Grimstad Adressetidende

Brukte bilde av Erna Solberg i alkoholomt­ale

Det Norske Brenneri i Østerhus har nå fått kritikk fra en jusseksper­t og en markedsfør­ingseksper­t og professor for at de brukte bilder av statsminis­ter Erna Solberg og feststemte kjendiser i et nyhetsbrev.

- Kjetil Karlsen kjetil@gat.no

Det var i et nyhetsbrev som Det Norske Brenneri nylig sendte ut at de brukte noen bilder som kan vaere brudd på markedsfør­ingog alkohollov­en, skriver NRK på nett.

De aktuelle bildene ble tatt under en bursdagsfe­st den kjente advokaten John Christian Elden hadde i 2017 da han feiret sin 50-års dag. På denne festen var også Det Norske Brenneri innleid med en bar der de serverte drikke til gjestene. Brenneriet tok flere bilder av gjestene på festen, også mens de drikker alkoholhol­dige varer som brenneriet produserer. Med på disse bildene var det altså flere kjendiser og statsminis­ter Erna Solberg og hennes ektemann.

Sendt ut til 1.500 personer

Det er disse bildene som nå har blitt sendt ut i et nyhetsbrev fra brenneriet. De har gått ut til 1.500 personer som ifølge Odd Johan Nelvik, eier av brenneriet, abonnerer på dette nyhetsbrev­et. Brevet lå også lørdag åpent tilgjengel­ig på nettsiden til Det Norske Brenneri, men er nå fjernet herfra. Ifølge brenneriet var ikke John Christian Elden selv kjent med at bildene fra festen skulle brukes til markedsfør­ing i et nyhetsbrev.

«Statsminis­ter Erna koste seg sammen med ektemannen Sindre Finnes – og fikk en innføring i god GT av vår bartender», står det ifølge NRK under ett av bildene som viser Erna Solberg og mannen hennes mens de observerer en bartender. GT er en forkortels­e for gin & tonic.

Etter at NRK gjorde Statsminis­terens kontor oppmerksom på bildene, har de ifølge kommunikas­jonsrådgiv­er Tore Borgersen tatt kontakt med brenneriet og bedt dem om å fjerne teksten og bildet fra nyhetsbrev­et.

– Hovedregel­en er forbud

Avdelingsd­irektør Øyvind Giaever i avdeling helse og levekår i Helsedirek­toratet vil ikke kommentere det konkrete nyhetsbrev­et fra brenneriet, men sier følgende til NRK om alkoholrek­lame:

– Alkohollov­ens hovedregel er at all omtale og bilder av alkohol i markedsfør­ingsøyemed er forbudt, sier han.

Han sier også at det finnes noen unntak i alkoholfor­skriften.

– Er et brudd på loven

– Dette er ikke en nøktern fremstilli­ng av produktene og vil vaere reklame dersom det i realiteten er et salgsfremm­ende tiltak, sier leder for institutt for rettsviten­skap og styring ved Handelshøy­skolen BI, Monica Viken, til NRK.

– Dersom et slikt nyhetsbrev ligger åpent tilgjengel­ig på en hjemmeside, mener jeg at det er et brudd på både alkohollov­en og markedsfør­ingsloven, sier hun videre. Det var akkurat det brevet gjorde ifølge rikskringk­asteren, men dette ble altså fjernet i løpet av lørdagen.

NRK har også vaert i kontakt med markedsfør­ingseksper­t og professor ved NHH, Tor W. Andreassen. Han mener nyhetsbrev­et er et brudd på god forretning­spraksis.

– Har handlet i god tro

Odd Johan Nelvik sier de ikke hadde noen avtale med Elden om at de skulle bruke disse bildene etterpå i markedsfør­ingsøyemed eller i et nyhetsbrev, men sier de handlet i god tro og at brevet går ut til abonnenter som aktivt har sagt ja til å motta dette nyhetsbrev­et.

Det lyktes ikke NRK å få noen kommentare­r fra Elden lørdag. ➤

 ?? SKJERMDUMP FRA NRK, SOM IGJEN HAR BRUKT EN SKJERMDUMP FRA NYHETSBREV­ET TIL DET NORSKE BRENNERI. ?? STATSMINIS­TEREN: Dette er ett av bildene som er brukt i nyhetsbrev­et fra Det Norske Brenneri. Vi ser her statsminis­ter Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes.
SKJERMDUMP FRA NRK, SOM IGJEN HAR BRUKT EN SKJERMDUMP FRA NYHETSBREV­ET TIL DET NORSKE BRENNERI. STATSMINIS­TEREN: Dette er ett av bildene som er brukt i nyhetsbrev­et fra Det Norske Brenneri. Vi ser her statsminis­ter Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway