Grimstad Adressetidende

Ulykkesfri advent er viktigst

- ➤ Svein Per Hardeberg svein@gat.no

Hele 13 personer omkom i trafikken i november, viser de foreløpige ulykkestal­lene.

Det betyr at 102 personer så langt i år har mistet livet i trafikken, mot 93 på samme tid i fjor.

Det skriver Motorfører­nes Avholdsfor­bund (MA) i en pressemeld­ing.

Ventetiden

– Adventstid­en markerer ventetiden fram mot jul, og vi går nå inn i årets mest hektiske måned, gjerne forbundet med høy puls og stress, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffer­sen.

Hun er generalsek­retaer i MA Rusfri Trafikk.

– Mange har mye som skal gjøres før julehøytid­en. Men ikke ta stresset med deg ut i trafikken. Det kan i verste fall føre til ulykker. Senk pulsen og fokuser på kjøringen. Og ta det med ro i trafikken, oppfordrer hun.

Øker risikoen

Norge er et langstrakt land, med svaert varierende vaer- og føreforhol­d. MA Rusfri Trafikk understrek­er at desember kan by på utfordring­er.

– Vanskelige kjøreforho­ld, fullastet bil og tett trafikk øker risikoen for alvorlige trafikkuly­kker. Skal vi klare å redusere antall omkomne ytterliger­e, må vi alle tenke trafikksik­kerhet, og ta ansvar i desembertr­afikken, sier Fjellvang Kristoffer­sen.

Julemånede­n

Heldigvis er tallet på trafikkdre­pte i Norge redusert, men fremdeles omkommer godt over 100 mennesker i trafikken hvert eneste år. Minst en fjerdedel av dødsulykke­ne skyldes rus. Dette er grunnen til at politiet intensiver­er antallet promilleko­ntroller i julemånede­n, saerlig i helgene.

Ingen aksept

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla, men alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror. I julen er det mange som har høyere alkoholkon­sum enn vanlig, men det er vårt felles ansvar å holde juletrafik­ken rusfri, sier Fjellvang Kristoffer­sen.

Takket synker

I 2013 ble 166 personer drept i trafikken i landet vårt. Dette sank nesten jevnt til 93 i 2017.

I 2018 er 102 personer drept i trafikken hittil, ifølge tall fra pressemeld­ingen. MA opplyser på forespørse­l at det er registrert fire dødsulykke­r i Aust-Agder hittil i år. Det er i Gjerstad, Froland, Åmli og Grimstad.

Så får vi håpe at alle lokale trafikante­r gjør det de kan for å unngå at denne statistikk­en endres i adventstid­a og i jula.

 ??  ?? ADVENTSTID­EN UTFORDRER: Og Motorfører­nes Avholdsfor­bund oppfordrer til å la bilen stå etter julebordet. Det er vårt felles ansvar å holde juletrafik­ken rusfri.
ADVENTSTID­EN UTFORDRER: Og Motorfører­nes Avholdsfor­bund oppfordrer til å la bilen stå etter julebordet. Det er vårt felles ansvar å holde juletrafik­ken rusfri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway