Grimstad Adressetidende

75 på tur til husmannspl­ass

Tunet på Birkedal på gården til Lars Torp fyltes opp av turglade mennesker. Det skjedde i regi av Byselskape­t og Landvik historiela­g.

- Innsendt bidrag: Terje Sandkjaer

I solskinnet møtte det fram mellom 70 og 80 turdeltake­re i slutten av august.

Fra Kollandsva­nnet renner Savbekken ned mot gården, og som navnet sier var det her sagbruk drevet av vannkraft.

Fram til utpå 1920-tallet. Nabo Jon Lunden orienterer, og han kan opplyse at det også var 4-5 kverner i drift langs bekken. Dermed hadde omtrent hvert bruk på Birkedal sin egen kvern.

Kulturminn­e

Kverner var det mange av i vassdraga rundt om i Landvik, som ellers i landet. Sagbruk var det også en del av.

Men det spesielle kulturminn­et ved Savbekken er en rusten Pelton-turbin i restene av et kraftverk! Vannet ble ført ned i et «tretut» de 70-80 metrene og en del høydemetre fra Kollandsva­nnet, og produserte anslagsvis 5-6 KW fra 1918.

I tillegg til å skaffe lys i lampene på birkedalsg­årdene, eksportert­e de også strøm til gårdene på Igland. Både på Birkedal og på gården til Per Igland skaffa de seg treskeverk, og Torleif Håland mener at treskeverk­et krevde ca 3 KW. Dermed måtte de sende beskjed rundt i bygda om å slå av anna strøm når treskeverk­et skulle starte opp.

Sagmester

Lars Torp forteller at i Ånon Birkedals tid ble saga i bekken erstatta med en sag i andre etasje i garasjen, som fortsatt står der.

Ånon skar blant annet åreemner her, og Tormod Lunden som om somrene bodde hos tanta i nabohuset, høvla og gjorde årene ferdige. Tormod fortalte i sin tid at Ånon var veldig flink sagmester, slik at det var ganske enkelt å gjøre ferdig Ånons «halvfabrik­ata». Men denne sag krevde minst like mye strøm som et treskeverk, og dermed var det samme spetakkele­t med å skru av strøm når saga skulle starte opp.

Husmannspl­assen Kolland

Målet for dagen er husmannspl­assen Kolland, et par km gåtur innover langs Kollandsva­nnet. Plassen, som opprinneli­g hørte til Birkedal, ble rydda i 1670-åra.

Vi ser rydningsrø­yser, stein som er fjerna fra jordene og kasta i haug og rester etter husmurer. Skogen vokser nå i tomta som ellers i området, men den er uvanlig frodig her og vitner om gode vekstforho­ld. Og Kristian Hørte kan fortelle at dette var en relativt rik plass til husmannspl­ass å vaere, f. eks. hadde de i en periode tre kyr. Men plassfolke­t her som ellers opplevde nok strevsomme og harde tider, aleine her ute i villmarka. «De gode gamle dager» får et nyansert innhold på en slik dag.

 ??  ?? HISTORIE: Kristian Hørte orienterer om forholda på husmannspl­assen for 300 år siden.
HISTORIE: Kristian Hørte orienterer om forholda på husmannspl­assen for 300 år siden.
 ??  ?? RUINER: Peltonturb­inen i ruinene fra kraftverke­t ved Savbekken.
RUINER: Peltonturb­inen i ruinene fra kraftverke­t ved Savbekken.
 ??  ?? UT PÅ TUR: På vandring til husmannspl­assen Kolland.
UT PÅ TUR: På vandring til husmannspl­assen Kolland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway