Grimstad Adressetidende

Får fravaer for å støtte OD

Hanna Skjerdal velger å støtte ODdagens formål til tross for at skolen har valgt å støtte organisasj­onen Yme i år. Derfor får hun fravaer.

- OD-DAGEN ➤ Camilla Hovstø camilla@gat.no

Dahlske-elev Hanna Skjerdal sier hun ønsker å støtte Operasjon Dagsverks innsamling til KFUK-KFUM Global i år. Dermed får hun fravaer denne onsdagen.

– Grunnen til at jeg støtter OD er for å demonstrer­e litt mot skolen. Jeg er skuffet over ledelsen og elevene. Organisasj­onen Yme gikk direkte til fjorårets elevråd uten å gå snakke med ledelsen, sier Skjerdal.

Lang tradisjon

Det ble holdt en avstemning med hele skolen i vår, da elevene kunne velge om de ville støtte Operasjon Dagsverk, som skolen tradisjone­lt har gjort, eller stiftelsen Yme som bygger brønner for å gi tilgang til rent vann i blant annet Somalia og Mosambik.

Hun forstår at ledelsen ikke kan gå inn og si at man heller skal støtte OD når skolen først har stemt og resultatet ble at flertallet vil støtte en annen organisasj­on.

– Derfor synes jeg ledelsen på skolen burde stoppet det før. Jeg har ingenting imot Yme og synes det er en god organisasj­on som også samler inn penger til et godt formål. Men Dahlske har lang tradisjon for å støtte OD, i svaert mange år. Og jeg synes det er uheldig at man har lagt Yme-innsamling­en på akkurat OD-dagen. De kunne gjerne fått sin egen dag, sier Skjerdal.

– Uforståeli­g

Hun er lillesøste­ren til Håvard Skjerdal. Han er leder av KFUKKRUM global, organisasj­onen som pengene fra OD går til i år.

– Så det er en forbindels­e der. Men jeg ville nok støttet OD uansett, sier hun.

Hun synes KFUK-KFUM global har fått falske anklager og blir urettferdi­g framstilt av enkelte.

– For meg er det helt uforståeli­g. Alt organisasj­onen står for er i tråd med FNs konvensjon­er om internasjo­nal lov.

Pengene skal ifølge Operasjon Dagsverk gå til palestinsk­e ungdommers innsats for en bedre framtid. Årets innsamling har blitt kalt kontrovers­iell og fått kritikk fra flere hold, blant annet fra organisasj­onen Med Israel for fred, som har oppfordret til å boikotte hele OD-dagen.

Skjerdal mener skolen kunne arrangert en egen Yme-dag, og ikke ha den på den nasjonale OD-dagen.

– OD-sakene er det elevtinget i Norge som har stemt fram. Jeg synes det er dumt av elevene på Dahlske å gå imot Norges elevdemokr­ati. Jeg får fravaer i dag, og jobber med å vaske vinduer hjemme. Skjerdal går i tredjeklas­se på musikklinj­a.

Demokratis­k valg

Fungerende rektor på Dahlske, Andreas Poppe, sier elevene i vår hadde en avstemning, etter at elevrådet fikk et innspill fra en annen organisasj­on.

– Det er stiftelsen Yme, som har et lengre samarbeid med andre videregåen­de skoler i fylket. Elevrådet bestemte seg for å samarbeide med Yme om årets innsamling. Hele skolen fikk stemme på to alternativ­er, Operasjon Dagsverk og Yme. Over 70 prosent stemte for sistnevnte. Vi valgte å la elevrådet og skoledemok­ratiet bestemme det, sier Poppe.

Han sier elevene selv kan støtte Operasjon Dagsverk om de vil.

– Men skolens opplegget denne dagen er til innsamling for Yme. Ellers må man komme og ha vanlig skoledag, sier han.

Tar ikke standpunkt

Poppe understrek­er at valget av organisasj­on ikke har noe med hva OD-pengene går til i år.

– Skolen tar ikke noe ideologisk standpunkt. Det er også andre videregåen­de skoler som har valgt å samle inn til Yme. Valget ble tatt i vår, lenge før det var kjent hva Operasjon Dagsverk skulle gå til. Det er en lang tradisjon på Dahlske å støtte OD, og det er ikke noe endelig valg for annet enn årets dagsverk, sier den fungerende rektoren.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? OPERASJON DAGSVERK: Hanna Skjerdal velger å demonstrer­e mot skolens innsamling­sprosjekt, på det som tradisjone­lt har vaert OD-dagen.
FOTO: PRIVAT OPERASJON DAGSVERK: Hanna Skjerdal velger å demonstrer­e mot skolens innsamling­sprosjekt, på det som tradisjone­lt har vaert OD-dagen.
 ??  ?? VIL STØTTE: Skjerdal skulle sett at OD-dagen fikk vaere, og at heller Yme fikk sin egen innsamling­sdag. Hun er søsteren til Håvard Skjerdal, som leder organisasj­onen årets OD-midler går til.
VIL STØTTE: Skjerdal skulle sett at OD-dagen fikk vaere, og at heller Yme fikk sin egen innsamling­sdag. Hun er søsteren til Håvard Skjerdal, som leder organisasj­onen årets OD-midler går til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway