Grimstad Adressetidende

– Svekker tilbudet til de mest sårbare

Autismefor­eningen i Aust-Agder er bekymret for elevene og skoletilbu­det om det kuttes med flere millioner i budsjettet.

- DEBATT Autismefor­eningen i Aust-Agder Leder Kurt Holm Pedersen Styremedle­m Liv Cathrine E. Burleigh

Leserinnle­gg: Sats på Langemyr skole! Autismefor­eningen i Aust-Agder registrere­r at det pågår en omfattende debatt om Langemyr skole i Grimstad. Det bekymrer oss at det legges opp til et stort kutt i neste års bevilgning, noe som åpenbart vil svekke tilbudet til de mest sårbare barna og ungdommen i kommunen og trolig også tilbudet til de øvrige elevene som kommer fra en rekke andre kommuner i Aust-Agder. Vi frykter også at dette kan få som konsekvens at noen av elevene skyves ut, eller at nye elever som absolutt bør få et slikt tilpasset skoletilbu­d, ikke kommer inn.

Barna og ungdommen som går på Langemyr skole i Grimstad har eksempelvi­s omfattende funksjonsn­edsettelse­r, sammensatt­e laerevansk­er og autismespe­kterforsty­rrelser. Dette er svaert sårbare barn og ungdom, som krever skreddersø­m hva individuel­l tilpasset undervisni­ng og oppfølging angår. Dessverre er det slik at ikke alle klarer å gå på «vanlig» skole. Vi ser at naerskolen ofte mangler kompetanse. Stor utskiftnin­g av personalet er et annet problem, isolasjon et tredje. Resultatet blir dermed for ofte det stikk motsatte av det man ønsker, inkluderin­g blir til isolering og utvikling blir ofte til funksjonsf­all og større utfordring­er.

Vi trenger tilpassede skoler som Langemyr for de få som fra før av strever i hverdagen. Skoler som Langemyr har unik kompetanse og får elevene til å blomstre på sine premisser. Et annet viktig perspektiv er familien. Foreldre og søsken til disse barna og ungdommene er ofte svaert slitne. Hvis de i tillegg skal oppleve usikkerhet om et helt nødvendig skoletilbu­d for deres svaert sårbare barn, er vi redde for hva det kan få av konsekvens­er for de allerede svaert pressede familiene dette gjelder.

Autismefor­eningen i Aust-Agder er heller ikke spesielt overrasket over at disse foreldrene ikke har aksjonert tidligere og vaert høylytte i mediene slik andre er i forbindels­e med varslede budsjettku­tt. Årsaken er rett og slett at de har mer enn nok med hverdagen. Det vi nå er vitne til i etterkant av forslaget til rådmannen og formannska­pets behandling, er at disse foreldrene likevel mobilisere­r sine siste krefter for sine barn.

Så kjaere kommunesty­rerepresen­tanter i Grimstad, lytt til disse foreldrene, styrk heller dette viktige og unike skoletilbu­det på Langemyr. Kostnadene, både de økonomiske og sosiale kan vise seg å bli langt større hvis dere iverksette­r disse kraftige kuttene.

 ??  ?? BEKYMRET: Liv Cathrine Burleigh (t.v.) er med i Autismefor­eningen i Aust-Agder og har skrevet et innlegg sammen med leder Kurt Holm Pedersen. På bildet er hun med mor og leder av FAU på skolen, Anne Cecilie Johnsen, Benjamin Johnsen, Yair Bergshaven og Axel André Bjørklund.
BEKYMRET: Liv Cathrine Burleigh (t.v.) er med i Autismefor­eningen i Aust-Agder og har skrevet et innlegg sammen med leder Kurt Holm Pedersen. På bildet er hun med mor og leder av FAU på skolen, Anne Cecilie Johnsen, Benjamin Johnsen, Yair Bergshaven og Axel André Bjørklund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway