Grimstad Adressetidende

Elever jakter på makta

Denne uken gjennomfør­te elevene på 8. trinn på Grimstad ungdomssko­le et pilotprosj­ekt, som har fenget både elever og laerere. Elevene fikk prøve seg som politikere.

- SKOLE

Denne uken jobbet elevene på 8. trinn på Grimstad Ungdomssko­le tverrfagli­g, og prosjektet de jobber med handler om demokrati og medborgers­kap.

De fire klassene skal hver for seg danne et politisk parti, der de har tatt en valgomat for å finne ut hvordan partiets profil skal vaere.

Hver enkelt klasse har deretter blitt delt inn i ulike komiteer som justiskomi­té, arbeids- og sosialkomi­té, helse og omsorg, familie og kultur, energi og miljø, og utdanning og forskning.

– Og så skal vi lage et partinavn, logo, slagord, og verdigrunn­lag. Partileder blir valgt, og vi skal lage en video og en nettside, forteller elevene i 8D på Grimstad Ungdomssko­le.

Retorikk og argumentas­jon

Da Adressa var innom tidlig denne uka var de godt i gang med arbeidet i de ulike komiteene.

– Elevene har fått utdelt et «liksom budsjett», og må fordele pengene på forskjelli­ge prosjekter. De blir tvunget til å prioritere her, og skal sette opp en prioriteri­ngsliste, med argumenter for hvorfor de har prioritert slik og slik. Og så laerer elevene om ulik retorikk, og ulike måter å argumenter­e på, forteller Gry Helstedt Håtveit, som er laerer for 8D.

– Vi har laert om etos, patos og logos, og hvordan man skal bruke det, forteller noen av elevene.

I løpet av uka skal elevene lage ferdig en nettside, og en video, som de skal vise elevene i 9. og 10 trinn på skolen. Så får disse elevene i oppgave å stemme på hvilket av de fire partiene/klassene de er mest enige med.

– Så finner vi ut hvilket parti som represente­rer Grimstad Ungdomssko­le best. Vi har foreløpig ikke bestemt om det blir premie til vinnerklas­sen, men noe må vi jo finne på. Man merker på elevene at det er ekstra spennende å jobbe med dette her når det er et visst konkurrans­epreg på det, sier Helstedt Håtveit.

Gøy for studentene

Prosjektet er helt nytt i skolesamme­nheng på Grimstad Ungdomssko­le, og det har kommet til på bakgrunn av at skolene nå får nye kompetanse­mål og ny overordnet del til laereplane­n. Denne delen ble vedtatt forrige skoleår, og to helt sentrale begreper er tverrfagli­ghet og dybdelaeri­ng.

– I tillegg sier overordnet del at følgende temaer skal behandles i alle fag, demokrati og medborgers­kap, folkehelse og livsmestri­ng og baerekraft­ig utvikling. Vi har nå tatt tak i førstnevnt­e, og gjennom prosjektet kan vi dra inn mange ulike fag, sier Helstedt Håtveit.

I ukene før uke 44 har elevene jobbet med temaet i ulike fag. Retorikk og argumentas­jon

 ??  ?? DISKUSJONE­R: Elevene i de ulike komiteene diskuterer og prater om hvordan de skal prioritere om det er de som kommer til makta.
DISKUSJONE­R: Elevene i de ulike komiteene diskuterer og prater om hvordan de skal prioritere om det er de som kommer til makta.
 ??  ?? KJEMPER OM MAKTA: Disse to elevene, Håvard Bruborg og Pia Ølberg, er henholdsvi­s nestleder og partileder for partiet til 8D, som ikke hadde bestemt seg for partinavn da Adressa var innom.
KJEMPER OM MAKTA: Disse to elevene, Håvard Bruborg og Pia Ølberg, er henholdsvi­s nestleder og partileder for partiet til 8D, som ikke hadde bestemt seg for partinavn da Adressa var innom.
 ??  ?? LOGO: Denne trioen hadde laget mange logoforlag til partiet til klassen, som hadde fått navnet NUP (Norges Ungdomspar­ti). F.v. Rita Lill Bankhaug, Sanna Vik Reiersen og Mille Luteberget Høvik.
LOGO: Denne trioen hadde laget mange logoforlag til partiet til klassen, som hadde fått navnet NUP (Norges Ungdomspar­ti). F.v. Rita Lill Bankhaug, Sanna Vik Reiersen og Mille Luteberget Høvik.
 ??  ?? RÅD OG TIPS: Laerer Gry Helstedt Håtveit ga elevene råd, tips og et lite puff til å finne
RÅD OG TIPS: Laerer Gry Helstedt Håtveit ga elevene råd, tips og et lite puff til å finne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway