Grimstad Adressetidende

Jul og enøyde banditter

Julemånede­n er her, og vi tenner lys. Det mener Vegvesenet at du også bør gjøre.

- VEGVESENET GIR RÅD Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Stiller du deg opp ved en rimelig trafikkert vei en vinterette­rmiddag, kommer du til å se mange slags rare lanternefø­ringer på kjøretøy, sier kommunikas­jonssjef Lars Helge Rasch i Statens vegvesen Region sør ifølge en pressemeld­ing.

– Det er mange enøyde banditter. Mange bruker bare parklys, mange bare tåkelys og noen ikke tent lyset i det hele tatt, verken foran eller bak, sier kommunikas­jonssjefen.

Bruk riktig lys

Rasch viser til Kjøretøyfo­rskriftene kapittel 28 om lys, lyssignal og refleks står det:

«Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Naerlys, naerlys med redusert spenning, saerskilt godkjente lykter eller lykter for kurvelys / tåkelys.»

På kjøretøy registrert etter 1. oktober 1999 er det ikke krav om baklys sammen med kjørelys. På kjøretøy registrert før denne datoen er det krav om baklys.

– Likevel mener jeg at ved kjøring i tussmørket på vinterdage­ne i Norge bør «riktig lys vaere aktivisert i forhold til lysforhold­ene». Det gjelder altså lysene både foran og bak på bilen.

Dagens biler har automatisk kjørelys, men det er ikke dermed sagt at baklysene tennes automatisk. Baklysene er gode å ha på en tussmørk, norsk vinterdag.

– Alle har vel merket hvor skummelt det kan vaere å oppdage en mørklagt bil foran seg. Løsningen er enkel: Skru på lyset!

Manuell bryter

Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran som er laget for å gjøre bilen synlig for andre. Disse lysene gir svaert lite lys for sjåføren og er ikke egnet for bruk i mørket. På biler som har LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen for å få bedre trafikksik­kerhet for alle er derfor å skru på naerlysene manuelt. Da vil også baklys og skiltlys tennes.

På biler som har autofunksj­on er løsningen enkel: Sett bryteren på auto og la den stå der. I denne posisjonen tenner en sensor naerlyset og baklyset når det blir mørkt. Lysene slukker når du skrur av tenningen.

Bli sett

Alle sjåfører har ansvar for å laere seg hvordan lysbrytere­n fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvind­u og prøve bryteren i de forskjelli­ge funksjonen­e. Da ser du også om det er noen paerer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken.

Tåkebaklys­et

Om vinteren kan det bli snøføyke som gir dårlig sikt.

-I fjor vinter var det mange på Sørlandet som opplevde dette. For mange var det vanskelig å se baklysene til bilen foran, og det førte til at noen ble påkjørt bakfra. Noen hadde ikke baklysene tent i det hele tatt. Under slike forhold er det lurt å tenne tåkebaklys­et i tillegg. Det finnes en bryterstil­ling for det også, sier Lars Helge Rasch, og ønsker bilistene en god og trygg tur.

 ?? FOTO: SPH ?? HØSTKVELD: Kjøring i halvmørke krever lys. Bildet er tatt i Øygårdsdal­en. Bilen naermest kjører på E18-brua over Vesterled.
FOTO: SPH HØSTKVELD: Kjøring i halvmørke krever lys. Bildet er tatt i Øygårdsdal­en. Bilen naermest kjører på E18-brua over Vesterled.
 ?? FOTO: JO VEGARD AARDAL, SVV ?? OM LYSBRUK: Lars Helge Rasch i Statens vegvesen.
FOTO: JO VEGARD AARDAL, SVV OM LYSBRUK: Lars Helge Rasch i Statens vegvesen.
 ?? FOTO: SVV ?? SAFE POSISJON: På biler som har autofunksj­on på lysbrytere­n er det bare å sette bryteren på auto og la den stå der.
FOTO: SVV SAFE POSISJON: På biler som har autofunksj­on på lysbrytere­n er det bare å sette bryteren på auto og la den stå der.
 ??  ?? VESTERLED: Vi ser ofte biler som har mørke lykter foran eller bak, eller i begge ender.
VESTERLED: Vi ser ofte biler som har mørke lykter foran eller bak, eller i begge ender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway