdelen. Det er ikke noe skumle greier. Det går på nestekjaer­lighet og omsorg for hverandre, røper lederen.

15. september er den første gangen det inviteres til åpent hus, og da vil de prøve å få det så lite mystisk som mulig.

Politikk og andre upassende emner utelukkes, og for å markere likheten, baerer alle samme antrekk.

– Penger og status har ingen ting å si for vi er alle likeverdig­e mennesker, avslutter han, og håper mange tar turen til logehuset 15. september.

 ?? ARKIVBILDE ?? UTDELING: Pengegaver er noe av det Odd Fellow bidrar med. Her er det Grimstad demensfore­ning som nylig fikk en sjekk.
ARKIVBILDE UTDELING: Pengegaver er noe av det Odd Fellow bidrar med. Her er det Grimstad demensfore­ning som nylig fikk en sjekk.
 ??  ?? ØVERST: Møtene foregår i logesalen. Lørdag 15. september åpner Odd Fellow dørene for alle nysgjerrig­e.
ØVERST: Møtene foregår i logesalen. Lørdag 15. september åpner Odd Fellow dørene for alle nysgjerrig­e.
 ??  ?? LOKALER: På veggene i logehuset henger det mange bilder av medlemmer og tidligere medlemmer. Steinar Christoffe­rsen er medlem i Loge 152 Fjaere.
LOKALER: På veggene i logehuset henger det mange bilder av medlemmer og tidligere medlemmer. Steinar Christoffe­rsen er medlem i Loge 152 Fjaere.
 ??  ?? FESTSALEN: – I kjelleren blir det servert både middager og andre fortreffel­ige retter når logene treffes. Her har vi plass til 90 – 95 personer, sier Harald Støyl (t.h.). Det andre to er Steinar Christoffe­rsen (f.v.) og Jan Oddbjørn Bakke.
FESTSALEN: – I kjelleren blir det servert både middager og andre fortreffel­ige retter når logene treffes. Her har vi plass til 90 – 95 personer, sier Harald Støyl (t.h.). Det andre to er Steinar Christoffe­rsen (f.v.) og Jan Oddbjørn Bakke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway