Grimstad Adressetidende

Ønsker ny holme

Hvis ikke byen blir mer attraktiv, er Alf Sørensen redd for at folk vil kjøre forbi Grimstad når ny E18 kommer. Han ønsker å bruke Gundershol­men for å lokke folk til sentrum.

- ➤ Gro Austenå Berg gro@gat.no

Alf Sørensen foreslår å bygge en kunstig holme ut fra Gundershol­men.

Alf Sørensen kom til Grimstad første gang i 1969 for å gå på skole. Siden har han tilbrakt sommermåne­dene på Rønnes i 49 år. Egentlig ville han bli arkitekt, men endte opp med laererog inspektørj­obb.

Mindre aktiv

– Faget mitt er forming, forteller han, og sier at han har sett seg rundt flere steder i Norge, og oppdaget hvordan sentrum glir ut til kjøpesentr­ene.

Blant annet i Trondheim, der han kommer fra, trekker sentrene folk fordi de har gratis parkering.

– Jeg hører jevnt at folk kjører dit det er gratis parkering når de skal på kafé, eksemplifi­serer han og fortsetter:

– Nå ser jeg på denne byen her, og hvordan Grimstad blir mindre og mindre aktiv i gatene etter stengetid. Det er ganske greit når det er sommer, men jeg føler at sommeren må forlenges.

Sørensen har blant annet studentene i tankene, og mener at disse bør integreres og berike miljøet, og at de bør bruke pengene sine nede i sentrum.

Forsvinner

– Vi har en idyllisk gate i Grimstad, men jeg er redd for at utviklinge­n blir at folk flytter utover til Odden, og at det blir et senter der. Jeg var i Lofoten i sommer, og jeg henviser til Gravdal og Leknes. Jeg ser hvordan Gravdal forfaller etter at Leknes ble dominant. Det er en hovedgate med bare en Narvesen-kiosk igjen, sier han, og mener at det estetiske forsvinner.

For å gjøre noe med bekymringe­n har han også tenkt ut flere forslag som han mener kan gjøre Grimstad mer attraktiv for fastboende og turister.

– Jeg er redd flinke entreprenø­rer ser økonomien i det, og at det blir for mye privatiser­ing, sier Sørensen.

Kunstig øy

Han har blant annet studert Gundershol­men og mener at allmennhet­en burde ha retten der.

– I kombinasjo­n med private, selvfølgel­ig, sier han, og legger til at en kystpark er et alternativ. Han ser gjerne et basseng på den ene siden av Gundershol­men mot Torskeholm­en, og en brygge å bade fra på den andre siden, for å lokke ungdommen dit, og for å få aktivitet i området. På siden som vender mot bystranda, har han også tegnet inn et naturlig amfi til musikk og kreative spill.

Sørensen ser i tillegg for seg en kunstig øy mellom Torskeholm­en og Gundershol­men der det kan vaere et torg med idylliske kafeer og restaurant­er.

På Gundershol­men har Sørensen også oppdaget en kjempeplas­s som ligger i le for vaer og vind.

– Jeg vil gjerne ha en sti ut dit med åpning og en leplass som du kan se igjennom og utover, et utkikkspun­kt. Det er en kjempeplas­s, sier han.

Se helheten

Han har også en kanal i tankene. Denne ser han for seg at skal ligge mellom Rema-butikken og Gundershol­men, og han vil at den forlenges slik at den går igjennom og gjør Torskeholm­en til det den en gang var, nemlig en holme.

– I Kragerø skal de legge ned sju butikker nå etter sommeren. Jeg tror ikke Storgaten og butikkene i øvre sentrum vil bli noe svekket av dette opplegget, snarer tvert imot, sier Sørensen, som tror det vil gjøre sitt til at folk tar turen ned til Grimstad selv om ny E18 kommer.

– Jeg håper politikern­e ser helheten, og at de tenker igjennom «hva gjør vi», avslutter han.

 ??  ?? PLANER: Alf Sørensens har tegnet tankene sine ned på papir, og foreslår blant annet å lage en kunstig holme mellom Gundershol­men og Torskeholm­en.
PLANER: Alf Sørensens har tegnet tankene sine ned på papir, og foreslår blant annet å lage en kunstig holme mellom Gundershol­men og Torskeholm­en.
 ??  ?? TANKER: Alf Sørensen hiver seg inn i debatten om Grimstads framtid. Han har flere tanker om hvordan området rundt Gundershol­men og over mot Torskeholm­en kan bli attraktivt.
TANKER: Alf Sørensen hiver seg inn i debatten om Grimstads framtid. Han har flere tanker om hvordan området rundt Gundershol­men og over mot Torskeholm­en kan bli attraktivt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway