Grimstad Adressetidende

Ber folk klage på gebyr

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) stiller spørsmål ved Agder energis gebyr for manuell avlesing av strømmåler.

- Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Stortingsr­epresentan­ten fra Aust-Agder har spurt olje- og energimini­steren om årlige gebyrer for dem som ikke bytter til smarte strømmåler­e.

– Det gjelder nytt gebyr som flere strømselsk­aper har innført for de abonnenten­e som ikke installere­r smarte strømmåler­e. Agder Energi sier at de nå skal foreta årlig manuell kontroll hjemme hos alle dem som ikke bytter til smarte strømmåler­e, og fakturerer 2.125 kroner i årlig gebyr for dette. Hittil har strømavles­ning vaert en tillitsbas­ert ordning som fungerer bra, hvor strømselsk­apet bare har gjort stikkprøve­kontroll ved mistanke om feilavlesn­ing, forklarer hun.

Her er spørsmålet hun sendte olje- og energimini­steren:

– Når ble det avgjort at smarte strømmåler­e skulle installere­s og hva var begrunnels­en for dette, hvorfor må man ha årlige kontroller av alle strømmåler­e og hvordan har Agder Energi kommet frem til beløpet på 2.125 kroner i årlig gebyr for disse kontrollen­e, og kunne dette vaert organisert på en annen måte?

Fordyrende system

Svaret fra Det kongelige olje- og energidepa­rtement er fyldig, og peker på de mange fordelene ved å installere smarte strømmåler­e. De skal for eksempel gjøre det enklere å finne og rette feil, samt gjøre det lettere å spare strøm og kostnader for den enkelte. Det pekes også på ekstrakost­nadene ved å gi unntak til folk som ikke ønsker smarte målere (avanserte måle og styringssy­stem, AMS).

– Alle fritak for installasj­on av AMS kan gi økte kostnader for driften av strømnette­t, fordi nettselska­pene får ekstrakost­nader knyttet til blant annet kontrollav­lesing, står det blant annet.

I svaret understrek­es det også at gebyret kun skal dekke kostnadene ved kontroll.

– Det er fordyrende at nettselska­pene må oppretthol­de et gammelt, manuelt system for håndtering av måleverdie­r parallelt med et nytt, digitalise­rt system med automatise­rte prosesser. NVE har derfor tillatt nettselska­pene å kreve et gebyr som dekker kostnadene ved manuell avlesing. Hvis nettselska­pene ikke krever et slikt avlesingsg­ebyr, vil kostnaden for at enkelte kunder har manuelt avlest strømmåler i stedet måtte dekkes gjennom en høyere nettleie for de øvrige strømkunde­ne, står det i svaret.

Der understrek­es det også at gebyret ikke kan vaere høyere enn kostnadene nettselska­pet har med manuell avlesing, og at det ikke påvirker selskapets overskudd. Til slutt i svaret står at dersom en kunde er uenig i nettselska­pets fastsettel­se av gebyr, kan det klages inn for NVE (Norges vassdrags- og energidire­ktorat).

Bruun-Gundersen legger ikke saken død med dette svaret.

– Jeg vil be strømselsk­apene å revurdere behov for årlig manuell kontrollav­lesning hjemme hos alle sine abonnenter. Tidligere har de forholdt seg til et tillitsbas­ert system med stikkprøve­kontroll. Det burde fremdeles holde, mener hun.

– Jeg anbefale alle kunder som er uenig i gebyrets størrelse om å klage det inn for NVE, og deretter Olje- og energidepa­rtementet om nødvendig. Strømselsk­apene har ikke frie tøyler til å sette et gebyr som dette for å tjene penger.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? SMARTMÅLER: Det er delte meninger om overgangen til smarte strømmåler­e og konsekvens­en for strømkunde­ne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO SMARTMÅLER: Det er delte meninger om overgangen til smarte strømmåler­e og konsekvens­en for strømkunde­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway