Grimstad Adressetidende

Ordføreren: – Det går en grense!

Ordfører Kjetil Glimsdal avviser at kommunesty­ret er blitt forledet, og undrer seg over hvilken rolle lokalavise­ne inntar.

- Kjetil Glimsdal Ordfører i Grimstad

Lesernes mening: Jeg

mener jeg er en ganske tålmodig og sindig person som ikke har for vane å bruke store bokstaver. Men er det på tide å si fra at det går en grense.

Det blir påstått

at jeg skal ha forledet kommunesty­ret i Grimstad da vi behandlet erstatning­skravet fra Ragnar Holvik i kommunesty­remøtet 11.12.17. Jeg skal visstnok ha gitt inntrykk av at det var gjennomfør­t en faktaunder­søkelse etter prof. Ståle Einarsens metode. Da skulle det, ut fra det som blir påstått, foreligge en rapport som ikke var med blant sakspapire­ne til kommunesty­ret.

Jeg har tatt

meg tid til å se gjennom WebTV sendingen fra møtet 11.12.17. Den ligger på Grimstad kommunes hjemmeside. Der finner jeg interessan­te innlegg om setterådma­nnens arbeid og om det er gitt mulighet for kontradiks­jon. Men ordet faktaunder­søkelse blir ikke nevnt en eneste gang, så langt jeg har klart å høre. Så det må eventuelt vaere i en annen sammenheng jeg skal ha «forledet» kommunesty­ret.

Selvfølgel­ig har setterådma­nn

Tron Bamrud sørget for at all dokumentas­jon som ble utarbeidet i forbindels­e med undersøkel­sene han og Geir Winters fra KS Advokatene gjennomfør­te, fulgte med saken da den skulle behandles. Det var aldri stilt noe krav om at det skulle brukes en spesiell metode da begrunnels­ene for Holviks påstander om mobbing, trakasseri­ng og gjengjelde­lse skulle undersøkes. Men forsvarlig saksbehand­ling var – og er – et selvinnlys­ende krav.

Det var nødvendig

for setterådma­nnen å gjennomfør­e en undersøkel­se av de faktiske forhold som lå til grunn for påstandene til Holvik. Dette ble gjort og resultatet presentert i sakspirene til kommunesty­remøtene 30.10.17 og 11.12.17. Til sammen utgjorde sakspapire­ne med vedlegg naermere 300 sider. Da erstatning­skravet ble behandlet i desember uttrykte ikke kommunesty­ret misnøye med sakspapire­ne, med metoden som var brukt, eller at det skulle mangle en rapport fra en faktaunder­søkelse (etter Ståle Einarsens metode).

Det er derfor

ganske spesielt at jeg i kommunesty­remøtet 3.9.18, nesten ni måneder senere, blir spurt av Arnt Gunnar Tønnesen (V) om det er holdt tilbake en rapport etter gjennomfør­t faktaunder­søkelse av begrunnels­en for Holviks påstander. Jeg svarer at noen rapport er ikke holdt tilbake, resultatet av de gjennomfør­te undersøkel­sene har setterådma­nnen sørget for å legge fram for kommunesty­ret. Så konkludere­r Tønnesen med at det ikke er gjennomfør­t noen faktaunder­søkelse, og jeg repliserer med ordspillet: Ikke en Faktaunder­søkelse (med stor F – stramt etter Ståle Einarsens beskrivels­e), men en undersøkel­se av fakta.

Det burde vaere

unødvendig å presisere, men for sikkerhets skyld: ordet faktaunder­søkelse er ikke forbeholdt Ståle Einarsen, eller en bestemt metode. Og hvis Tønnesen hadde tatt seg tid til å se gjennom sine egne innlegg i møtet 11.12.17, så tror jeg ikke han ville sette det nødvendig å komme med forespørse­len i septemberm­øtet i år om hvorvidt det var gjennomfør­t faktaunder­søkelse.

I lengre tid

har flere av varslernes støttespil­lere på ulikt vis forsøkt å devaluere faktaunder­søkelse slik Ståle Einarsen framstille­r den. Men dette er blitt snudd på hodet. Nå virker det plutselig som at det kun er undersøkel­se av begrunnels­er og fakta etter Ståle Einarsens metode som er troverdig. Ganske interessan­t! Det gledelige er at det i alle fall er en bred anerkjenne­lse av den metoden og opplaering­en som ansatte og ledere i Grimstad kommune nå får.

I lørdagens lederartik­kel

i Grimstad Adressetid­ende 8.9.18, så velger lederskrib­enten å kalle mitt ordspill for «ordkløyver­i på høyt nivå». Og fortsetter med en rekke negativt ladede karakteris­tikker og beskylder, blant annet meg, for lavt presisjons­nivå. Av hensyn til redaktøren­s eget presisjons­nivå, vil jeg anbefale han å se gjennom kommunesty­rets behandling av saken 11.12.17. Lederskrib­enten er selvfølgel­ig fri til å skrive som han gjør, og velge sin vinkling. Men jeg kan lett tenke meg en rekke andre mulige vinklinger og spørsmålss­tillinger i dette sakskomple­kset som ville vaert minst like journalist­isk interessan­te og opplysende for leserne. Det kunne til og med vaert med på å øke lesernes tillit til Adressetid­ende.

Fredagens lederartik­kel

i Agderposte­n 7.9.18 var tettpakket av unyanserte, tendensiøs­e uttrykk. Jeg skal ikke gå inn på alt som her blir satt fram av påstander, og de retoriske metoder som blir brukt. Men det går over grensen når resultatet av undersøkel­sen som setterådma­nn Bamrud og advokat Winters gjennomfør­te, blir karakteris­ert som «en subjektiv saksfremst­illing».

Og så skal

altså jeg ha klart å forlede hele kommunesty­ret til å tro at denne «subjektive saksfremst­illingen» var en troverdig faktaunder­søkelse. Det er nesten så en kan bli rørt av å bli tillagt en slik enorm påvirkning­skraft. Men jeg har større tiltro til kommunesty­rets medlemmer i Grimstad, enn det Agderposte­n tydeligvis har. Medlemmene i vårt kommunesty­re har en stor evne til selvstendi­g og kritisk lesning.

Selv fastslår samme

lederskrib­enten ganske enkelt at varsleren «opplevde både mobbing og trakasseri­ng». Jeg vet ikke hvilken faktaunder­søkelse han bygger denne påstanden på. Men jeg finner det overveiend­e sannsynlig at den er betydelig mer subjektiv enn saksfremst­illingen kommunesty­ret fikk til sitt møte. Agderposte­n er ganske tydelig på at de velger å stå på varslernes side i sakene som har pågått i Grimstad de siste par årene. Det har avisen sannsynlig­vis mer eller mindre åpenbare og gode grunner til. Min oppfatning er at også Agderposte­n har et stykke å gå på nyansenes vei for å fremstå mer troverdig for leserne.

Redaktøren­e i Grimstad

Adressetid­ende og Agderposte­n, og flere andre, har med rette påpekt behovet for å styrke tilliten mellom innbyggern­e i Grimstad og kommunesty­ret, politisk ledelse og kommunens administra­sjon. Det er et krevende arbeid som ikke en person kan klare alene. Jeg må bare konstatere at så langt har det vaert lite drahjelp å få i dette arbeidet fra lokalavise­ne. Men som ukuelig optimist, har jeg fortsatt et håp om en mer nyansert, og fortsatt kritisk, lokalpress­e.

 ??  ?? INNLEGG: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) kommer i dette innlegget med klare synspunkt på lederartik­ler i Adressetid­ende lørdag og Agderposte­n fredag om faktaunder­søkelse i saken til varsleren Ragnar Holvik. Her er han på talerstole­n i kommunesty­ret tidligere i år.
INNLEGG: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) kommer i dette innlegget med klare synspunkt på lederartik­ler i Adressetid­ende lørdag og Agderposte­n fredag om faktaunder­søkelse i saken til varsleren Ragnar Holvik. Her er han på talerstole­n i kommunesty­ret tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway