Grimstad Adressetidende

Stappfullt høstprogra­m

– Nå har vi nytt program som vi er veldig stolt av, sier biblioteks­jef Brit Østerud. Dikternes bys brosjyre er klar. Den gir mange muligheter til å laere noe nytt, se verden med nye øyne eller bare nyte.

- Gro Austenå Berg gro@gat.no

Dikternes bys brosjyre er et samarbeid mellom biblioteke­t, Grimstad bys museer og Ibsenog Hamsundage­ne, og til sammen har de mellom 30 og 40 poster på programmet i løpet av høsten.

Hermetikk

– Det er mange spennende arrangemen­ter. Jeg tror det er artig for folk å bla igjennom heftet, sier formidling­sansvarlig i Grimstad bys museer, Therese Strupstad Hagen.

Selv trekker hun fram deres foredragss­erie Apropos. Tirsdag 9. oktober er det Apropos Ibsen: Ibsens demoniske kvinner. – Det er et samarbeid vi har med Ibsenhuset og Grimstad bymuseums Venner, forteller Hagen, og legger til at det er Erik Edvardsen, leder av Ibsenmusee­t i Oslo, som kommer nedover.

– Han er en dyktig fagperson på Ibsen og en dyktig formidler, sier hun, og nevner også Apropos hagebruk: Hermetikke­n, den gamle oljen som skal foregå tirsdag 16. oktober.

Litteraer festaften

Mye av det som står i programmet skjer i salen på biblioteke­t, og torsdag 22. november arrangeres litteraer festaften. Da kommer fire forfattere som er bokaktuell­e i høst.

– Noen er kjente og noen er mindre kjente, forteller Hilde Elise S. Bie, arrangemen­tsansvarli­g på biblioteke­t og nevner navn som Simon Stranger og Maria Kjos Fonn.

Kvelden skjer i samarbeid med forlaget Aschehoug.

– Det er stas å få til en festaften med forlagene og vise fram forfattere tidlig i forfatters­kapet, mener biblioteks­jefen.

– Det blir også mulighet til å kjøpe seg noe godt å drikke, supplerer Bie.

Men arrangemen­tene denne høsten er ikke bare for voksne, også barna er inkludert med serien Spør en ekspert, der det i høst skal handle om spøkelser når det naermer seg halloween.

Det blir også filmvisnin­g, dukketeate­r, legobyggin­g, kodeklubb for de yngste.

– Vi er også opptatt av å bruke lokale krefter, sier de, og nevner at Knut Brautaset og Anne Tone Aanby kommer for å snakke om henholdsvi­s Christian Krohg i Grimstad sommeren 1890, og om Fjaere bygdebok, Moy krets.

Biblioteke­t hadde også suksess med et arrangemen­t om tegneserie­n Pondus i vår. De trakk da et annet publikum, som de gjerne ser komme igjen.

– Nå kommer Flu Hartberg. Han skal snakke med en forfatter som heter Gaute Bie, sier Østerud.

Hartberg er en av de store norske tegneserie­skaperne, og han er mest kjent for serien Fagprat som er publisert i Dagbladet.

Fortelling­er

– Vi er jo ferdige med hovedfesti­valen, sier leder i Ibsen- og Hamsundage­ne, Torborg Igland, og legger til at de i tillegg har et forum med fire arrangemen­ter.

– Det var to i vår og nå to i høst.

22. september kommer forfatter Demian Vitanza for å snakke med kjønnsfors­ker og forfatter Wencke Mühleisen i salen på biblioteke­t.

– Teamet for arrangemen­tene i 2018 er «Kroppens fortelling­er», sier styremedle­m Dag Aasland.

De ulike arrangemen­tene har tidligere blant annet tatt for seg fortelling­ene fra mors liv, hvordan vi skapes av fortelling­er, og hvordan ungdommer lager fortelling­er om seg selv. Mens det fokuset i høst blant annet er på hvordan fortelling­ene kan bli destruktiv­e, døden og hva som står igjen etter oss.

I den forbindels­e kommer filmregiss­ør Erik Poppe og filmkritik­er Einar Guldvog Staalesen. Også Poppes film Den siste fortelling­en. Per Fugelli – Siste resept, vil bli vist på kulturhuse­t.

Dette arrangemen­tet, som foregår torsdag 15. november, er et samarbeid med Grimstad filmklubb. ➤

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway