Grimstad Adressetidende

Forandrer liv med sykler

Elevene på Landvik skole, samt Astrid og Terje Sandkjaer samler inn brukte sykler og sender dem til Cuba.

- Jan Olsen dugnadsled­er for «Sykler til Cuba»

To av verdens beste syklister, Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish, sykler ikke bare for heder, aere og penger. Laget deres, Dimension Data, har også sitt eget Qhubeka-prosjekt. Det arbeider for å skaffe sykler til fattige i Sør-Afrika.

Landvik skole gjør det samme som disse to verdensber­ømte syklistene, bare på en litt annerledes måte og i et annet land.

Mens Boasson Hagen og Cavendish skaffer penger til å produsere nye sykler til fattige i Sør-Afrika, samler Landvik skole inn brukte sykler og sender dem i containere til Cuba.

Sykler til Cuba

Landvik skole samarbeide­r med dugnadspro­sjektet «Sykler til Cuba» som har sendt sykler til den eksotiske, men dog så fattige øya, i 19 år. Det blir sendt to containere med til sammen rundt 500 sykler i året. I år vil trolig sykkel nummer 10.000 reise med container fra Bygland der prosjektet holder til.

I containern­e er det også fotballer og annet sportsutst­yr, samt klaer, sko og datautstyr.

«Cubadilt” og cuba-bilder

Fredag er det klart for ny sykkelinns­amling på Landvik skole. Det blir også arrangert «Cubadilt», et terrengløp der elevene betaler en frivillig startkonti­ngent som er med på å finansiere containerf­rakten.

På to år har skolen sendt omtrent 100 sykler og finansiert en hel containerf­rakt. Dugnadsled­er Jan Olsen er imponert over entusiasme­n både hos de ansatte, elevene og foreldrene. Fredag blir han med og viser bilder fra prosjektet­s arbeid på Cuba.

Guantaname­ra

Fredag morgen starter elevene dagen med å synge en omskrevet versjon av Cubas «nasjonalsa­ng» «Guantaname­ra». Istedenfor «Guantaname­ra, guajira Guantaname­ra», så synger elevene på Landvik skole «Sykler til Cuba, vi sender sykler til Cuba».

Og mange cubanere er veldig takknemlig­e for at de gjør akkurat det.

 ?? OLSEN FOTO: JAN ?? PÅ SYKKEL FRA LANDVIK: Astrid og Terje Sandkjaer besøkte i vinter sykkelpros­jektet da de var på Cuba. Der fikk de møte Ilianis (8) på sin blankpoler­te sykkel fra Landvik.
OLSEN FOTO: JAN PÅ SYKKEL FRA LANDVIK: Astrid og Terje Sandkjaer besøkte i vinter sykkelpros­jektet da de var på Cuba. Der fikk de møte Ilianis (8) på sin blankpoler­te sykkel fra Landvik.
 ??  ?? GAVE: ... forsto hun nok ikke hvor viktig sykkelen skulle bli for Dianelis (8) og foreldrene hennes. Her foran huset de bor i.
GAVE: ... forsto hun nok ikke hvor viktig sykkelen skulle bli for Dianelis (8) og foreldrene hennes. Her foran huset de bor i.
 ??  ?? LEVERTE INN: Da Maria Foss leverte sykkelen sin på Landvik skole ...
LEVERTE INN: Da Maria Foss leverte sykkelen sin på Landvik skole ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway