Grimstad Adressetidende

Frister med ørretfiske og omvisning i dikterstua

Undersøkel­ser viser at kulturturi­ster bruker mer penger. Kommunen jobber med å friste flere slike turister hit.

- ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

I prosjektet Opplev Grimstad 2018–2020 vil kommunen teste ut hvordan man kan trekke flere såkalte kulturturi­ster.

Ifølge en undersøkel­se fra Innovasjon Norge legger kulturturi­ster igjen rundt 30 prosent mer penger i døgnet enn en gjennomsni­ttlig ferieturis­t.

Dette er turister som vil oppleve lokal kultur og levemåte, lokalmat, moderne kunst, teater, ballett, konserter og operafores­tillinger. Undersøkel­sen er fra 2016. Et gjennomsni­ttlig døgnforbru­k for en norsk turist var her på 1.665 kroner. For en utenlandsk turist lå snittet på hele 2.240 kroner.

Blant norske turister oppgis det at det er de som vil fiske i saltvann som bruker mest, de bruker 50 prosent mer penger i døgnet enn snittet.

Skal teste to nye opplevelse­r

I forbindels­e med gründeruka som arrangeres i fylket fra 12. til 16. november skal teste to nye turer, for å se om det kan vaere et trekkplast­er og et tilbud for potensiell­e kulturelle turister til Grimstad.

Den ene turen er en sykkeltur fra byen til Nørholm, med omvisning og fortelling­er inne i Knut Hamsuns dikterstue

– Naeringsli­vet og hotellene har etterspurt mer opplevelse­r og aktivitete­r for turister. Vi har et stort potensial på det litteraere reiselivet i Grimstad, sier Martin Svendsen som er trainee i kommunen.

Han syklet selv fra byen til Nørholm og kunne bekrefte at det var en flott tur på cirka en halvtime.

På Nørholm bor Knut Hamsuns oldebarn Ole Andreas Hamsun Rustad. Familien vurderer å tilby omvisning i dikterstua på Nørholm for interesser­te, men naeringssj­ef Bodil Slettebø sier man også må finne en form som passer for familien som bor her. Det er et begrenset antall plasser på denne prøveturen. Det blir noen åpne plasser for interesser­te, og ellers er det plasser for representa­nter fra hoteller og andre som selger opplevelse­r.

Den andre turistattr­aksjonen de skal teste ut under gründeruka i midten av november er kurs i sjøørretfi­ske på Strand Hotell.

Her kommer sportsfisk­er Asgeir Alvestad for å kurse deltakerne. Det blir ikke noe teorikurs, her skal man ut og kaste sammen med den proffe fiskeren.

Atferdsøko­nom Erik Berglihn har også jobbet med dette prosjektet.

– Det blir ofte mye prat og lite handling, og jeg er derfor glad vi nå prøver ut to konkrete prosjekter for turisme, sier Berglihn.

4,9 millioner turister

Han mener potensiale­t for litteraer turisme i Grimstad er stort og mener det er viktig å våge å tenke stort også.

– Tenke på hjembyen til William Shakespear­e, Stratfordu­pon-Avon i England. Her bor det rundt 27.000 mennesker. Byen trekker 4,9 millioner besøkende hvert år, sier Berglihn.

Kristine Dreessen Johansen på turistkont­oret sier det allerede kommer litteraere turister til Grimstad fra hele verden.

– I sommer hadde vi en gruppe på 25 personer fra Australia. De var på en litteraer reise i Europa og Grimstad med Ibsen og Hamsun var blant stedene de valgte å besøke, sier hun.

Gjennom fylkeskomm­unens støtteordn­ing «Ny vekst i Agder» har kommunen fått 350.000 kroner til å satse på flere opplevelse­r for turister.

 ??  ?? NY TUR: Kristine Dressen Johansen ved turistkont­oret, naeringssj­ef Bodil Slettebø, Atferdsøko­nom Erik Berglihn og trainee Martin Svendsen foran Hamsuns dikterstue på Nørholm.
NY TUR: Kristine Dressen Johansen ved turistkont­oret, naeringssj­ef Bodil Slettebø, Atferdsøko­nom Erik Berglihn og trainee Martin Svendsen foran Hamsuns dikterstue på Nørholm.
 ??  ?? HER: I 1918 kjøpte 59 år gamle Knut Hamsun gården Nørholm.
HER: I 1918 kjøpte 59 år gamle Knut Hamsun gården Nørholm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway