Grimstad Adressetidende

– Tillit, den nye oljen?

«Man har behandlet varslerne - ikke varslene», hevder representa­nter for støtteaksj­onen for varslere i Grimstad kommune i dette innlegget.

- Jan Rynning, Kjeld Malde, Karl Meidel Johansen og Harald Lindemann

Lesernes mening: «Tillit – den nye oljen?». Dette utsagnet er hentet fra hjemmeside­ne til det verdensoms­pennende revisjonsf­irmaet PWC.

Tillit er i fokus som selve fundamente­t for et godt samfunn. Tillit henger nøye sammen med andre verdier – slike som de verdiene Grimstad kommune har som hovedretni­ngslinjer: Åpenhet, redelighet, respekt og mot.

Støtteaksj­onen for varslere i Grimstad kommune ble etablert utelukkend­e fordi kommunens ledelse ikke ivaretok varslerne, Ragnar Holvik og Helge Moen, slik kommunens vedtatte varslingsp­lakat pålegger.

Støtteaksj­onens initiativt­akere

har ingen personlig gevinst av dette. Vi føler det som en samfunnsme­ssig plikt å støtte varslerne, som på sin side har gjort det de skal: De har varslet om ulovlige forhold innen vår egen kommuneorg­anisasjon.

Varslerne har i stedet for ivaretakel­se blitt behandlet som svikere – som samfunnsfi­ender. De sitter igjen med store økonomiske belastning­er og ødelagte yrkeskarri­erer. Slike forhold kan vi ikke leve med.

Støtteaksj­onen er svaert glade for den lokale pressens innsats som selv etter over 2 år bidrar med godt journalist­isk arbeide med å få fram fakta. Lokalavise­ne tar fortsatt inn leserinnle­gg, vel vitende om at mange lesere har gått lei og gir uttrykk for at det er belastende bare å åpne avisene.

Disse «belastning­ene» er for ingen ting å regne mot de skadene som påføres lokalsamfu­nnet i form av sviktende tillit og splittelse­r.

Resultaten­e vi sitter igjen med, – etter ulovlige helsekjøp i 100 millioners­klassen, brudd på innkjøpsre­glement og arkivlov, og mer enn 2 års daglige presseomta­ler, – er at de ansvarlige sitter trygt og godt mens varslerne straffes. Man har behandlet varslerne – ikke varslene.

Dette er en kamp for rettferdig­het. Det er en kamp for varsling og demokrati – og for å gjenskape tillit.

Vi vil gi følgende anbefaling­er til våre folkevalgt­e i kommunesty­ret: Å sørge for:

– at Grimstad kommune blir en åpen kommune som følger de etiske retningsli­njene

– at varslene blir behandlet.

– at varslerne Holvik og Moen gis oppreisnin­g og anerkjenne­lse, samt får sine økonomiske utlegg dekket og sine stillinger tilbake

– at varslingsp­lakaten blir håndhevet

– at ansatte innen Grimstad kommunes har et godt og trygt klima for diskusjone­r og meningsbry­tninger – også det å kunne kritisere ledelsen

– at Grimstad kommune ledes av ledere som lojalt følger regler, lover og retningsli­njer

Den samfunnsme­ssige gevinsten

av tillit er stor – og motsatt: En svekket og ødelagt tillit har store negative konsekvens­er.

Fra hjemmeside­n til PWC siteres:

– «Tillit øker trivsel på jobb, gjør folk mer motiverte og ikke minst; det oker innovasjon­s- og endringsta­kten. Stoler man på hverandre så tør man også å utfordre det bestående i større grad enn i organisasj­oner der tilliten er lav.»

Håvard Abrahamsen, partner og nylig avgått leder i PWC.

Støtteaksj­onen for varslere i Grimstad kommune

 ??  ?? STØTTEAKSJ­ONEN: Kjeld Malde og Harald Lindemann (til høyre) represente­rer støtteaksj­onen for varslere i Grimstad kommune.
STØTTEAKSJ­ONEN: Kjeld Malde og Harald Lindemann (til høyre) represente­rer støtteaksj­onen for varslere i Grimstad kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway