Grimstad Adressetidende

Milles rygg rettes opp med korsett

Mens alle andre Allegro-dansere gleder seg til å danse Nøtteknekk­eren på scenen i Catilina i helgen, ser Mille Luteberget Høvik (13) aller mest frem til en helg uten korsettet på.

- ➤ Gro Austenå Berg gro@gat.no

Mille Luteberget Høvik bruker et stivt korsett store deler av døgnet for å rette opp den skeive ryggen sin. Det hindrer henne ikke i å vaere like aktiv som andre ungdommer.

Da familien Luteberget Høvik var på ferie på Rhodos i fjor sommer, oppdaget mamma Anne Mari noe spesielt med ryggen til eldstejent­a Mille da hun skulle smøre henne med solkrem.

Henvisning

– Jeg har «englevinge­r». Det er vanskelig smøre der, og jeg må bøye meg ned. Da så mamma at den ene delen av ryggen var høyere enn den andre, forteller Mille, og legger til at mammaen lurte på om hun sto skeivt.

– Men jeg sto så rett jeg kunne. Mamma sa at «jeg tror vi må ta en tur til fastlegen. Jeg tror du er skeiv», men min reaksjon var at «nei, det er jeg ikke», sier Mille med et smil.

– I ca. et halvt år før vi oppdaget skjevheten hadde jeg gått og rettet på holdningen til Mille. Den våren sjekket jeg om beina var like lange, eller om det var noe ujevnt med hoftene, men jeg skjønte ikke at skjevheten satt lenger oppe, forteller mamma Anne Mari.

Derfor ble det tur til fastlegen. Der fikk de beskjed om at Milles rygg var skeiv.

– Så det nyttet ikke å ikke vaere det, sier den tøffe jenta og ler.

Deretter fikk hun henvisning til sykehuset i Arendal der de sa det samme. Mille hadde skoliose.

– Og så sendte de meg videre til Rikshospit­alet, forteller hun.

Tynt bånd

Rikshospit­alet er et av få steder i landet med ekspertise på ryggskeivh­et hos barn og unge. Der vurderer de behandling­en, og for Milles del ble det korsett.

– Visste du hva et korsett var da du kom dit?

– Jeg tenkte egentlig ikke noe spesielt over det først, for jeg så for meg et tynt bånd, men da jeg kom til Rikshospit­alet og så et, fikk jeg sjokk, sier hun oppriktig. Korsettet er laget av hardt materiale som skal hjelpe ryggsøylen, holde den oppe og i beste fall rette den opp.

– Hadde du hørt om skoliose før du fikk diagnosen?

– Nei, men det som var gøy da vi var på Rikshospit­alet da de skulle lage korsettet, var at «Sånn er jeg og sånn er det» kom på tv. Der var det en med skoliose. Den hadde jeg ikke sett før. Det var litt tilfeldig at det kom opp akkurat den dagen, sier Mille.

8. desember har hun hatt korsett i ett år. Da hun startet behandling­en, var skeivheten på 43 grader. Skoliosen hennes befinner seg oppe i ryggen og den er ikke s-formet.

«Fri» til dusjing

– Hvordan er det å ha skoliose?

– Hvis jeg går uten korsettet litt, får jeg av og til vondt i ryggen, svarer 13-åringen, som til vanlig går i åttende klasse på Grimstad ungdomssko­le.

Hvis Mille står mye eller blir sliten, kan hun også merke det. Korsettet skal hun gå med 23 timer i døgnet.

– Jeg fikk egentlig bare fri til dusjing, men legen sa også det at jeg heller skulle vaere aktiv, enn å holde det innenfor 23-timer, forklarer hun, og fortsetter:

– Det meste som jeg kan ha korsettet av, er fire timer, men jeg har det jo av hele dagen på forestilli­ng likevel, sier hun og smiler igjen. Det er Allegros forestilli­nger hun henviser til, for Mille har danset helt siden hun var liten, og er fremdeles like aktiv som sine jevnaldren­de. I tillegg til fire timer med

dansing, trener hun crossfit to timer i uka.

– Forestilli­ngsdagene er veldig digg. Alle gleder seg til forestilli­ng og dans, jeg gleder meg til å ha av korsettet en hel helg, sier hun fornøyd, men legger til at hun må ha det på i pausene.

Varmt

Det finnes flere typer korsett. Mille har ett som lukkes bak. Det gjør at hun må ha hjelp til å ta det av og på.

– Og jeg har den ulempen at jeg må ta det av når jeg skal på do, sier hun, og forteller at hun har venninner og en søster som er opplaert i å hjelpe henne med å ta det på igjen.

– Trenger du mye hjelp i hverdagen?

– Noen ting er ubehagelig å sitte på, men det er det å plukke opp ting som er det verste, svarer Mille.

– Hva med å knytte skoa? – Ja, det og ta på sokker er også vanskelig, Det er ofte jeg gjør det før jeg tar på korsettet om morgenen.

Den fine og varme sommeren vi hadde i år, var heller ikke optimal. Mille må nemlig i tillegg ha en trøye under korsettet for at det ikke skal gnage. Da venninnene klaget på varmen, tenkte hun «du har ingen anelse», og nå som det er kaldt, er det heller ikke mulig for henne å «krølle seg opp i sofaen».

Ingen garanti

– Er det noe du synes er dumt med å ha skoliose?

– Det at det kan vaere at jeg må operere hvis det sklir for mye tilbake når jeg er ferdig med korsettet, svarer hun aerlig. – For det er ingen garanti?

– Nei. Det å ha brukt et år på det, og så må du operere et halvt år senere igjen fordi det ikke funket. Det er kjipt.

I tillegg synes hun det er utrolig kjedelig å gå med korsettet. Det gjør blant annet at hun må ha større klaer, og spesielt bukser. Hun kan ikke gå med hva som helst, og korsettet ødelegger klaerne hennes.

– Opplever du at det er mange som ikke vet hva skoliose er?

– Ja, når jeg sier jeg har korsett og det er noe jeg bruker når jeg har skoliose, må jeg forklare hele greia.

Ved siste kontroll på Rikshospit­alet, etter sju måneder med behandling, var skjevhetsg­raden kommet ned i 28 grader. I januar er hun mest sannsynlig ferdig med å vokse og kan ta av seg korsettet for godt.

– Da er det ikke noen vits å ha det på lenger, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? TRENER: Mille Luteberget Høvik har diagnosen skoliose. Det hindrer henne ikke i å vaere like aktiv som andre ungdommer. Hun danser fire timer i uken hos Allegro ballettstu­dio og driver i tillegg tante har også en ubetydelig skjevhet i ryggen, og mammaens kusine ble operert for skoliose da hun var 13 år.
TRENER: Mille Luteberget Høvik har diagnosen skoliose. Det hindrer henne ikke i å vaere like aktiv som andre ungdommer. Hun danser fire timer i uken hos Allegro ballettstu­dio og driver i tillegg tante har også en ubetydelig skjevhet i ryggen, og mammaens kusine ble operert for skoliose da hun var 13 år.
 ??  ?? HARDT OG VARMT: Mille Luteberget Høvik gleder seg til dansehelge­n i Catilina uten dette korsettet. Det skal bare vaere på i pausene.
HARDT OG VARMT: Mille Luteberget Høvik gleder seg til dansehelge­n i Catilina uten dette korsettet. Det skal bare vaere på i pausene.
 ??  ?? med Crossfit. Det er ikke kjent hva som er årsaken til skoliose, men Milles
med Crossfit. Det er ikke kjent hva som er årsaken til skoliose, men Milles
 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? SKEIVHET: Slik ser ryggsøylen til en med tilstanden skoliose ut. Her er ryggraden 53 grader skeiv.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE SKEIVHET: Slik ser ryggsøylen til en med tilstanden skoliose ut. Her er ryggraden 53 grader skeiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway