Grimstad Adressetidende

– Dette var dråpen

I dette innlegget retter Einar Rynning «en takk til de få som har stått på for rettferdig­heten og skrevet til støtte for varslerne, som ikke har gitt opp».

- Einar Rynning

Lesernes mening: Dråpen! Ordføreren i lørdagens avis om å ta opp igjen Holviksake­n i kommunesty­re: «Nei, jeg kan ikke se at det har kommet nye opplysning­er (...)». Dette var dråpen.

Innkjøpssa­ken. Vinden har snudd. Min mening og forståelse av saken. Nok er nok, men for hvem?

«Ethvert varsel medfører undersøkel­sesplikt. Den som blir varslet har ansvar for at saken følges opp. Varsleren skal ha tilbakemel­ding om oppfølging av saken. Dersom de kritikkver­dige forholdene ikke blir rettet opp, kan det vaere ønskelig med ekstern varsling», fra: Etiske retningsli­njer for Grimstad kommune

Disse retningsli­njene har kommuneled­elsen ikke fulgt opp. Ledelsen har valgt å legge lokk på varslersak­en om innkjøp i helsesekto­ren.

Etiske retningsli­njer for folkevalgt­e og ansatte i Grimstad kommune, også: «Det er ikke lojalt mot Grimstad kommune å bidra til å skjule kritikkver­dige forhold». Logikken er tindrende klar: Alle som bidrar til å skjule «kritikkver­dige forhold» er illojale.

Men for meg er det viktigere å få fram at disse illojale menneskene ødelegger varslerne Holvik og Moen som lojalt har bidratt til at vi innbyggere skal bli ivaretatt. De virker å vaere dyktige folk som har gjort en god jobb for fellesskap­et, men takken er en ødelagt karriere. Det er et veldig svakhetste­gn av ledelsen når Holvik/Moen har måttet ty til advokathje­lp. Dette alene vitner om at de ikke har blitt ivaretatt som varslere. Det er ikke det minste rart at Holvik ble syk, hans identitet ble blåst. Hadde ikke det skjedd, hadde vel ikke Holvik hatt bruk for advokathje­lp.

Det er et skremmende paradoks at rådmannen får dekket utgifter til advokat, men ikke Holvik, heller ikke Moen. Forstå det den som kan, for meg er det uforståeli­g.

De renner ut, til blant annet faktaunder­søkelser, nei, til undersøkel­se av fakta, å nei, til begge, det er vel her de har funnet ut at det ikke har vaert noen gjengjelde­lse. Det er riktig det, det kan ikke vaere snakk om gjengjelde­lse når Holvik og Moen ikke har gjort dem noe. Men varslerne er sparket og slått mens de ligger nede. Stor skam er det.

Ordfører og rådmann har ikke min tillit. Men hvordan har disse to havnet i dette uføre, de har jo ingenting med de forholdene å gjøre som det er varslet om. Det er jo lett å forstå at de er forledet av andre, det vaere seg politikere eller folk på rådhuset, eller begge deler.

Styringsgr­uppe er opprettet for å legitimere de valg lederduoen har tatt eller enda verre for å instruere. Samtidig vil jeg tro denne gruppen har bundet opp mange av sine egne. Det hele stinker for meg.

Jeg registrere­r at noen få politikere tør å si ifra. Vi får bare håpe flere melder seg på denne listen.

Men det er veldig trist at ordfører og rådmann valgte å ikke følge reglene som gjelder ved varsling. Her er gjort feil av flere, men mange bør gå i seg selv. Likevel var det de som opptrådte, korrekt som er straffet. Det er ikke rettferdig. Det er flaut at kommunesty­ret stilte betingelse­r ved å betale advokatutg­ifter til Holvik om at han måtte avstå fra å forfølge saken videre. Det virker korrupt, det kan virke som om de som stemte for dette, har svin på skogen. Heldigvis hadde Holvik karakter nok til å si nei.

Takk til de få som har stått på for rettferdig­heten og skrevet til støtte for varslerne, som ikke har gitt opp. Og bare for å ha nevnt det: Jeg kjenner ikke Holvik og Moen, jeg har ikke snakket med dem. Men jeg takker for deres innsats. Kan vaere noen synes de er noen plageånder, men da har jeg ikke ord på hva slags «ånder» ledelsen der «oppe» er.

Jeg kan godt leve med at feil blir begått, men jeg kan ikke leve godt med at de som har avdekket feil blir skadeliden­de. Det er hårreisend­e, og det er trist at noen Grimstad-borgere forsvarer de illojale i stedet for de lojale som har prøvd å spare oss for utgifter. I torsdagsav­isa leser jeg at pengene renner ut, er ikke kvaliteten blitt bedre? Hvem sitt ansvar er dette? Dette skaper ikke tillit.

Å jukse med begreper som «faktaunder­søkelse» og «undersøkel­se av fakta» inngir heller ikke tillit. Jeg stiller «mistillits­forslag» mot denne ledelsen.

Og pengene renner ut. Jeg foreslår derfor å komme til en ny og bedre start for politikere, ansatte og varslere, og ikke minst en ny giv for Grimstads innbyggere:

Kommunesty­ret og alle på rådhuset stiller seg solidarisk og betaler av egen lomme utgiftene varslerne har hatt til advokat (med fratrekk av innsamlede midler). Holvik og Moen får tilbake jobbene sine, og de baeres på gullstol i rådhuset foran alle dere som roper hurra og sier: «Godt jobbet!».

Så begynner alle på ny frisk og arbeider sammen, dere kan synge: Jeg er lykkelig, jeg har kastet alle mine sorger bakom min rygg, og jeg ser dem ikke mer, jeg er lykkelig.

Og pengene renner inn. Det kreves bare litt mot og masse humor. Så kommunesty­re, ta baut og ton flagg så vi vet hvem som skal stemmes på til neste år. Hvis dere mener det er noe varslerne har gjort før varslersak­en de skal tas for, så ser enhver at det ikke kan brukes her i denne saken.

Så til Stein Gjulem som prøver å avlede oss med andre gladnyhete­r om byen vår, det er fint det. Jeg håper du legger merke til at jeg har besinnet meg veldig i ordbruken i dette innlegget.

Det er nok fordi jeg er sønnesønn til tidligere prest i Landvik og Eide.

Hvis 650 mennesker gir kr. 200,- hver, så vil støttegrup­pa vaere i mål så langt.

Vinden har snudd, fatt mot Holvik og

Moen.

PS. Med dette har jeg fått sagt mitt og kommer ikke til å gå inn i noen form for polemikk. Jeg stoler på at den gode Meidel og co. fortsetter kampen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway