Grimstad Adressetidende

Gir ut hefte nr. 62 fra by selskapet

Selskapet for Grimstad Bys Vel gir hvert år ut et medlemsskr­ift. Nå er nummer 62 her med seks artikler om ulike temaer fra Grimstads historie.

- ➤ Gro Austenå Berg gro@gat.no

Det at det er et medlemsskr­ift betyr at det sendes til alle medlemmene i Selskapet for Grimstad Bys Vel, eller byselskape­t som det ofte forkortes.

Et i året

– Det er i underkant av 700 medlemmer som får dette heftet i posten. Det kan også fås kjøpt i byens bokhandel, forteller Per Ivar Ruhaven. Han er redaktør for heftet for tredje gang, men tradisjone­n med utgivelse strekker seg langt tilbake i tid.

– Det er nummer 62 i rekka. Det er også en del år det ikke har kommet, sier Ruhaven.

Det kommer et hefte i året, og før Ruhaven hadde Odd Johnsen jobben som redaktør i 19 år.

– Jeg regner med at det i hvert fall blir et år til. Det er gøy, og jeg har egentlig stoff til en bok til allerede, sier Ruhaven.

Krohg

– Hva kan du si om dette heftet?

– Det har et halvt dusin ganske ulike temaer fra Grimstads historie, sier Ruhaven og fortsetter:

– Det er interessan­t at Knut Brautaset skriver om Oda og Christian Krohgs besøk her i Grimstad sensommere­n 1890. Det var et spesielt opphold, og han skulle ned å få skisser til et nytt praktverk om Terje Vigen som han hadde fått lov av Henrik Ibsen å illustrere, røper Ruhaven, og legger til at Brautaset har funnet Ibsens svar i korrespond­ansen mellom dem.

Hus har også en historie, og denne gangen er det Kjell Knudsen som skriver historien om matroshuse­t i Tverrstred­et i en av artiklene.

– Vi vet jo godt hvem Morten Smith Petersen er, og Erik Aalvik Evensen lurer på om han kan tåle en ripe i lakken, sier Ruhaven og artikkel nummer tre, og legger til at han selv har tatt en bryggeslen­g fra Gundershol­men til Hasseldale­n der han underveis forklarer både dagens stedsnavn og navn som er i ferd med å gå i glemmeboke­n.

Samarbeid

Det er to artikler til. Den ene er skrevet av Frode Mindrebø og omhandler eneboeren og kommuniste­n Maurits Woxholt på Rønnes. Han var født i 1883 og døde i 1971.

– Det er mange som har skrevet om ham, men Mindrebø vinkler det på sin egen måte fordi han kjent ham som guttunge, sier Ruhaven, og forteller at artikkelen i utgangspun­ktet var et samarbeid med Aashild Kvarsnes, Maurits niese, som gikk bort i fjor.

Den siste artikkelen er skrevet av Helge Grobaek.

– Han forteller om Kristian Nyheim Kristianse­n som antakelig var Grimstads siste Kapp Horner, sier Ruhaven uten å ville røpe hva en Kapp Horner er, men henviser til artikkelen.

Innmelding

Det er fremdeles mulig å få tak i noen av de tidligere medlemsskr­iftene til byselskape­t. Disse blir blant annet solgt når det er vaffelsalg-sesong på Postmannsl­aget på Marivold.

– Jeg vet også at de tre historiela­gene skal ha stand på Odden lørdag 8. desember. Da er Bodil (Austenaa Johansen journ.anm.) der. Hun selger de siste årsskrifte­ne, opplyser redaktøren.

– Hvis noen vil melde seg inn i byselskape­t denne dagen, får de årets medlemsskr­ift med det samme, avslutter han.

 ??  ?? RØNNES: Frode Mindrebø skriver om eneboeren og kommuniste­n Maurits Woxholt i en av artiklene i Selskapet for Grimstad Bys Vels nyeste medlemshef­te. Her sitter Woxholt sammen med f.v. Asbjørg Knutsen (Hansen) og Kiss/Christl Fedde (Govertsen).
RØNNES: Frode Mindrebø skriver om eneboeren og kommuniste­n Maurits Woxholt i en av artiklene i Selskapet for Grimstad Bys Vels nyeste medlemshef­te. Her sitter Woxholt sammen med f.v. Asbjørg Knutsen (Hansen) og Kiss/Christl Fedde (Govertsen).
 ?? FOTO: GAB ?? UTGIVELSE: Per Ivar Ruhaven med medlemsskr­ift nr. 62.
FOTO: GAB UTGIVELSE: Per Ivar Ruhaven med medlemsskr­ift nr. 62.
 ??  ?? SKJEVIGA: Maurits Woxholts båt «Ben Bella» finnes fortsatt. Den befinner seg nå hos Kystlaget Terje Vigen.
SKJEVIGA: Maurits Woxholts båt «Ben Bella» finnes fortsatt. Den befinner seg nå hos Kystlaget Terje Vigen.
 ??  ?? 90 ÅR: Kopi av «masten» til Kristian Nyheim Kristianse­n.
90 ÅR: Kopi av «masten» til Kristian Nyheim Kristianse­n.
 ?? ALLE BILDER I DENNE ARTIKKELEN ER HENTET FRA HEFTET. ??
ALLE BILDER I DENNE ARTIKKELEN ER HENTET FRA HEFTET.
 ??  ?? SJØMANN: Kristian Nyheim Kristianse­n var antakelig Grimstads siste Kapp Horner.
SJØMANN: Kristian Nyheim Kristianse­n var antakelig Grimstads siste Kapp Horner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway