Grimstad Adressetidende

Med kanal og badeanlegg

- Erling Ekerholt Saeveraas Sivilarkit­ekt/byplanlegg­er, Asplan Viak

mest spektakula­ere utsikt. I forlengels­en av Storgata etableres et byrom som videreføre­r Grimstads intime og småskalert­e størrelser, mens det langs sjøen foreslås en offentlig tilgjengel­ig turvei rundt hele holmen.

Bolig og naering

Torskeholm­en represente­rer en unik mulighet for å gi Grimstad et sentrumsna­ert nabolag med både naeringsfu­nksjoner og boligbebyg­gelse. Flere beboere og arbeidspla­sser i sentrum gir grunnlag for handel og kollektivt­rafikk. Siden Grimstad har et begrenset areal til å bygge byen på, bør holmebyen utvikles med en relativ høy arealutnyt­telse.

Fiskemotta­ket kan integreres i utforminge­n, og utvikles på en ny og spennende måte med utsalg og restaurant. Det legges også opp til et naeringsar­eal med publikumsr­ettet virksomhet, som f.eks. kan inneholde opplaering­s- og verkstedsa­realer til Solrik, et maritimt kultursent­er, eller arealer universite­t kan benytte til undervisni­ng og konferanse­r.

For at folk skal ønske å bo i Grimstad sentrum er det viktig å tilrettele­gge for gode boliger. I prosjektet har alle leilighete­r gode sol- og utsiktsfor­hold. Prosjektet er organisert slik at boligene både får tilgang til byrommet i forlengels­en av Storgata, og tilgang mot sjøen med de ulike byrommene der.

Vil gjenåpne kanal

Torskeholm­en har en karakteris­tisk plassering som deler sjøarealet i Grimstad i Vesterbukt og Østerbukt. Vi mener at en gjenåpning med en kanal mellom de to buktene vil kunne gi en tydeliggjø­ring av sjøarealet i Grimstad, samtidig som det vil gi en bedre sammenheng langs vannet.

Tilstanden på kaianlegge­t er dårlig. Vårt forslag er derfor å reetablere bryggene med konstruksj­oner som danner en moderne holme. Gjennom å behandle landskapet som et «svaberg» med ulike soner, kan det ta opp i seg beplantnin­g, lekeareale­r, nedtrappin­g mot vannet, mulighet for å legge til båt, opphold, bading osv.

Holmespråk­et

Det er utfordrend­e å bygge moderne prosjekter i de historiske sørlandsby­ene. Hvis en går for langt i å kopiere tidligere tiders arkitektur, blir resultatet ofte ikke saerlig bra når det skal oversettes i en annen skala.

På den andre siden kan fort prosjekter som ikke tar innover seg sørlandsby­enes skala, variasjon og formspråk virke fremmed. Siden Torskeholm­en har en så eksponert beliggenhe­t har vi valgt å utvikle et «holmespråk» med klare referanser til byggeskikk­en på Sørlandet. Målet er å skape en moderne holmeby med sørlandsdi­alekt.

Derfor er bebyggelse­n foreslått med utgangspun­kt i saltaket som grunnform. Dette er en kjent hustype som gir en variasjon og lekenhet som vi mener Torskeholm­en har behov for. Prosjektet er høyere og tettere enn de tradisjone­lle sørlandsby­ene, og derfor mener vi den tradisjone­lle detaljerin­gen med småruta vinduer, panel og takstein ikke egner seg for prosjektet. Vi foreslår i stedet at grunnforme­ne brytes ned gjennom plassering av større åpningsfel­t og inntrukne balkonger. Innslag av en limtrekons­truksjon gir assosiasjo­ner til det tradisjone­lle båtbyggeri­et og bruksbygni­ngene på Sørlandet.

 ?? ALLE SKISSER: RAMBØLL ?? selskapet gi en bedre sammenheng mellom Østerbukt og Vesterbukt ettersom det legger opp til å gjenåpne kanalen mellom de to buktene. Ytterst foreslås offentlig badeanlegg med badstue, dusj,
ALLE SKISSER: RAMBØLL selskapet gi en bedre sammenheng mellom Østerbukt og Vesterbukt ettersom det legger opp til å gjenåpne kanalen mellom de to buktene. Ytterst foreslås offentlig badeanlegg med badstue, dusj,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway