Grimstad Adressetidende

Vil legge ned skole og barnehage for å spare penger

Fjaere ungdomssko­le og Tønnevolds­kogen barnehage kan bli nedlagt, dersom kommunesty­ret vedtar forslagene fra rådmannen.

- BUDSJETT 2019 ➤ Martin Haugen martin.haugen@gat.no

Budsjett fremleggin­gen i kommunesty­resalen samler vanligvis ba redemestin­teresserte politikern­e, men torsdag var det helt fullt i salen da rådmann Tone Marie Nybø Solheim holdt sin presentasj­on. Blant annet stilte mange av de ansatte på Fjaere ungdomssko­le.

– Det er mange i salen i dag, og det er nok på grunn av noen av forslagene i dette budsjettet. Vi har i lengre tid sagt noe om at vi har et stort merforbruk, og at vi et nødt til å gå inn i et år med fokus på omstilling­er, og med fokus på økonomi, sa rådmannen da hun startet presentasj­onen av forslaget til kommunens budsjett for 2019.

Rådmannens budsjettfo­rslag legger opp til et kutt i merforbruk på sannsynlig­vis 20–25 millioner kroner. Det er også lagt opp til omstilling, med finansieri­ng av nye tiltak, for 38,5 millioner kroner. I sum betyr dette nye tiltak/omstilling tilsvarend­e 75 millioner kroner.

– Det er et svaert tall. Det betyr mye for tjenestene, det betyr mye for innbyggern­e, og ikke minst betyr det mye for våre ansatte, sa rådmannen, som roste innsatsen alle de 1800 ansatte i kommunen gjør.

Foreslår nedleggels­er

Samme dag som Fjaere ungdomssko­le feiret 50-årsjubileu­m, la rådmannen frem forslag om at skolen legges ned. Dessuten foreslås det i budsjettet å legge ned Tønnevolds­kogen barnehage.

– Det sitter mange her som er berørt av disse forslagene, erkjente rådmannen fra talerstole­n og så utover en fullsatt kommunesty­resal.

– Tønnevolds­kogen er en barnehage som over tid har levd i stor usikkerhet. Det er mange ting som har skapt usikkerhet. Det skal bygges på den ene siden og bygges på den andre. Vi har ledig kapasitet i Storgaten barnehage og Markveien barnehage. Vi har en barnehagep­lan, men vi velger å komme med forslaget. I første omgang er det driftsutgi­ftene vi har tatt ut, sa Solheim.

Vil flytte elever til Fevik

Når det gjelder Fjaere ungdomssko­le, forklarte rådmannen forslaget om nedleggels­e slik:

– Det er fordi vi tenker Fjaere barneskole kan flytte inn i ungdomssko­lens lokale. De ungdommene som går på ungdomssko­len kan flytte til Fevik skole. Det er anslått at det skal gå 128 elever på Fjaere ungdomssko­le, men det er 98 elever som går der i dag. Grunnen til at vi tar det inn i budsjettet, er at vi sanerer Fjaere barneskole og Fjaere ungdomssko­le, sa rådmannen.

Hun erkjente at dette forslaget får store konsekvens­er for mange.

– Dere skjønner at dette er elever som er glad i sin skole, det er ansatte som er glad i sin arbeidspla­ss og som gjør en veldig god jobb, og som føler at deres livsverk er truet. Det har rådmannen forståelse for, men mener likevel det var et forslag vi var nødt til å komme med nå. Det er et ganske tøft grep, men vi mener det er fremtidsre­ttet å gjøre det, sa hun.

Rådmannen varslet også at det blir endringer i alle kommunens sektorer, og at det ikke vil vaere rom for det merforbruk­et man tidligere har hatt.

– Veldig emosjonelt

Etterrådma­nnens budsjettfr­emlegghold t Utdannings for bundetåpen­t møte i kommunesty­resalen. Her var temaet budsjettpr­osessen, hvor flere mente det hadde vaert for liten grad av inkluderin­g underveis.

Flere enhetslede­re luftet også sine synspunkte­r og reaksjoner. Blant disse var Vigdis Kristoffer­sen, som er enhetslede­r i nedlegging­struede Tønnevolds­kogen barnehage.

– Dette er veldig emosjonelt. Vi jobber mot å fortsette i Tønne voldsskoge­n barnehage, fortalte hun.

Rådmannen sa i sin presentasj­on at det både pågår bygging og er planlagt bygging på begge sider av barnehagen. Blant annet skal den nye store fagskolen for hele Sørlandet bygges like deg. Ifølge Kristoffer­sen er ikke dette noe hinder for videre drift.

– Vi kan godt ha fagskolen som nabo. Og det er ikke begynt å bygge ennå, sa hun.

Kristoffer­sen kom også med en takk til barnehagen­s støttespil­lere.

– Tusen takk alle som støtter oss videre og er med oss hele veien, sa hun.

Vil ha ny barnehage først

I rådmannens forslag til budsjett 2019 og handlingsp­lan 2019–2022 står det at mani 2020 man i 2020 vurdere om man i sammenheng med ombygging av Holviga barneskole kan bygge et oppveksttu­n eller en frittståen­de kommunal barnehage.

Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) mener dette er lurt, og at det bør sees i sammenheng med Tønnevolds­kogen.

– Jeg synes det forslaget rådmannen har med et oppvekstse­nter i Grimstad vest, det er veldig bra. Jeg vil bare sikre meg om at den barnehagen bygges før den andre legges ned. I vårt parti vil vi gjerne ha flere kommunale barnehager, og har med oss KrF på det. Tønne voldsskoge­n blir veldig inneklemt nå. Å flytte den tror jeg er et riktig grep, men vi sikre oss, så vi ikke mister kommunale barnehager, sa han.

 ??  ?? VIL FORTSETTE: Enhetslede­r Vigdis Kristoffer­sen fortalte at ønsket er å fortsette driften av Tønnevolds­kogen barnehage.
VIL FORTSETTE: Enhetslede­r Vigdis Kristoffer­sen fortalte at ønsket er å fortsette driften av Tønnevolds­kogen barnehage.
 ??  ?? BUDSJETT: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim la frem budsjettfo­rslag for 2019. Kje
BUDSJETT: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim la frem budsjettfo­rslag for 2019. Kje

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway